YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Birim fiyat teklif cetvelinde var olan bir imalatta meydana gelen artýþ için yeni birim fiyat yapýlarak daha yüksek fiyat ödenmesi kamu zararýna yol açar mý? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Birim fiyat teklif cetvelinde yer alan imalatlarda artýþ olmasý durumunda, teklif cetvelinde yer verilen birim fiyatlarýn kullanýlmasý gerektiði,bu imalatlar için    diðer idarelerden birim fiyat almak  suretiyle    daha yüksek bir fiyat belirleyip ödeme yapýlmasýnýn kamu zararý oluþturacaðý hakkýnda

Karar

 

 Sayýþtay  Temyiz Kurulu Kararý

Tut No:  35857

Tarihi :  04.12.2012

1258 sayýlý ilamýn 10'uncu maddesinde, Etimesgut Belediyesi tarafýndan yüklenici …….. tarafýndan …iþine iliþkin öngörülmeyen durumlar nedeniyle yapýlan iþ artýþýnda birim fiyatlarýn hatalý alýndýðý gerekçesiyle toplam ……. TL.'ye tazmin hükmolunmuþtur.

Dilekçi dilekçesinde, Ýþ artýþýnda, Bayýndýrlýk Bakanlýðý birim fiyatlarý esas alýndýðýný, Bayýndýrlýk Bakanlýðý birim fiyatlarýnýn, resmi ve baðlayýcý bir nitelikte birim fiyatlar olduðunu, Yeni ihale yapýlmadýðý için, Bayýndýrlýk Bakanlýðýnýn birim fiyatlarý esas alýndýðýný, Yapým Ýþleri Genel þartnamesinin, sözleþmede bulunmayan iþlerin birim fiyatýnýn tespiti baþlýklý 23. maddesinin b fýkrasýnda : “-…Ýdarede veya idarelerde mevcut olan ve yeni iþ kalemine benzerlik gösteren iþ kalemlerine ait analizlerinin esas alýnacaðý”, öngörüldüðünden, Bayýndýrlýk Bakanlýðý birim fiyatlarý ile hesap yapýldýðýný, Fiyat farký ve iþ artýþýndan kaynaklanan fazla para almak zincirinde, fiili ve hukuki olarak yer almadýðýndan adýna verilen tazmin hükmünün kaldýrýlmasýný talep etmektedir.

Dilekçinin sorumlulukla ilgili iddialarý ile ilgili olarak, gerçekleþtirme görevlilerinin sorumluluðu hakkýnda 1'inci maddede yapýlan açýklamalara göre sorumluluk itirazýnýn reddine karar verildikten sonra konunun esasýna geçildi.

Yapým Ýþleri Genel þžartnamesi'nin "Sözleþmede bulunmayan iþlerin birim fiyatýnýn tespiti" baþlýklý 23 üncü maddesinde "Doðal afet sebebiyle ön veya kesin proje üzerinden sözleþmeye baðlanan iþler ile iþin yapýmý sýrasýnda arazi ve zemin etütleri gerektirmesi sebebiyle kesin proje üzerinden sözleþmeye baðlanan iþlerde, iþin yürütülmesi aþamasýnda idarenin gerekli görerek yapýlmasýný istediði, ancak birim fiyat teklif cetvelinde fiyatý bulunmayan yeni iþ kalemlerinin bedelleri yüklenici ile birlikte aþaðýdaki usuller çerçevesinde tespit edilen yeni birim fiyatlar üzerinden yükleniciye ödenir. Denilmektedir. ...... Ýnþaat yükleminde yapýlan ....iþinde %8,8958 oranýnda iþ artýþýna gidilmiþtir. Ýþ artýþýna konu iþ kalemlerinden bir kýsmý yapýlan iþle ilgili kalemlerdeki artýþlardan kaynaklanmaktadýr ve ilamda da kamu zararý bu iþ kalemleri için hesaplanmýþtýr. Dolayýsýyla sözleþmede bulunan, artan iþ kalemlerinin ödenmesinde, diðer idarelerden birim fiyat almak mümkün deðildir.

Bu nedenle dilekçi iddialarýnýn reddi ile 1258 sayýlý ilamýn 10'uncu maddesiyle toplam ….. TL.'ye tazmin hükmünün TASDÝKÝNE,

Karar verildiði 04.12.2012 tarih ve 35857 sayýlý tutanakta yazýlý olmakla iþbu ilam tanzim kýlýndý.

 


Bu sayfa 1587 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor