YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Bilanço belgeri üzerinde onaylayan SMMM’nin isminin yer almaması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olur mu?

Karar Özeti

Kararda, mali kriterlere ilişkin sunulan belgelerde TÜRMOB kaşesinin ve kaşe üzerinde de imzanın bulunması halinde, idare tarafından söz konusu belgelerle ilgili olarak meslek odasından teyit alınabileceği, imzaların geçerliliğinin teyid edilmesi halinde teklifin değerlendirmeye alınması geretiği, belirtilmiştir.

Karar

 

Toplantı No : 2012/034
Gündem No : 74
Karar Tarihi : 11.06.2012
Karar No : 2012/UY.I-2482
şikayetçi:
Ali Özarslan İnş. Mühendisi -Müteahhit, Rıhtım Cad. Tayyareci Sami Sok. 18/2 İSTANBUL

 

İhaleyi Yapan Daire:

Bölge Müdürlüğü-26.Bölge Artvin, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri 26.Bölge Müdürlüğü Salkımlı Köyü Mevkii 08000 ARTVİN

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:

24.05.2012 / 19259

 

Başvuruya Konu İhale:

2012/23507 İhale Kayıt Numaralı “Kültür Ve Tabiat Varlıklarının Korunması (Artvin; Zeytinlik Köyü Camii, Oruçlu Köyü Camii, Aşağı Türbe, Gümrük Binası Yeniden Yapımı, Berta Ve Avcılar Köyü Tarihi Köprülerinin Yerinde Korunması)” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

05.06.2012tarih ve B.07.6.KİK.0.06.00.00-101.04-.Y.[2017].(0162)./2012-38Esayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 26. Bölge Müdürlüğütarafından 26.03.2012tarihinde açık ihale usulüile yapılan "Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması (Artvin; Zeytinlik Köyü Camii, Oruçlu Köyü Camii, Aşağı Türbe, Gümrük Binası Yeniden Yapımı, Berta ve Avcılar Köyü Tarihi Köprülerinin Yerinde Korunması)" ihalesine ilişkin olarak Ali Özarslan İnşaat Mühendisi-Müteahhit'in 04.05.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.05.2012tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin  24.05.2012tarih ve 19259sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.05.2012tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle;Ali Özarslan İnşaat Mühendisi-Müteahhit adına düzenlenmiş ve sunulmuş bilanço bilgileri ve gelir bilgilerini gösterir tabloların Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Birliği’ne kayıtlı TÜRMOB İstanbul odasına kayıtlı serbest muhasebeci mali müşavir Çiğdem Kaya tarafından düzenlenerek onaylandığı, serbest muhasebeci mali müşavire ait gerekli bilgilerin de kaşedeki kaşe numarasından TÜRMOB’dan sorgulanabileceği, ancak   söz konusu kaşede bilanço bilgileri ve gelir tablosunu düzenleyen kişinin adı ve soyadı bulunmadığı gibi meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin de bulunmadığı gerekçesi ile idarece kabul edilmediği, buna göre idarece tesis edilen işlemin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

                      İdari şartnamenin "Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler" başlıklı 7.4 üncü maddesinin 7.4.2 numaralı alt bendinde; "İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

 

                      a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan isteklilerin, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

                      b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan isteklilerin, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK024.1/Y)

                      sunmaları gerekmektedir.

                      Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

                      a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

                      b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

                      c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50?den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

                      Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son üç yıla kadar olan yılların belgelerini sunabilirler. Bu takdirde belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

                      İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde, yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki ve dört önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

                      Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

                      Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

                      İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur." şeklinde,

 

                      "İş hacmini gösteren belgeler" başlıklı 7.4.3 üncü maddesinde ise; "İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait, aşağıda belirtilen belgelerden birini sunması yeterlidir;

                      a) Toplam cirosunu gösteren gelir tablosu,

                      b) Taahhüdü altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarını gösteren faturalar.

                      İsteklinin cirosunun teklif ettiği bedelin % 25′inden, taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarının ise teklif ettiği bedelin % 15′inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

                      Bu kriterleri ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıl için sağlayamayanlar, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıldan başlamak üzere birbirini takip eden son altı yıla kadarki belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

                      İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar bakımından iki önceki yıl, ihalenin yapıldığı yıldan bir önceki yıl olarak kabul edilir. Bu gelir tablosu itibariyle yeterlik şartının sağlanamaması halinde ise, iki önceki yıl, ihalenin yapıldığı yıldan bir önceki yıl olarak kabul edilmek üzere son altı yıla kadarki gelir tabloları sunulabilir ve bu durumda gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

                      Taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarını tevsik etmek üzere; fatura örnekleri ya da bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı suretleri sunulur.

                      Gelir tablosunun, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

                      İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur." şeklinde düzenleme yapılmıştır.

 

                      İhale dokümanında yapılan düzenlemeye istinaden başvuru sahibi tarafından "Bilanço Bilgileri Tablosu" ile "Karşılaştırmalı ayrıntılı Bilanço" ve "Karşılaştırmalı Ayrıntılı Gelir Gider Tablosu" verilmiş olup söz konusu belgelerin 22145 kaşe numaralı Serbest Muhasebeci Mali Müşavire ait TÜRMOB kaşesi ile onaylandığı, ancak belge üzerinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirin adı ve soyadının bulunmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, anılan kişiye ait faaliyet belgesi de ihale işlem dosyasında bulunmamaktadır.

 

                      İhale komisyonu tarafından düzenlenen 06.04.2012 tarihli uygun olmayan belgelerin uygun sayılmama gerekçesine ilişkin tutanakta; "Bilanço Bilgileri ve Gelir Tablolarını düzenleyen kişinin adı ve soyadı bulunmadığı gibi meslek mensubuna ait faaliyet belgesi de dosyasında bulunmadığından" ifadesine yer verilerek başvuru sahibinin teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır.

 

                      Başvuru sahibinin idareye şikâyeti üzerine idarece, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ne (İstanbul SMMM Odası) yazılan 11.05.2012 tarihli yazı ile 22145 kaşe numaralı üyeye ait faaliyet belgesi ile imza beyanı istenmiştir. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının 14.05.2012 tarihli cevabi yazısında, 22145 numaralı kaşenin odalarının 23443 sicil numaralı serbest muhasebeci mali müşavir üyesi Çiğdem Kaya'ya ait olduğu tespitinin yapıldığı belirtilerek anılan kişiye ait imza beyannamesi ile oda faaliyet belgesi gönderilmiştir. İdarece söz konusu tespit yapılmış olmasına rağmen başvuru sahibinin şikâyeti uygun bulunmayarak reddedilmiştir.

 

                      Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin "Bilanço veya eşdeğer belgeler" başlıklı 35 inci maddesinde; "b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar...."     

                      (7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir." hükmüne,

 

                      "İsteklinin iş hacmini gösteren belgeler" başlıklı   36 ncı maddesinde ise; "(6) Taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarını tevsik etmek üzere; fatura örnekleri ya da bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı suretleri sunulur...."

                      (10) Gelir tablosunun, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir..."hükmüne yer verilmiştir.

 

                      Kamu İhale Genel Tebliğinin "Belgelerin sunuluş şekli" başlıklı 8 inci maddenin 8.4 numaralı alt bendinde; "İhale dokümanında istenen ve serbest muhasebeci mali müşavir tarafından düzenlenerek ya da onaylanarak başvuru veya teklif kapsamında idareye sunulan belgelerde, 15/11/2002 tarihli ve 24937 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Kaşe Kullanma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde temin edilen özel kaşenin kullanılması gerekmektedir." şeklinde açıklama bulunmaktadır.

 

                      15/11/2002 tarih ve 24937 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Kaşe Kullanma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte;

 

                      "Kaşenin Temini Madde 5: Çalışanlar listesine kayıtlı bulunan meslek mensupları ile çalışanlar listesine kayıtlı olmamakla birlikte çalıştıkları mükelleflerin muhasebesinin sevk ve idaresinden sorumlu olan ve beyannamelerini imzalayan meslek mensuplarına kaşeler Birlik tarafından, bedel karşılığında verilir. “Kaşe Talep Formları” Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin bağlı oldukları Odalar tarafından Birliğe gönderilir.

 

                      Kaşelerin şekli Madde 6 : Kaşeler kare şeklinde olup, en üste "TC" rumuzu, altına "TÜRMOB" yazısı ve "Mm" amblemi, Serbest Muhasebeci veya "Serbest Muhasebeci Mali Müşavir" ibaresi ile kaşe numarasını taşır. Kaşeler; Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir.

 

                      Sorumluluk Madde 8 : Meslek mensupları düzenlemek durumunda bulundukları resmi ve mesleki evrakta kullanacakları kaşelerin kullanımından ve saklanmasından sorumludurlar.

 

                      İbraz ve İade Mecburiyeti Madde 9 : Meslek mensupları, bağlı oldukları Oda veya Birlik tarafından istendiğinde kaşeyi ibraz etmek zorundadırlar.

 

                      Ruhsatın iptali, meslekten ayrılma, ölüm ve diğer hallerde meslek mensupları veya mirasçıları kaşeyi 15 gün içinde bağlı oldukları Odalara tutanak karşılığında iade ederler.

 

                      İade edilen kaşeler, Odalar tarafından “Teslim Tutanağı” ile birlikte Birliğe gönderilir.

 

                      Unvan Değişikliği Madde 10 : Unvan değişikliği olduğu takdirde eski kaşe iade edilerek yenisi alınır.

 

                      İade edilen kaşeler, Odalar tarafından "Teslim Tutanağı" ile birlikte Birliğe gönderilir.

 

                      Kaşe Kaybı Madde 11 : Kaşelerini kaybeden meslek mensupları; 15 gün içinde gazetede yayımlanan kayıp ilanıyla birlikte bağlı oldukları Odalarına başvurarak bedeli karşılığında yeni kaşe talep ederler.

 

                      Meslek Kütüğü Madde 12 : Birliğin meslek kütüğündeki Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin kaydının yanına kaşe numarası da yazılır.

 

                      Meslek Bilgi Formu Madde 13 :Meslek Mensubunun Odadan alacağı mesleki bilgi formlarında (faaliyet belgesi ve benzeri) diğer bilgilerinin yanına kaşe numarası da yazılır.

 

                      Nakil Madde 14 : Odalar arasında nakil yapılması kaşenin değiştirilmesini gerektirmez.

 

                      Kaşelerin Teslimi ve Kullanımı Madde 15: Kaşelerin şekli, imali, teslimi, kullanımı, yenilenmesi ve bedeli konularında sirküler yayınlamaya Birlik Genel Kurulu yetkilidir.

 

                      Geçici Madde 1 : Kaşe almamış meslek mensupları, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde, kaşe almak zorundadır." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

 

                      Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Kaşe Kullanma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin yukarıya aktarılan hükümlerinde TÜRMOB kaşesinin kimler tarafından ve nasıl kullanılacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

 

                      Başvuru sahibi tarafından düzenlenen "Bilanço Bilgileri Tablosu" ile "Karşılaştırmalı ayrıntılı Bilanço" ve "Karşılaştırmalı Ayrıntılı Gelir Gider Tablosu" gibi belgelerde TÜRMOB kaşesinin ve kaşe üzerinde de imzanın bulunduğu, idare tarafından söz konusu belgelerle ilgili olarak yapılan teyitten de İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının 14.05.2012 tarihli cevabi yazısı ile 22145 numaralı kaşenin odalarının 23443 sicil numaralı serbest muhasebeci mali müşavir üyesi Çiğdem Kaya'ya ait olduğu tespitinin yapıldığı ve anılan kişiye ait imza beyannamesi ile oda faaliyet belgesinin de idareye gönderildiği anlaşıldığından, ayrıca   İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından gönderilen imza beyannamesinden "Bilanço Bilgileri Tablosu" ile "Karşılaştırmalı ayrıntılı Bilanço" ve "Karşılaştırmalı Ayrıntılı Gelir Gider Tablosu" gibi belgeler üzerindeki imzanın Çiğdem Kaya'ya ait olduğu hususu da tespit edildiğinden söz konusu belgelerin bu haliyle kabul edilmesi gerekmektedir. Buna göre, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde idarece tesis edilen işlemlerin mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından, anılan isteklinin teklifinin bu haliyle geçerli kabul edilerek bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmek üzere düzeltici işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

                      Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi olan Ali Özarslan İnşaat Mühendisi-Müteahhit adlı isteklinin teklifinin geçerli kabul edilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 1638 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor