YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen alımlarda, sözleşme yapıldığı takdirde sözleşmede yer alan hükümler tarafları bağlar mı? (Sayıştay)

Karar Özeti

Doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen alımlarda, sözleşme yapıldığı takdirde sözleşmede yer alan hükümlerin tarafları bağlayacağı hakkında.

Karar

-KARAR-

Sayıştay  Temyiz Kurulu Kararı

Tut No: 30678

T:03.03.2009

 

 

… Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tıbbi sarf malzemesi ihtiyacının karşılanması amacıyla 4734 sayılı Kamu ihale Kanununun 22. maddesinin d bendine göre yapılan alım ­larda yükleniciler mal teslimini sözleşmede öngörülen süreler içerisinde gerçekleştirmedikleri halde, gecikme cezası tahsil edilmediği gerekçesi ile 26.750,00-YTL.ye tazmin hükmü ve ­rilmiştir.

… Üniversitesi ile her bir mal satıcısı arasında imzalanan, doğ ­rudan temin usulüne göre yapılan mal alımlarına ait sözleşme ­nin 4. maddesinde;”… sözleşme imzalandıktan sonra sipariş yazısının tebliğinden itibaren hemen teslimat yapılacaktır.” 10. maddesinde; “Sözleşmede belirtilen süreyi 5 gün geçtikten sonra 250 YTL, 10 gün geçtiği takdirde 500 YTL ceza kesile ­cektir.” hükümleri yer almaktadır.

… Dilekçi dilekçesinde doğrudan temin yönteminin bir ihale usulü olmadığından mal alımlarında herhangi bir cezai müey ­yide bulunmadığını ileri sürmüş ise de, 4734 sayılı Kamu ihale Kanununun 22. maddesinin d bendine göre yapılan alımlar ida ­relerin ihtiyaçlarının temininde istisnai bir yöntem olup sınırlı durumlarda başvurulmaktadır, ihtiyacın giderilmesi acil olup da beklemeye tahammülü olmayan durumlarda idare bu yöntemle hemen ihtiyacını karşılayacaktır. Bu nedenle Kanunda bu alım yöntemi ile idarelere geniş bir takdir alanı tanınmıştır. Bunlar ­dan biri de, sözleşme yapıp yapmama serbestliğidir. … Üni ­versitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tıbbi sarf malze ­mesi ihtiyacının doğrudan temin yoluyla karşılanmasında kamu yararı olduğunu dikkate alarak idare ile satıcılar arasında söz ­leşme imzalamıştır. Bu sözleşmelere, malzemenin zamanında teslim edilmemesi halinde gecikme cezası kesilmesi yönünde hükümler konulmuştur. Kanunlara aykırı olmayan sözleşme hü ­kümlerinin uygulanması da zorunlu olup, tarafları bağlar.

Bu itibarla, dilekçi iddialarının reddi ile … verilen tazmin hük ­münün tasdikine, karar verildiği 03.03.2009 tarih ve 30678 sa ­yılı tutanakta yazılı olmakla iş bu ilam tanzim kılındı.


Bu sayfa 1344 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor