YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Danýþmanlýk hizmet alýmlarýnda puanlamanýnýn nasýl yapýlmasý gerektiðine iliþkin açýklayýcý karar.

Karar Özeti

.

Karar

 

Toplantý No : 2014/053
Gündem No : 19
Karar Tarihi : 06.08.2014
Karar No : 2014/UH.III-2806
þžikayetçi:
Tümaþ Türk Mühendislik Müþavirlik Ve Müteahhitlik Anonim þžirketi., TÜMAþž BÝNASI TUNUS CAD. NO: 43 KAVAKLIDERE ANKARA

 

Ýhaleyi Yapan Daire:

Yapý Ýþleri Ve Teknik Daire Baþkanlýðý Yükseköðretim Kurumlarý Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Balatçýk Mahallesi Havaalaný Caddesi 33/2 35620 ÝZMÝR

 

Baþvuru Tarih ve Sayýsý:

16.07.2014 / 22848

 

Baþvuruya Konu Ýhale:

2014/18010 Ýhale Kayýt Numaralý “Üniversitemiz Bayraklý Yerleþkesi Kampüs Alaný Proje Danýþmanlýk Hizmet Alýmý” Ýhalesi

 

Kurumca Yapýlan Ýnceleme ve Deðerlendirme:

                      Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi Yapý Ýþleri ve Teknik Daire Baþkanlýðý tarafýndan 18.06.2014tarihinde belli istekliler arasýnda ihale usulüile yapýlan "Üniversitemiz Bayraklý Yerleþkesi Kampüs Alaný Proje Danýþmanlýk Hizmet Alýmý" ihalesine iliþkin olarak Tümaþ Türk Mühendislik Müþavirlik ve Müteahhitlik Anonim þžirketi'nin 27.06.2014tarihinde yaptýðý þikâyet baþvurusu sonrasýnda, idarenin 08.07.2014tarihli yazýsý ile düzeltici iþlem tesis edildiðinin bildirilmesi üzerine, baþvuru sahibince 16.07.2014tarih ve 22848sayý ile Kurum kayýtlarýna alýnan 16.07.2014tarihli dilekçe ile itirazen þikâyet baþvurusunda bulunulmuþtur.

 

                      Baþvuruya iliþkin olarak 2014/2198sayýlý þikâyet dosyasý kapsamýnda yapýlan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiþtir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Ýtirazen þikâyet dilekçesinde özetle, idarece yapýlan iþ deneyim belgelerinin puanlanmasýnda sunduklarý iþ deneyim belgelerinden bir tanesinin deðerlendirmeye alýnmamasýnýn mevzuata aykýrý olduðu iddialarýna yer verilmiþtir.

 

Baþvuru sahibinin iddialarýnýn deðerlendirilmesi sonucunda aþaðýdaki hususlar tespit edilmiþtir:

 

Kamu Ýhale Kanunu'nun "Tekliflerin deðerlendirilmesi ve ihalenin yapýlmasý" baþlýklý 52'nci maddesinde "Ýhale komisyonunca ihalenin yapýlacaðý saatte kaç teklif verilmiþ olduðu bir tutanakla tespit edilerek, hazýr bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye baþlanýr. Ýhale komisyonu teklif zarflarýný alýnýþ sýrasýna göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fýkrasýna uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek deðerlendirmeye alýnmaz. Teknik tekliflere ait zarflar isteklilerle birlikte hazýr bulunanlar önünde alýnýþ sýrasýna göre açýlarak, istenilen belgelerin tam olarak verilmiþ olup olmadýðý kontrol edilir ve durum bir tutanakla tespit olunur. Mali teklifleri içeren zarflar ise bir tutanaða baðlanarak açýlmaksýzýn ihale komisyonunca toplu halde paketlenir, mühürlenip imzalanarak muhafaza altýna alýnýr. Bu aþamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluþturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen deðerlendirilmek üzere oturum kapatýlýr.

 

Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç herhangi bir sebeple geri alýnamaz ve deðiþtirilemez.

 

Danýþmanlýk hizmet ihalelerinde tekliflerin deðerlendirilmesi, teknik ve mali deðerlendirme olmak üzere iki aþamada yapýlýr. Ýlk aþamada teknik teklif, ikinci aþamada ise mali teklif deðerlendirilir ve her iki aþama için ayrý puanlama yapýlýr. Teknik ve mali puan için belirlenen aðýrlýk katsayýlarý dikkate alýnarak yapýlan hesaplama sonucunda toplam puan tespit edilir. Teknik ve mali puan aðýrlýk katsayýlarý, teknik puan aðýrlýðý daha yüksek olmak üzere hizmetin niteliði ve özgünlüðüne göre farklý oranlarda belirlenebilir.

 

Bu ihalelerde teknik deðerlendirme kriterleri, 10 uncu Maddede belirtilen kriterlere uygun olarak belirlenir. Ýhale dokümaný ve davet mektubunda belirtilen bu kriterlerin belirlenmesinde; benzer nitelik ve ölçekteki sözleþmeleri yerine getirme deneyimi, iþ için önerilen yöntem, organizasyon yapýsý, yönetici kadrosu ile iþi yürütecek teknik personelinin eðitimi ve mesleki nitelikleri esas alýnýr.

 

Tekliflerin deðerlendirilmesinde, öncelikle isteklilerin teknik deðerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanýnda istenilen þartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediði incelenir. Belgeleri eksik olan veya istenilen þartlara uygun olmadýðý tespit edilen isteklilerin teklifleri deðerlendirme dýþý býrakýlýr. (Deðiþik üçüncü ve dördüncü cümle: 20/11/2008-5812/19 md.) Ancak, teklifin esasýný deðiþtirecek nitelikte olmamasý kaydýyla belgelerde bilgi eksikliði bulunmasý halinde, idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanmasý yazýlý olarak istenir. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayan istekliler deðerlendirme dýþý býrakýlýr ve geçici teminatlarý gelir kaydedilir.

 

Ýhale komisyonu ihale dokümanýnda ve davet mektubunda belirtilen teknik deðerlendirme kriterleri ve puanlara göre teknik deðerlendirme yaparak isteklilerin teknik puanlarýný belirler. Ýhale dokümanýnda belirlenen asgari teknik puanýn altýnda puan alan isteklilere ait teklifler deðerlendirme dýþý býrakýlýr.

 

Belgeleri eksik olan veya istenilen þartlara uygun olmadýðý tespit edilen veya asgari teknik puanýn altýnda puan alan isteklilere, deðerlendirme dýþý býrakýldýðý ve mali tekliflerinin açýlmadan mali tekliflerin açýlacaðý tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceði yazýlý olarak bildirilir. Ayný tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de mali tekliflerin açýlacaðý tarih ve saat yazýlý olarak bildirilir.  

 

Ýhale komisyonunca bildirilen tarih ve saatte öncelikle teknik deðerlendirme sonuçlarý ile teknik puanlar hazýr bulunanlar önünde açýklanýr. Ýhale komisyonunca toplu halde muhafaza altýna alýnmýþ olan ve mali teklifleri içeren paket açýlýr. Teklifleri deðerlendirme dýþý býrakýlan isteklilerin mali teklif zarflarý açýlmaksýzýn kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu istekliler ihale salonundan çýkarýlýr. (Deðiþik dördüncü cümle: 20/11/2008-5812/19 md.) Bu iþlemlerden sonra, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarflarý açýlýr ve teklif edilen fiyatlar ile yaklaþýk maliyet açýklanarak bir tutanakla tespit edilir. Ýade edilemeyen mali tekliflere ait zarflar ihalenin sonuçlandýrýlmasýndan hemen sonra posta ile gönderilir.

 

Mali teklif içerisinde teklif mektubu ile geçici teminatý bulunmayan veya usulüne uygun olmayan istekliler deðerlendirme dýþý býrakýlarak tutanakla tespit edilir. Teklif mektubu ile geçici teminatý uygun olan isteklilere ait mali puanlar belirlenir.

 

Bu isteklilere ait teknik ve mali puanlar ihale dokümanýnda belirlenen aðýrlýk katsayýlarýyla çarpýlarak toplam puanlar tespit edilir. Toplam puaný en yüksek olan istekli iþ tanýmý, sözleþme þartlarý, personel ve mali teklif ile ilgili görüþme yapmak üzere davet edilir. Ancak bu görüþme, ihale dokümanýnda yer alan þartlarý önemli ölçüde deðiþtirecek nitelikte olmamalýdýr. Görüþme sonucunda þartlarýn netleþtirilerek anlaþmaya varýlmasý halinde, bu istekliye ihale yapýlýr. ...." hükmü bulunmaktadýr.

 

Kamu Ýhale Genel Tebliði'nin "Danýþmanlýk hizmet alýmý ihalelerinde mali ve teknik tekliflerin deðerlendirilebilmesi için verilmesi gerekli standart formlar" baþlýklý 89'uncu maddesinde, "89.1. Ýdarelerce Ýdari þžartnamenin 21 inci maddesinde, isteklilerin mali teklifleri ile birlikte mali teklif formlarýnýn sunulmasýnýn öngörülmesi halinde, isteklilerce "Maliyet Özeti Tablosu" , "Ücretlerin Açýlýmý ve Ýþ Kalemleri Açýlýmý Tablosu" ve "Diðer Kalemler Tablosu" da sunulacaktýr (Standart Form-KÝK038.1/D, KÝK038.2/D, KÝK038.3/D).

89.2. Teknik tekliflerin deðerlendirilebilmesi için isteklilerce Teknik Teklif Formlarý'nýn aþaðýdaki þekilde sunulmasý gerekmektedir:

89.2.1.   Ýstekliler, ihale konusu iþ veya benzer iþlere iliþkin özel hizmet deneyimlerini göstermek üzere; danýþmanlýk hizmetleri kapsamýnda kusursuz olarak gerçekleþtirilen ihale konusu iþ ve benzeri iþlerini tevsik amacýyla iþ deneyimini gösteren belgelerini, teknik teklifleri içerisinde yer alan "Teknik Teklif Formlarý" na ekleyeceklerdir. Ortak giriþimlerde, ortak giriþimi oluþturan ortaklar bu formlarý ayrý ayrý vereceklerdir." -(Deðiþik: 20/8/2011-28031 R.G./ 33 md) (Standart Form-KÝK033.0/D) Ýhale konusu iþin yapýmla ilgili danýþmanlýk hizmet alýmý olmasý durumunda ise, isteklilerce teknik tekliflerinin içerisinde teknik puanlamada kullanýlmak üzere ayrýca yönettiði veya denetlediði iþlere iliþkin "Teknik Teklif Formlarý" ný da verebileceklerdir -(Deðiþik: 20/8/2011-28031 R.G./ 33 md) (Standart Form-KÝK034.1/D, KÝK034.2/D, KÝK034.3/D) Ortak giriþimlerde, ortak giriþimi oluþturan ortaklar bu formlarý ayrý ayrý sunacaktýr.

89.2.2. Ýstekliler, ihale konusu iþ için önerdikleri çalýþma planý ve yöntem (Metodoloji) ile Proje yönetim ve organizasyon yapýsýný açýklayan bir raporu teknik teklifleri içersinde vereceklerdir. (Standart Form-KÝK037.1/D)

89.2.3. Ýsteklilerin iþin yönetim ve organizasyonu için önerdikleri "Organizasyon Planý" ve teknik personele ait zaman çizelgesi ile çalýþma planlarýný gösterir   "Ýþ Programý" ný teknik tekliflerinde vermeleri gerekmektedir.(Standart Form-KÝK037.3/D, KÝK037.4/D)

89.2.4. Ýstekliler, ihale konusu iþ için önerdikleri yönetici kadrosu ve teknik personeli, bunlarýn görevlerini, deneyim ve çalýþma sürelerini teknik teklifleri içersinde "Teknik Teklif Formlarý'nda" bildireceklerdir. (Standart Form-KÝK037.2/D) Bu bildirime, önerilen personelin özgeçmiþleri (Standart Form-KÝK032.0/D), eklenecektir." açýklamasý bulunmaktadýr.

 

Ýdari þžartname'nin "Ýhaleye girebilmek için gereken belgeler" baþlýklý altýncý maddesinde, "6.1. Ön yeterlik deðerlendirmesi sonucunda 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu’nun 49 uncu maddesine göre oluþturulan kýsa listeye alýnarak ihaleye davet mektubu gönderilmek suretiyle teklif vermeleri istenen adaylarýn ihaleye girebilmeleri için aþaðýdaki belgeleri teklifleri kapsamýnda sunmalarý gerekir:

....

6.4. Teknik tekliflerin deðerlendirilebilmesi için ekte verilen Teknik Teklif Formlarý’na uygun olarak hazýrlanarak verilmesi gereken belgeler:

6.4.1. Ýstekliler, ihale konusu iþ veya benzer iþlere iliþkin özel hizmet deneyimlerini göstermek üzere; danýþmanlýk hizmetleri kapsamýnda kusursuz olarak gerçekleþtirilen ihale konusu iþ ve benzeri iþlerini tevsik amacýyla iþ deneyimini gösteren belgelerini, teknik teklifleri içerisinde yer alan “Teknik Teklif Formlarý”na ekleyeceklerdir. Ortak giriþimlerde, ortak giriþimi oluþturan ortaklar bu formlarý ayrý ayrý vereceklerdir. ...." düzenlemesi bulunmaktadýr.

 

Anýlan þžartname'nin 29-31'inci maddesinde "Tekliflerin alýnmasý, açýlmasý ve deðerlendirilmesi

....

29.2.9. Deðerlendirme Teknik ve Mali olmak üzere iki aþamada yapýlýr. Önce Teknik daha sonra da Mali Teklif deðerlendirilir. Teknik ve Mali tekliflere verilen aðýrlýk oraný aþaðýdaki gibidir.

Teknik ve Mali Puan Aðýrlýk Katsayýlarý:

Teknik Puan Aðýrlýk Katsayýsý = 0,7

Mali Puan Aðýrlýk Katsayýsý = 0,30

Toplam = 1.00

....

Madde 31 – Teknik deðerlendirme kriterleri

31.1. Teknik deðerlendirmede kullanýlacak puanlar; Ýsteklilerin, benzer nitelik ve ölçekteki sözleþmeleri yerine getirme deneyimi, iþ için önerilen yöntem, organizasyon yapýsý, yönetici kadrosu ile iþi yürütecek teknik personelin eðitim seviyesi ve mesleki nitelikleri esas alýnarak tespit edilir.

Kriter

a) Benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri: 10

b) Ýþ için önerdikleri yöntem (metodoloji) ve çalýþma planý ile Organizasyon Yapýsýnýn iþ tanýmýna uygunluðu 50

....

c) Yönetici kadrosu ve teknik personel: 40

....

Toplam puan : 100

Teknik teklif deðerlendirmesi puanlama kriterleri

Kriter   puan aralýðý

a                   benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri                     10

b                   iþ için önerilen yöntem ve çalýþma planý ile organizasyon yapýsýnýn iþ tanýmýna uygunluðu                       50

....

c                   yönetici kadrosu ve teknik personel       40

....

                      Toplam                     100

31.2. Teknik deðerlendirmede asgari 75 puanýn altýnda kalan istekliler elenir ve mali deðerlendirmeye alýnmaz. Asgari teknik puanýn altýnda puan alan isteklilere, deðerlendirme dýþý býrakýldýðý ve mali tekliflerinin açýlmadan, mali tekliflerin açýlacaðý tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceði yazýlý olarak bildirilir

Madde 32 – Teknik puanlarýn belirlenmesi

32.1 Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere ait Teknik Puanlar (P_TÝ=100 x PT / PTmax) formülü ile hesaplanýr. Bu formülde;

P_TÝ = Ýtibari Teknik Puaný,

PT = Komisyonca istekliye verilmiþ (asgari puanýn üzerindeki) ham teknik puan ( ortalama teknik puan ),

PTmax = Komisyonca isteklilere verilen ham teknik puanlarýn en yükseði (ortalama teknik puan),

ifade eder.

....

Madde 33 – Mali puanlarýn belirlenmesi

33.1. Teklif mektubu ile istenmiþse geçici teminatý uygun olan isteklilere ait mali puanlar; (PM=100 x Mmin/ M) formülü ile hesaplanýr. Bu formülde;

PM = Mali teklif puaný,

Mmin = Ýstekliler arasýnda teklif edilen en düþük teklif fiyatý,

M = Ýsteklinin teklif ettiði fiyatý,

ifade eder.

Madde 34 – Ýhalenin sonuçlandýrýlmasý

34.1. Ýsteklilere ait teknik ve mali puanlar, teknik ve mali puan aðýrlýk katsayýlarýyla çarpýlarak toplanmak suretiyle toplam puanlar tespit edilir. P=P_TÝ x KT + PM x KM Bu formülde:

P = Toplam Puan

PTÝ = Ýtibari Teknik Puan

KT = Teknik Puan Aðýrlýk Katsayýsý

PM = Mali Teklif Puaný

KM = Mali Puan Aðýrlýk Katsayýsý

Ýfade eder.

...." düzenlemesi bulunmaktadýr.

 

Ýdari þžartname'nin 2'nci maddesinde iþin adý "Üniversitemiz Bayraklý Yerleþkesi Kampüs Alaný Proje Danýþmanlýk Hizmet Alýmý" , miktarý ve türü "1 Kalem Proje Danýþmanlýk Hizmet Alýmý" olarak düzenlenmiþtir.

 

Yapýlan incelemede, 20.03.2014 yapýlan ön yeterlik aþamasýna 9 adayýn katýldýðý, aday sayýsýnýn 10'un altýnda olmasý nedeniyle puanlama yapýlmadýðý, üç adayýn deðerlendirme dýþý býrakýldýðý, kalan 6 adayýn ise 03.06.2014 tarihinde yapýlacak ihaleye davet edildiði,

 

Ýhaleye katýlan bir isteklinin teþekkür mektubu sunduðu, 4 isteklinin teknik ve mali puanlamaya tabi tutulduðu, 23.06.2014 tarihinde onaylanan komisyon kararýna göre her isteklinin iþ deneyimlerine iliþkin teknik puanlamada 100 puan aldýðý ve ihalenin Projen Mim. Müþ. Müh. Ltd. þžti. üzerinde býrakýldýðý, baþvuru sahibinin 27.06.2014 tarihinde yapmýþ olduðu "ihaleye katýlan tüm isteklilerin 100 teknik puan almalarýnýn mevcut ihale dokümanýnda yer alan kriterler baz alýndýðýnda objektif olarak mümkün olmadýðý ‘benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri' için idari þartnamede puanlama için herhangi bir kriter olmadýðý bu nedenle itiraz dilekçesinde ekli uyuþmazlýk kararlarýnda yer alan ‘benzer nitelik ve ölçekteki' iþlerin toplamýnýn nispi bir puanlama ile yapýlmasý gerektiði" yönündeki þikayet baþvurusu üzerine idarece düzeltici iþlem tesis edilerek istekliler tarafýndan sunulan iþ deneyim belgelerinde yer alan tutarlar toplamý dikkate alýnarak yeniden puanlama yapýldýðý ve 07.07.2014 tarihli düzeltici iþlem ile ihalenin toplam puaný en yüksek olan Prota Müh. Proje ve Dan. Hiz. A.þž. üzerinde býrakýldýðý, Projen Mim. Müþ. Müh. Ltd. þžti. ekonomik açýdan en avantajlý ikinci teklif sahibi olarak belirlendiði görülmüþtür.

 

Söz konusu ihalede, idarece tesis edilen düzeltici iþlem öncesi yapýlan teknik puanlama aþamasý incelendiðinde,

 

  1. Beþ ayrý üyenin her biri tarafýndan teknik teklif deðerlendirme formunda her bir istekli için tam puan verildiði,
  2. Teknik teklif deðerlendirme formlarýnda gerekçe kýsýmlarýnýn boþ olduðu,
  3. Sunulan iþ deneyim belgelerine iliþkin herhangi bir bilginin yer almadýðý,

hususlarý tespit edilmiþtir.

 

                      Baþvuru sahibinin þikayeti üzerine tesis edilen düzeltici iþlem sonrasýnda yapýlan teknik puanlama aþamasý incelendiðinde,

 

  1. Her bir istekli tarafýndan sunulan iþ deneyim belgelerinde yer alan belge tutarlarýnýn benzer iþe iliþkin kýsýmlarýnýn tespit edildiði,
  2. Tespit edilen ihale konusu iþe ve benzer iþe ait kýsýmlarýn toplandýðý,
  3. Toplam iþ deneyim belgesi tutarý en fazla olan istekliye 10 puan verildiði,
  4. Diðer isteklilerin puanlamasýnýn da her bir isteklinin toplam belge tutarýnýn en yüksek toplam belge tutarýna oranlanýp çýkan sayýnýn 10 ile çarpýlmasýyla elde edildiði,

 

Baþvuru sahibinin ihale konusu iþ veya benzer iþlere iliþkin özel hizmet deneyimlerini göstermek üzere teklif dosyasýnda sunduðu belgeler incelendiðinde, anýlan istekli tarafýndan 3 adet iþ deneyim belgesi sunulduðu görülmüþ olup söz konusu belgelere iliþkin bilgiler aþaðýdaki tabloda verilmiþtir.

 

 

Ýþin Adý Sözleþme Tarihi Belge Tutarý
  1. Kara Havacýlýk Okulu K.lýðý Ýskan Tesisleri Ýnþaatý Hizmet Projesi Yapýmý
20.11.2007 1.725.000,00
  1. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Merkez Hizmet Binasýna Bitiþik 15328 Ada 3 ve 4 Nolu Parseller Üzerine Yaptýrýlacak Olan Cami, Eðitim, Kültür ve Sosyal Tesis Binalarýna Ait Proje Hazýrlanmasý Ýle Ýlgili Danýþmanlýk Hizmetleri Alýmý
05.12.2007 2.378.500,00
  1. Malatya Ýnönü Üniversitesi Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Proje, Müþavirlik, Ýnþaat Ýhale Dokümanlarýnýn Hazýrlanmasý, Merkezi Kontrolluk, Ekipman Alýmý ve Eðitim Hizmetleri
22.08.1990 Proje: 5.585.338.600 TL + 790.000 $

 

 

 

Diðer taraftan idarece yapýlan puanlamada aþaðýdaki tabloda yer alan belgelerin esas alýndýðý görülmüþtür.

 

 

  Belge

Ýdarenin Deðerlendirmesi

Puan

    Belge Tutarý Güncellenmiþ Deðer  
Projen        
1  

850.000,00

1.238.588,06

 
2  

576.000,00

1.082.663,61

 
3  

82.000,00

1.136.838,30

 
4  

234.000,00

1.662.925,39

 
Toplam    

5.121.015,36

3
Tümaþ        
1  

1.725.000,00

2.827.388,57

 
2  

2.378.500,00

3.863.948,63

 
Toplam    

6.691.337,20

4
Prota        
1  

3.751.233,35 €

11.454.391,03

 
2  

550.000,00

893.492,43

 
3  

2139578 $

4.743.230,47

 
Toplam    

17.091.113,93

10
NKY        
1  

5.100.000,00

Uygun Bulunmamýþtýr

 

2  

625.000,00

765.783,05

 
3  

260.000,00

338.254,09

 
4  

641.000,00

1.050.641,20

 
Toplam    

2.154.678,34

1

 

Tabloda da görüldüðü gibi baþvuru sahibi tarafýndan sunulan 3 belgeden sadece 2 tanesinin puanlamada kullanýldýðý, ancak en yüksek bedele sahip belgenin ise deðerlendirmeye alýnmadýðý tespit edilmiþtir.

 

Ýdarelerce, teknik puanlamanýn, ihale dokümanýnda belirtilen kriterler esas alýnarak, istekliler tarafýndan sunulan belgeler üzerinden, eþit muamele ilkesi gözetilerek, objektif, gerekçeli ve kanýtlanabilir nitelikte yapýlmasý gerekmektedir.

þžikayete konu ihalede, idarece, teknik puanlama kriterlerinden; "isteklilerin benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri" bölümüne 10 puan, "iþ için önerilen yöntem ve çalýþma planý ile organizasyon yapýsýnýn iþ tanýmýna uygunluðu" bölümüne 50 puan, "yönetici kadrosu ve teknik personel bölümüne" 40 puan ayrýlmýþtýr. Bununla birlikte, "isteklilerin benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri" bölümünde asgari puan ve tam puan için herhangi bir kriter bulunmamaktadýr.

 

Yukarýda yer alan açýklamalar çerçevesinde her ne kadar baþvuru sahibi tarafýndan teknik puanlama kriterlerinin verilmemesinin bir eksiklik olduðu iddia edilse de, ihale tarihinden önce ileri sürülmesi gereken söz konusu iddianýn idareye süresi içinde yapýlmadýðý anlaþýldýðýndan anýlan isteklinin iþ deneyim belgesine ait puanlamanýn ihale dokümanýnda yer alan mevcut düzenlemeye uygun olarak yapýlmasý gerekmektedir.

 

Ýdari þžartname'nin 31'inci maddesinde yer alan benzer nitelik ve ölçekteki sözleþmeleri yerine getirme deneyimine verilecek puanlamada kullanýlacak kriterin "Benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri: 10" þeklinde düzenlendiði görülmektedir. Aktarýlan düzenleme uyarýnca, benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde iþ deneyim belgesi sunan isteklilere 10 puan verilmesi, sunamayan isteklilere ise 0 puan verilmesi gerektiði anlaþýlmýþtýr.

 

Bu baðlamda, benzer nitelik olarak ilan ve ön yeterlik dokümanýnda yer alan benzer iþ tanýmý olan "her türlü mimari, statik, mekanik, elektrik, peyzaj, harita projelerinin hepsini kapsayan proje danýþmanlýk hizmetleri" kapsamýnda, ihalenin yaklaþýk maliyeti olan 1.686.800,00 TL ölçeðindeki iþlere ait iþ deneyim belgelerinin 10 puan, bu kriteri saðlamayan iþ deneyim belgelerinin ise 0 puan almasý gerekmektedir.

 

Ýsteklilerin sunduklarý iþ deneyim belgeleri incelendiðinde, her isteklinin benzer iþ kapsamýnda toplamda en az 2.154.678,34 TL tutarýnda iþ deneyim belgesi sunduðu, dolayýsýyla her bir isteklinin benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri için 10 puan almasý gerektiði anlaþýlmýþtýr.

 

Her bir istekliye benzer nitelik ve ölçekteki iþlerde deneyimleri için 10 puan verildiðinde, 23.06.2014 tarihli ihale komisyon kararýna dönüldüðü, diðer bir ifade ile idarenin, þikayet baþvurusu öncesi yapmýþ olduðu deðerlendirmenin yerinde olduðu görülmektedir.

 

Yapýlan inceleme sonucunda, baþvuru sahibinin iddiasý yerinde bulunmamýþ, ancak söz konusu iddia çerçevesinde idarece ilk yapýlan puanlamanýn doðru ikinci yapýlan puanlamanýn ise dokümana aykýrý olduðu anlaþýlmýþtýr.

 

Sonuç olarak, yukarýda mevzuata aykýrýlýklarý belirtilen iþlemlerin düzeltici iþlemle giderilebilecek nitelikte iþlemler olduðu tespit edildiðinden, 23.06.2014 tarihli komisyon kararýnda yer alan teknik puanlamanýn uygulanmasý ve bu aþamadan sonraki iþlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleþtirilmesi gerekmektedir.

 

Açýklanan nedenlerle 4734 sayýlý Kanun’un 65′inci maddesi uyarýnca bu kararýn teblið edildiði veya teblið edilmiþ sayýldýðý tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara Ýdare Mahkemelerinde dava yolu açýk olmak üzere,

 

Anýlan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fýkrasýnýn (b) bendi gereðince düzeltici iþlem belirlenmesine,

 

     Oybirliði ile karar verildi.

 


Bu sayfa 1943 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor