YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ataşman kayıtlarının ileriki hak edişlerde değiştirilmesi kamu zararına yol açar mı? (Sayıştay)

Karar Özeti

Ataşman kayıtları ileriki hak edişlerde değiştirilemeyeceği değiştirilmesi halinde kamu zararı oluşacağı hakkında.

Karar

 

 

 

-KARAR-

 Sayıştay D: 1

Tut no:6847

T:11.4.2000

Ölçümleri kazı ataşmanlarıyla belirlenen ve 13.7.1993 tarih ve 7 noiu hakedişe kadar değişmeyen paçal geniş derin kazı miktarının 8 no’lu hakedişten itibaren yersiz biçimde artırılması sonucu fazla ödemede bulunulmuştur.

8.11.1991 tarih ve 2 no’lu hakediş raporu itibariyle kazı imalatı tamamlanmış ve kontrol mühendisi ile yüklenicinin birlikte imzaladığı ataşman krokileriyle de kazı miktarı belirlenmiş ve 7 no’lu hakedişe kadar 2987.442 m3′ lük kazı mevcudu var iken 8 no’lu hakediş döneminde yeniden yapılan kazı hesabında   ilave kazılar olmamasına rağmen kontrol mühendisinin değişmesi üzerine kazı miktarı yeniden hesaplanarak ataşman kayıtlarının da değiştirilmesi suretiyle 4656.683   m3 üzerinden ödeme yapılmıştır

 

Hakedişlerin düzenlenme biçimi, ataşman ve röleve defterlerine kaydedilecek hususlar Bayındırlık İşleri kontrol Yönetmeliğinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin 10.18.2. maddesinde röleve defterine;

Her türlü yapının temel üst kotu altında kalan kısımları, bunlarla ilgili doğal zemin, temel tabam, yeraltı ve yerüstü su kotları, su debileri, zeminin klası, şev ve durumları, röpriz ve iksalara ait şekil, kroki, kot ve her türlü ölçmeler, her türlü kazı, ariyet ve depo yerlerine ait kroki uzaklık kot ve ölçülen boyutları, kontrol mühendisi veya yetki verdiği yardımcısı tarafından yüklenici veya yetkili temsilcisi ile birlikte ve zamanında zemin üzerinde veya yerinde ölçülüp, iş başında kroki ve kesitleri çizilerek ölçü, boyut ve kotları ve bunlarla ilgili nivelman okumaları kaydedilir ve birlikte imza edilir.

10.18.3. maddesinde ise;

Ataşmanlar, “kontrol amiri tarafından ilgili kontrol mühendisine (ismen) her sahifesi mühürlenmiş ve numaralanmış, kaç sahife, hangi işe ve yükleniciye ait olduğu yazılmış ve imzalanmış olarak verilir.

Kontrol mühendisi, ataşman defterine aşağıda belirtilen hususları zamanında kaydederek yüklenici veya yetkili temsilcisi ile karşılıklı olarak imza eder.

Röleve defterine kaydedilen işlerden, plan ve projelerinde ölçülerinin tahkik ve kontrolü mümkün olmayan işler ataşman defterine geçirilir.

Ayrıca, sözleşme eki şartnamelere göre zamanında tutulması gereken, tartı, yerinde ölçü, saptama ve benzeri diğer tutanaklar, tarihleriyle birlikte kapsadıkları konular da belirtilerek ataşmana geçirilir.

Ataşman defterinde, mürekkep veya sabit kalem kullanılacak ve yazı, rakam, resim, kroki ve kesitler özenli, açık seçik ve noksansız olacak, kazıntı ve silinti olmayacaktır. Herhangi bir yanlışlık yapıldığı veya görüldüğü takdirde ilk rakam ve yazı okunacak şekilde üzeri kırmızı mürekkeple çizilip, doğrusu yazılarak aynı renkli mürekkeple imza edilecektir.

Ataşman defterinin kroki bölümüne, çizilecek, plan, kroki ve kesitlerde, röleve, kot ve boyutlan, zeminin cinsi, oluşum ve tabakalarının durumu ve diğer bilgileri ile rölevenin yapıldığı tarihin yazılarak geçirilmesi gereklidir.

Metraj bölümünde ise, yapılan imalatın adı, birim fiyat numarası ve birimi gösterilerek, kroki bölümündeki ölçülere göre miktarları hesaplanarak yazılır. (Örnek No: 4)” Denilmektedir.

10.19. maddesinde ise, hakedişe esas metraj ve hesaplamaların nereden alınacağı ifade edilmiş, 10.19.2.3. fıkrasında “ataşman defterinde hesaplanan miktarların aynen alınacağı” belirtilmiştir.

Bütün bu düzenlemelere rağmen kazı hesabının 8 no’lu hakedişte yeniden yapılması ve  miktannın artırılması sonucu .. -lira fazla ödemede bulunulmuştur. Söz konusu tutarın

sorumlulanna ödettirilmesi gerekir.

 


Bu sayfa 1879 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor