Teklif mektubunda teklif geçerlilik süresinin bulunmamasının bir elenme nedeni olamayacağı, bu nedenle söz konusu durumun kamu zararı oluşturacağı hakkında.
-KARAR-
Sayıştay D:4
Tut No:30868
T: 17.11.2009
“… A.ş. Yükleniminde yaptırılan “Gemlik İlçesi Muhtelif Cadde ve Sokakların Sıcak asfalt Kaplama Yapım İşi†ihalesinde … Yol Yapı İnş. Taah. Tic. Ltd. şti.'nin teklif mektubunun geçerli sayılmaması neticesinde ihalenin daha yüksek fiyatla gerçekleştiği ve kamu zararının oluştuğu görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 30 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında; “Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dökümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur. Mal alımı ihalelerinde, ihale dökümanında alternatif teklif verilebileceğine dair hüküm bulunması halinde, alternatif tekliflerde aynı şekilde hazırlanarak sunulur.†Denilmektedir.
Anılan kanunun 37 nci maddesinin ikinci fıkrasında da; “Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerin eksik olması veya Belgelerde önemsiz bilgi eksikliği bulunması halinde, idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik belge veya bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede eksik belge veya bilgileri tamamlayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır…..†denilmektedir.
Belgeler üzerinde yapılan öncelemede ihaleye giren … şti'nin teklif mektubunun anılan Kanunun 30 uncu maddesinde yazılı şartları taşıdığı ancak teklifin geçerlilik süresinin yazılmadığı ve isteklinin ihale dışında bırakıldığı görülmüştür.
İdari şartnamenin 25 inci maddesinde; “Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren en az 45 (kırk beş) takvim günü olmalıdır. Bu süreden daha kısa süre geçerli olduğu belirtilen teklif mektupları değerlendirilmeye alınmayacaktır.†denilmiştir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere 45 günden daha az süre için teklif veren isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılmalıdır. Oysa, istekli … şti.'nin teklif mektubunda geçerlilik süresi belirtilmediğinden, şartnamenin 25 inci maddesine göre değerlendirme dışı bırakılması mümkün değildir. Bu durumda, 4734 sayılı kanunun 37 nci maddesine göre teklifin esasını değiştirmeyecek nitelikte olan bilgi ve belge eksikliklerinin ihale komisyonunca yazılı olarak tamamlatılmasının istenilmesi gerekmektedir.
Yukarıda da belirtildiği üzere 4734 sayılı kanunun 30 uncu maddesine göre, teklif mektubunda ihale dökümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması gibi zorunlu unsurların istekli … şti.'nin teklif mektubunda var olduğu görülmektedir.
Bu nedenle isteklinin teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan ve teklif mektubunda bulunması gereken zorunlu unsurlar arasında yer almayan teklif mektubunun geçerlik süresinin, ihale komisyonunca yazılı olarak tamamlatılmasının istenilmesi gerekirdi. Bununla birlikte, istekli … şti.'nin ihale komisyonuna sunduğu geçici teminat mektubunun geçerlilik süresinin usulüne uygun olduğu da görülmektedir. Bu durum, teklif mektubunda teklifin geçerlilik süresinin bulunmamasının, teklifin 45 günden daha az süre için geçerli olduğu anlamına gelmeyeceğinin de göstergesidir. Bu itibarla, ihale komisyonunun, istekli … şti.'nin teklifinin geçerlilik süresini tamamlatarak ekonomik açıdan daha avantajlı olan bu teklifi değerlendirmesi gerekmektedir.
4734 sayılı Kanunun “Temel İlkeler†başlıklı 5 inci maddesinde; idarelerin ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği ve kaynakların verimli kullanılmasından sorumlu oldukları belirtilmektedir. Bu nedenle idarelerin kanun hükümlerini birlikte ve idare yararını gözetir bir biçimde yorumlamaları gerekmektedir. Yukarıda konu olan eksiklik ihalenin esaslı unsurlarından olmayıp tamamlatılabilecek bir eksikliğidir.
Bu itibarla, oluşan … kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine karar verildi.