YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Aşırı düşük açıklaması kapsamında sunulan proforma fatura ile birlikte maliyet / satış tutarı tespit tutanaklarının da sunulması zorunlu mudur?

Karar Özeti

Kararda, Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Aşırı Düşük Teklif Değerlendirmesi" başlıklı  45.1.13.11'inci maddesi gereğince, maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının ilgili meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından imzalanarak kaşelenmesi ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilmesi gerekmekte olup söz konusu tutanakların proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmesi zorunluluğu bulunmadığı, belirtilmektedir.

Karar

 

Toplantı No :  2013/075
Gündem No :  24
Karar Tarihi :  27.11.2013
Karar No :  2013/UY.I-4417

şikayetçi:  
Aslanpir İnş.Müh.Nakl.Turz.San.Ve Tic.Ltd.şti., BAHÇELİEVLER MAH. 5. CAD. NO:25 BATMAN

 

İhaleyi Yapan Daire:  

Batman İl Özel İdaresi, Gültepe Mahallesı Sılvan Yolu 7.Km Mevkii 72060 BATMAN

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:  

31.10.2013 / 33194

 

Başvuruya Konu İhale:  

2013/106009 İhale Kayıt Numaralı “Batman Sason 10 Daireli Sağlık Lojmanları İnşaatı İşi” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:  

Batman İl Özel İdaresitarafından 27.08.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan "Batman Sason 10 Daireli Sağlık Lojmanları İnşaatı İşi" ihalesine ilişkin olarak Aslanpir İnşaat Müh. Nakl. Turz. San. ve Tic. Ltd. şti.nin 21.10.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.10.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 31.10.2013tarih ve 33194sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.10.2013tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

                      Başvuruya ilişkin olarak 2013/3853sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:  

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalede yaklaşık maliyetin 1.375.524,20 TL olarak belirlendiği, sınır değerin 1.059.039,34 TL olduğu, ihale üzerinde bırakılan Mehmet Davut Kaya’nın 999.000,00 TL tutarında teklif verdiği, bu teklif bedelinin ihale dokümanındaki maliyetler, direkt ve dolaylı giderleri karşılamakta yetersiz olduğu, aşırı düşük teklif açıklamalarında öngörülen işçilik giderlerinin, asgari saatlik tutarın çok altında hesaplandığı, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereği isteklinin sunduğu proforma fatura/fiyat tekliflerinin kendilerinin erişimine açılması gerektiği, SMMM onayının gerçeği yansıtıp yansıtmadığının araştırılması gerektiği, hayatın olağan akışına aykırı bilgi ve belgelerin, içerik itibariyle yanıltıcı belge olabileceği hususunda kuvvetli şüphe bulunduğu, idarece açıklamaların şeklen uygun görüldüğü ancak içeriklerinin incelenmediği, açıklamaların Kamu İhale Genel Tebliği 45′inci maddesine uygun olmadığı, analizlerin hatalı olduğu, metraj ve malzeme bedellerinin projeyi karşılamadığı, ihalenin bu istekli üzerinde bırakılmasında mevzuata uyarlık bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Aşırı Düşük Teklifler" başlıklı 38'inci maddesinde   "İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,                

b)   Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,                      

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir." hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Aşırı Düşük Teklif Değerlendirmesi" başlıklı 45'inci maddesinde   "45.1.  4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde; ihale komisyonunun verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, ihale komisyonunun, yapım yönteminin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar, yapım işinin özgünlüğü hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendireceği, bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterlerin esas alınacağı, Kurumun, aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır. 4734 sayılı Kanunun aktarılan hükümleri çerçevesinde, yapım işlerinde aşırı düşük tekliflerin tespit edilmesi ve sorgulanmasına ilişkin olarak aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir:

.....

45.1.2.  Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin %  80'lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir.

45.1.2.1.  İhale komisyonunca, (38.1)  maddesi kapsamında idarece hazırlanan "sıralı iş kalemleri/grupları listesi" kullanılarak yaklaşık maliyetin %  80'lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı %  80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1)  maddesine göre oluşturulan "sıralı analiz girdileri listesi" kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %  3'üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3'üne eşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının %  3'üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15'ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda %  15'lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının %  3'ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3'ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının %  3'üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1)  maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2)  maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2)  maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

.....

45.1.3.  İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

a)  Anahtar teslimi götürü bedel işlerde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya iş gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetveli ile açıklama istenen iş kalemleri ve/veya iş gruplarının birim fiyatlarına ilişkin ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri,

.....

sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

.....

45.1.5.  İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış "kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların" üzerine, kendi belirledikleri "kar ve genel gideri" ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun "kar ve genel gider hariç birim fiyatını" kullandıklarını ve kendi belirledikleri "kar ve genel gider" tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için (45.1.14) maddesinde belirtildiği şekilde, proforma fatura, teklif alma yazısı, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek: O-5, O-6, O-7) ve stok tespit tutanağı (Ek: O-8) sunmalarına da gerek bulunmamaktadır.

.....

İş kalemleri/grupları için, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar esas alınarak teklif sunulmuş olmakla birlikte; yukarıda belirtildiği şekliyle liste halinde belirtilmemesi durumunda, söz konusu iş kalemleri/grupları için analiz sunulması zorunludur.

İlan veya davet tarihinde cari yıl birim fiyatın yayımlanmamış olması durumunda, istekli tarafından önceki yılın yayımlanmış birim fiyatları kullanılabilir.

45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaraları da belirterek liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak (45.1.14) maddesinde belirtildiği şekilde, proforma fatura, teklif alma yazısı, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ve stok tespit tutanağı sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

.....

45.1.8.  Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re'sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

45.1.9.  İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz.

.....

45.1.12. Seçilen teknik çözümler, yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya yapım işinin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; belirtilen çözüm, avantajlı koşul ve özgünlük sayesinde elde edilen maliyet avantajı, bilgi ve belgelere dayalı olarak açıklanmalıdır.

45.1.13.   Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada; sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklinin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

b. Fiyat teklifleri,

c. Çimento ve demir ürünleri için üreticinin ilan edilmiş fiyat tarifeleri

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

d. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

e. Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,

f. Stoğunda bulunan mallara ilişkin stok tespit tutanakları,

g. İdarece istenmesi durumunda yardımcı analizler v.b. dir.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (45.1.13.1 " “ 45.1.13.8) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

45.1.13.1.  Tedarikçi veya imalatçılardan alınan ve birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %  80'inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; "Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim." ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; "Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80'inin altında olmadığını beyan ederim." ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

.....

45.1.13.11.  Maliyet/satış tutarı tespit tutanakları ve stok tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

(45.1.13.1) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (45.1.13.2) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

(45.1.13.6) maddesine ve (45.1.13.7) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.

Meslek mensubu proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 ve O-8 nolu tutanaklardaki beyanlarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine uygunluğundan sorumludur.

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

.....

45.1.14.  Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (45.1.3  -  45.1.13) maddelerine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları idarece tanımlanan yapım şartlarına uymayan veya teknik şartnameye aykırı hususlar içeren isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir....." açıklaması bulunmaktadır.

İdari şartname'nin 2.1'inci maddesinde işin adı "Batman Sason 10 Daireli Sağlık Lojmanları İnşaatı İşi" olarak belirlenmiştir. Aynı şartname'nin "Teklif ve sözleşme türü" başlıklı 19'uncu maddesinde "İstekliler tekliflerini, anahtar teslimi götürü bedel üzerinden vereceklerdir; ihale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle anahtar teslimi götürü bedel sözleşme imzalanacaktır." düzenlemesi, "Diğer hususlar" başlıklı 46'ncı maddesinde ise "İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı (N) = 1" düzenlemesi yer almaktadır.

İhale ilan tarihinin 07.08.2013, ihale tarihinin 27.08.2013 olduğu, ihaleye 8 isteklinin katıldığı, tüm tekliflerin geçerli kabul edildiği ve sınır değerin 1.059.039,34 TL olarak belirlendiği, bu tutarın altında teklif veren Mehmet Davut Kaya ve Tuana Müşavirlik İnş. Ltd. şti. ne 28.08.2013 tarihli yazılarla aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldığı, yazı ekinde sıralı iş kalemleri listesi, açıklama istenilen ve istenilmeyen iş kalemleri ile açıklama istenilmeyen analiz girdilerine yer verildiği,

Tuana Müşavirlik İnşaat Ltd. şti. nin süresinde aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığı, Mehmet Davut Kaya'nın ise 16.09.2013 tarihinde idareye aşırı düşük teklif açıklamalarını sunduğu ve açıklamalar mevzuata uygun görülerek ihale komisyonunun09.10.2013 tarihli kararı ile ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığıgörülmüştür.

Mehmet Davut Kaya tarafından 16.09.2013 tarihinde idareye sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının   incelenmesi neticesinde,

İdarenin yazısıyla açıklama istenilen 40 kalemden, "Y.16.050/05" , "21.017/1" , "Y.23.014" ve "Y.23.015" pozları için düzenlenen analizlerin sunulduğu, analizlerde saatlik işçilik ücretinin 4,55 TL olarak belirlendiği, 2013 yılı ikinci yarısı için belirlenen asgari ücret dikkate alındığında bu tutarın Kamu İhale Genel Tebliği 45.1.9'uncu maddesine uygun olduğu, bu analizlerdeki "C 25/30 Beton Harcı," "nervürlü beton çelik çubuğu" girdileri için proforma faturaların sunulduğu,

İdarenin yazısıyla açıklama istenilen diğer 36 iş kalemi için açıklamasında anılan Tebliğ'in 45.1.5'inci maddesinde yer alan açıklamalara uygun olarak kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatların yer aldığı listenin sunulduğu,   birim fiyatların kâr hariç tutarlarının üzerine belli bir miktar kâr eklenerek bu iş kalemleri için öngörülen fiyatın hesaplandığı,

                      Aşırı düşük teklif açıklaması sunan isteklinin hesap cetvelinde öngördüğü başlıca imalat miktarları ile idare tarafından yaklaşık maliyette öngörülen imalat miktarlarının aşağıdaki şekilde olduğu tespit edilmiştir.

İş Kalemi

Birimi

İdarenin Y. Maliyet Hesaplarken Öngördüğü Metraj

İsteklinin hesap cetvelindeki metraj

Y.16.050/05

m3

1081,40

1082

21.017/1

m2

4367,8

4370

21.011

m2

940,5

940

21.210

m2

319,26

319,26

Y.23.015

Ton

62,265

65

Y.23.014

Ton

50,524

53

Y.23.152

Kg

1666,417

1666,42

Y.23.241

Kg

3096,254

3096,26

27.525/1

m2

2600,37

2600

Y.19.055/023

m2

1479,53

1479,53

22.081

m2

36

36

Y.18.001/C04

m2

1519,52

1516,61

22.009/3C

m2

139,02

139,02

25.048/2

m2

2600

2599,46

Y.16.050/04

m3

137,9

137,9

Y.18.461/011

m2

424,5

424,5

Y.21.050/C01

m3

3407,27

3380,65

26.006/087A

m2

773,91

773,91

26.206/C1

m2

141,21

142,94

26.252/C1

m2

301,22

304,52

26.622/C

m

300

302,43

27.501/MK

m2

2.404,66

2.535,08

27.508/MK

m2

773

817,76

27.581/MK

m2

1326,27

1484,76

27.583/MK

m2

1108,73

1189,31

23.243/13

m2

193,93

193,93

18.211/4

m2

319,26

326,94

165-708

m

59,4

59,4

Buna göre, idarenin yaklaşık maliyetindeki miktarlarla isteklinin teklif açıklamasında öngördüğü miktarlar arasında ortalama % 1-2'lik fark bulunduğu ancak bu durumun anahtar teslim götürü bedel yapılan ihalelerde makul sayılabilecek ölçüde olduğu görülmüştür.

Diğer taraftan, aşırı düşük teklif açıklaması sunan istekli tarafından "Y.16.050/05 :  Beton santralinde üretilen veya satın alınan ve beton pompasıyla basılan, C 25/30 basınç dayanım sınıfında beton dökülmesi (beton nakli dahil)"  pozu için analiz sunularak açıklama yapıldığı, analizin ilgili satırında, "C 25/30 beton harcı" için nakliye ve pompaj bedelinin dahil olduğu belirtilmesine karşın,   "C 25/30 beton harcı" girdisi için sunulan MV İnşaat Taahhüt Ltd. şti. tarafından 14.09.2013 tarihinde düzenlenmiş proforma faturada nakliye ve pompaj giderlerine ilişkin bir bilgi olmadığı, sadece malzemenin cinsi, miktarı ve tutarına ilişkin bilgilerin yer aldığı, buna göre Y.16.050/05 pozu için sunulan açıklamanın mevzuata uygun olarak yapılmadığı anlaşılmıştır.

                      Başvuru sahibi Aslanpir İnşaat Müh. Nakl.  Turz. San. ve Tic. Ltd. şti.nin  dilekçesinde, şeklen uygun olsalar bile proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının ilgili meslek mensubundan istenilerek incelenmesi gerektiğini iddia edilmektedir.

Kamu İhale Genel Tebliği'nin 45.1.13.11'inci maddesi gereğince, maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının ilgili meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından imzalanarak kaşelenmesi ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilmesi gerekmekte olup söz konusu tutanakların proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. İhaleyi yapan idare tarafından ya da itirazen şikâyet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenmesi mümkün olmakla birlikte, istekli tarafından sunulan proforma faturaların mevzuata uygun olduğu, tutanakların istenilmesini gerektirecek herhangi bir bilgi veya belgeye itirazen şikayet başvurusunda yer verilmediği anlaşıldığından incelenmesi işlemine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

                      Netice itibariyle, "Y.16.050/05  :  Beton santralinde üretilen veya satın alınan ve beton pompasıyla basılan, C 25/30 basınç dayanım sınıfında beton dökülmesi (beton nakli dahil)"  pozunda yer alan "C 25/30 Beton Harcı" girdisi için sunulan proforma faturadaki tutarlara, nakliye ve pompaj giderinin dahil olup olmadığının anlaşılamadığı, istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle Kamu İhale Genel Tebliği'nin 45'inci maddesine uygun olmadığı ve reddedilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden,   Mehmet Davut Kaya'nın teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 1912 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor