YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Anahtar teslim işlerde, idarenin hazırladığı metrajlar ile yüklenicinin hazırladığı metrajlar arasında % 20 den fazla fark olması aşırı düşük açıklamasının reddi sonucunu doğurur mu?

Karar Özeti

Kararda, bahsi geçen isteklinin sunmuş olduğu hesap cetvelinde yer alan açıklama istenilen iş kalemlerine ait miktarların idarece belirlenen miktarlarla karşılaştırılması sonucunda, anılan isteklinin 25.043/1A poz numaralı iş kaleminde öngördüğü metrajın, idarenin yaklaşık maliyet hesabında öngördüğü metrajdan % 22,84 oranında düşürdüğü anlaşılmaktadır. Anahtar teslimi götürü bedel ile ihale edilen işlerde, isteklilerden, idarenin metrajının aynısını öngörmeleri beklenmemekle birlikte, metraj farklılığının makul kabul edilecek düzeyde olması gerektiği,  başvuru sahibi isteklinin yukarıda anılan iş kalemlerinde, imalat kalemleri miktarlarını yaklaşık maliyete oranla önemli ölçüde düşürerek aşırı düşük teklif açıklamasında bulunduğu, ancak bu şekilde yapılan açıklamanın isteklinin teklif bedelinin yapım yönteminin ekonomik olması, kullanılacak avantajlı koşullar veya işin özgünlüğü çerçevesinde belgelendirilmiş bir açıklama olmadığı anlaşıldığından, sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşıldığı, belirtilmektedir.

Karar

 

 

Toplantı No :  2013/075
Gündem No :  84
Karar Tarihi :  27.11.2013
Karar No :  2013/UY.II-4484

şikayetçi:  
Tekin Dinç, KARAAÄAÇ MAH. FABRİKA CAD. NO:20 ERZİNCAN

 

İhaleyi Yapan Daire:  

İl Müftülük Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Erzincan İl Müftülüğü, Atatürk Mahallesi Fevzipaşa Caddesi 35 24030 ERZİNCAN

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:  

04.11.2013 / 33731

 

Başvuruya Konu İhale:  

2013/82372 İhale Kayıt Numaralı “Müftülük Hizmet Binası Onarım İşi” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:  

Erzincan İl Müftülüğü tarafından 10.07.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan "Müftülük Hizmet Binası Onarım İşi" ihalesine ilişkin olarak Tekin Dinç'in 11.10.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.10.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 04.11.2013tarih ve 33731sayı ile Kurum kayıtlarına alınan  tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

                      Başvuruya ilişkin olarak 2013/3899sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:  

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle ihale üzerinde bırakılan istekli ile ekonomik açıdan an avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olarak yapılmadığı, bahsi geçen isteklilerin açıklama kapsamında sundukları analiz formatlarının ihale dokümanı kapsamında yer verilen birim fiyat tarifleri ile iş tanımlarına uygun olarak düzenlemediği, iş kalemleri miktarlarında oynama yapılmak suretiyle fiyat avantajı sağlamaya çalıştıkları iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

                      Başvuruya konu ihaleye ait İdari şartnamenin 2.1.(a) maddesinde ihale konusu işin adının "Müftülük Hizmet Binası Onarım İşi" olarak belirtildiği,

                      Anılan şartname'nin "Teklif ve sözleşme türü" başlıklı 19'uncu maddesinde  "19.1. İstekliler tekliflerini, anahtar teslimi götürü bedel üzerinden vereceklerdir; ihale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle anahtar teslimi götürü bedel sözleşme imzalanacaktır."  düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

                      Başvuruya konu ihaleye ilişkin olarak Tekin Dinç-şah Elektrik İnşaat Taşımacılık ve Taahhüt'ün12.08.2013 tarihli itirazen şikayet başvurusu üzerine verilen 04.09.2013 tarihli ve 2013/UY.II-3461 sayılı Kurul kararı ile  "İdare tarafından teklifi aşırı düşük olduğu belirlenen isteklilere gönderilen 11.07.2013 tarihli aşırı düşük teklif sorgulama yazısı ekinde sadece yaklaşık maliyetin %80'lik kısmına giren iş kalemleri listesinin yer aldığı, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece Kamu İhale Genel Tebliğinin yukarıda yer verilen 38.1'inci maddesine göre oluşturulması gereken sıralı analiz girdileri listesinin yaklaşık maliyetin hazırlanması aşamasında oluşturulmadığı, dolayısıyla sıralı analiz girdileri listesi kullanılarak tutarı kâr ve genel gider hariç analiz toplamının % 3'üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdilerinin tespit edilmediği, "açıklama istenecek" ve "açıklama istenmeyecek" analiz girdilerinin de idarece hazırlanmayarak yaklaşık maliyet hesap cetveli ve eklerinde de yer almadığı anlaşılmıştır.

 

                      Bu çerçevede açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ilişkin olarak idarece Kamu İhale Genel Tebliğinin yukarıda yer verilen 38.1'inci maddesine göre oluşturulması gereken "sıralı analiz girdileri listesi" nin oluşturulması, söz konusu sıralı analiz girdileri listesi kullanılarak kâr ve genel gider hariç analiz toplamının % 3'üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdilerinin tespit edilmesi, "açıklama istenilecek" ile "açıklama istenilmeyecek" analiz girdilerinin oluşturulması ve aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesine ilişkin yazı ekinde "açıklama istenilecek iş kalemleri listesi" ile "açıklama istenilmeyecek analiz girdileri" ne yer verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idarece mevzuata uygun bir şekilde aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında yukarıda açıklanan gerekli belgelerin hazırlanıp teklifi sınır değerin altında olan Canpolatlar Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. şti., Kürşat Gül- AR-GE Mühendislik Müşavirlik ve Nurettin Dabağoğlu- Emta İnşaat'tan tekrar aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir." yönünde olmak üzere, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine karar verilmiştir.

 

İdarece gönderilen işlem dosyasının incelenmesi neticesinde, alınan düzeltici işlem kararının yerine getirilmesini teminen idarece açıklama istenilen "25.043/1AEski plastik ve sentetik boyalı yüzeylere astar çekilerek iki kat su bazlı mat plastik boya yapılması"  iş kalemine ilişkin olarak sıralı analiz girdileri tablosunun oluşturularak "açıklama istenilen" ve "açıklama istenilmeyen" analiz girdilerinin belirlendiği, teklifi idarece hesaplanan sınır değerin altında olduğu belirlenen Canpolatlar Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. şti., Kürşat Gül- AR-GE Mühendislik Müşavirlik veNurettin Dabağoğlu- Emta İnşaat'a gönderilen 20.09.2013 tarihli yazılar ile söz konusu isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Canpolatlar Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, açıklamaları uygun görülen Kürşat Gül- AR-GE Mühendislik Müşavirlik'in ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, Nurettin Dabağoğlu- Emta İnşaat'ın ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi" başlıklı 45'inci maddesinde  ""...45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1)  maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2)  maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2)  maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

"...45.1.3.  İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

a)  Anahtar teslimi götürü bedel işlerde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya iş gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetveli ile açıklama istenen iş kalemleri ve/veya iş gruplarının birim fiyatlarına ilişkin ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri,

b)  Teklif birim fiyatlı işlerde; açıklama istenen iş kalemlerinin birim fiyatlarına ilişkin olarak ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri

sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

45.1.4. İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;

a)  Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği "malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)" sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

b)  Anahtar teslimi götürü bedel işlerde; iş kalemleri ve/veya iş gruplarının yapım şartlarına bağlı kalınarak, her iş kalemi/iş grubunun içeriğine göre analizde yer almasını istediği "malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)" sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)'de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

45.1.5.  İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış "kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların" üzerine, kendi belirledikleri "kar ve genel gideri" ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun "kar ve genel gider hariç birim fiyatını" kullandıklarını ve kendi belirledikleri "kar ve genel gider" tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için (45.1.14) maddesinde belirtildiği şekilde, proforma fatura, teklif alma yazısı, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek: O-5, O-6, O-7) ve stok tespit tutanağı (Ek: O-8) sunmalarına da gerek bulunmamaktadır.

"...45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaraları da belirterek liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak (45.1.14) maddesinde belirtildiği şekilde, proforma fatura, teklif alma yazısı, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ve stok tespit tutanağı sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

45.1.7.  İstekliler tarafından, inşaat iş kalemleri/iş grupları dışında yer alan sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, müşterek tesisat, havalandırma, brülör, asansör, elektrik tesisatı vb. iş kalemleri/iş gruplarına ait analiz sunulması yerine bu iş kalemi/iş gruplarına ait malzeme ve montaj bedelini ayrı ayrı gösterecek şekilde açıklama yapılması kabul edilecektir.

45.1.8.  Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re'sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

45.1.9.  İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz.

"...45.1.13.   Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada; sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklinin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a.  Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

b.  Fiyat teklifleri,

c.  Çimento ve demir ürünleri için üreticinin ilan edilmiş fiyat tarifeleri

ç.  Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

d.  Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

e.  Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,

f.  Stoğunda bulunan mallara ilişkin stok tespit tutanakları,

g.  İdarece istenmesi durumunda yardımcı analizler v.b. dir.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (45.1.13.1  " “  45.1.13.8) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.) (Ek: 20/8/2011-28031 R.G./ 17 md.)  Yüklenicinin dışında üçüncü kişilerce inşaat mahalli dışında imal edilen ve esaslı başka bir işçilik veya malzeme katkısı yapılmaksızın yapıya monte edilen yapı elemanları için teklif edilen fiyatın, malzeme ve işçilik (gerekiyorsa nakliye de) fiyatlarının da belirtildiği proforma fatura veya fiyat teklifi ile belgelendirilmesi durumunda, bu iş kalemlerine ilişkin ayrıca analiz sunulması zorunlu değildir.

45.1.13.1.  Tedarikçi veya imalatçılardan alınan ve birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %  80'inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; "Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim." ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; "Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80'inin altında olmadığını beyan ederim." ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

45.1.13.11.  Maliyet/satış tutarı tespit tutanakları ve stok tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

(45.1.13.1) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (45.1.13.2) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

(45.1.13.6) maddesine ve (45.1.13.7) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.

Meslek mensubu proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 ve O-8 nolu tutanaklardaki beyanlarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine uygunluğundan sorumludur.

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura  /  fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumuna ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları ve stok tespit tutanağı mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.

45.1.13.12.  Maliyet/satış tutarı tespit ve stok tespit tutanaklarının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi esastır. Ancak son geçici vergi beyanname döneminde, yasal defter ve belgelerde açıklama konusu mal veya hizmetlerle ilgili işlem bulunmaması durumunda, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği "maliyet/satış tutarı tespit tutanağı" (Ek-O.7) hariç, söz konusu tutanaklar bir önceki geçici vergi beyanname dönemi esas alınarak düzenlenebilir. Son geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi "Ekim-Kasım-Aralık 2009" , 15.7.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi "Nisan-Mayıs-Haziran 2010" dur.

45.1.13.13.  İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenecektir.

45.1.14.  Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (45.1.3  -  45.1.13) maddelerine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları idarece tanımlanan yapım şartlarına uymayan veya teknik şartnameye aykırı hususlar içeren isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir." açıklaması bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde;

 

a)İhale üzerinde bırakılan istekli olan Kürşat Gül-ARGE Mühendislik Müşavirlik'in aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde, sadece açıklama istenilen 25.043/1A poz numaralı iş kalemine ilişkin miktar ile bu iş kalemine ilişkin birim fiyatın ve genel giderlere ilişkin ayrıntıların gösterildiği "teklife esas maliyet tablosu" nun sunulduğu, ancak Kamu İhale Genel Tebliği'nin yukarıda yer verilen 45.1.3'üncü maddesinde yer alan ""...a)  Anahtar teslimi götürü bedel işlerde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya iş gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetveli ile açıklama istenen iş kalemleri ve/veya iş gruplarının birim fiyatlarına ilişkin ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri"... sunacaklardır."  açıklaması gereğince toplam teklif bedelini oluşturan her bir iş kalemi ve/veya gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetvelinin sunulmadığı, bu çerçevede açıklama istenilmeyen 27.528/1A poz numaralı iş kalemine ilişkin olarak da öngörülen miktar ile birim fiyatın gösterilmediği anlaşıldığından, anılan isteklinin açıklamasının bu haliyle mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Diğer yandan açıklama istenilen 25.043/1A poz numaralı iş kalemi için sunulan analiz incelendiğinde, "04.458/E-Saten alçı" ve "04.031-Su" analiz girdileri için mevcut olan "birim fiyat" ve "miktar" sütunlarının boş bırakıldığı, "tutar" bölümüne ise "açıklama istenmeyecek" ibaresinin yazıldığı ve bu çerçevede bahsi geçen analiz girdileri için herhangi bir gider öngörülmediği gibi söz konusu girdilerin miktarlarının da belirli olmadığı tespit edilmiş olup, bahsi geçen isteklinin açıklamasının bu yönüyle de mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

b)Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlenen Nurettin Dabağoğlu- Emta İnşaat'ın aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatlar ile genel giderlerin ayrıntılarının gösterildiği "teklif birim fiyat cetveli" , açıklama istenilen 25.043/A poz numaralı iş kalemi ile açıklama istenilmeyen 27.5285/1A poz numaralı iş kalemine ilişkin analizlerin ve "kamu kurum ve kuruluşların yayımlanmış birim fiyatları kullanılarak oluşturulan teklif birim fiyat listesi" nin sunulduğu, açıklama istenilen 25.043/1A poz numaralı iş kalemine ilişkin olarak öngörülen birim fiyatın Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nın söz konusu iş kalemi için yayımlanan 2013 yılı kârsız birim fiyatının üzerinde olduğu anlaşılmakla birlikte bahsi geçen iş kalemi için analiz de sunulduğu, söz konusu analize ilişkin tüm girdilerin miktar ve birim fiyatlarının gösterildiği, bahsi geçen girdiler için ise Çevre ve şehircilik Bakanlığı rayiçleri üzerinde fiyat verilerek açıklama yapıldığı tespit edilmiştir.

 

Diğer yandan anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunmuş olduğu teklife esas maliyet tablosunda öngördüğü miktarlar ile idarenin sorgulamaya konu ettiği 25.043/1A poz numaralı iş kalemi için öngördüğü metraj arasındaki fark bakımından yapılan kıyaslama aşağıdaki tabloda yer aldığı gibidir:

 

 

 

 

Açıklama istenilen kalem İdarenin metrajı İsteklinin öngördüğü metraj İdare ile isteklinin öngördüğü metraj arasındaki fark
25.043/1A

 

 

5.184,230 m2

 

 

4.000,00 m2

İdarenin metrajından % 22,84 az.

 

Yukarıda yer verilen tabloda da görüleceği üzere, bahsi geçen isteklinin sunmuş olduğu hesap cetvelinde yer alan açıklama istenilen iş kalemlerine ait miktarların idarece belirlenen miktarlarla karşılaştırılması sonucunda, anılan isteklinin 25.043/1A poz numaralı iş kaleminde öngördüğü metrajın, idarenin yaklaşık maliyet hesabında öngördüğü metrajdan % 22,84 oranında düşürdüğü anlaşılmaktadır. Anahtar teslimi götürü bedel ile ihale edilen işlerde, isteklilerden, idarenin metrajının aynısını öngörmeleri beklenmemekle birlikte, metraj farklılığının makul kabul edilecek düzeyde olması gerekmektedir. Bu itibarla, başvuru sahibi isteklinin yukarıda anılan iş kalemlerinde, imalat kalemleri miktarlarını yaklaşık maliyete oranla önemli ölçüde düşürerek aşırı düşük teklif açıklamasında bulunduğu, ancak bu şekilde yapılan açıklamanın isteklinin teklif bedelinin yapım yönteminin ekonomik olması, kullanılacak avantajlı koşullar veya işin özgünlüğü çerçevesinde belgelendirilmiş bir açıklama olmadığı anlaşıldığından, sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının bu yönüyle mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Kürşat Gül-ARGE Mühendislik Müşavirlik ve Nurettin Dabağoğlu- Emta İnşaat'ın teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,


Bu sayfa 1783 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor