Tip Sözleþme ve þartname hükümlerine aykýrý olarak, idari þartnamelerin diðer hususlar bölümüne gecikme cezasýnýn ihbar tarihinden itibaren uygulanacaðý yönündeki konulan hükmün geçerli kabul edilemeyeceði, gecikme cezasýnýn ihtar tarihinden baþlayarak kesilmesinin de kamu zararý oluþturacaðý hakkýnda.
-
Sayýþtay Temyiz Kurulu Kararý
Tut no:33815
T:18.10.2011
………..Yukarýda belirtilen mevzuat hükümlerine göre gecikme cezasý kesilmesi uygulamasý Tip Ýdari þžartnamenin 52 nci ve Tip Sözleþmenin 17 nci maddelerinde düzenlenmiþtir. Bu maddelerde idarenin, boþluk býrakýlan (süre ve orana iliþkin) kýsýmlarý dipnotlarý dikkate alarak doldurmasý gerekmektedir. Ýdarelerin düzenleme yetkileri dipnotlarýn dikkate alýnarak bu boþluklarýn doldurulmasý ile sýnýrlýdýr. Bu uygulamanýn haricinde, idarenin gecikme cezasýnýn uygulanmasýna yönelik bir düzenleme yapmasý kanunen mümkün deðildir. Ýdareler Tip Ýdari þžartname veya Sözleþmede düzenlenmeyen bir hususu düzenlemek isterler ise, sair mevzuata aykýrý olmadan “Diðer Hususlar” bölümünde belirtebilirler. Gecikme cezasý düzenlenmiþ bir bölüm olduðundan idareler, özellikle diðer hususlar bölümünde olsa dahi gecikme cezasýnýn uygulamasýna yönelik olarak, idari þartnamenin 52 ve tip sözleþmenin 17 nci maddesine aykýrý bir düzenleme yapamazlar.
17 nci madde ve 52 nci maddede açýkça gecikilen her takvim günü için cezanýn kesileceði belirtilmiþtir. Ýdari Sartname’nin Diðer Hususlar’ýn düzenlendiði 57 nci maddesinde ise cezanýn ihtarýn yükleniciye teblið edildiði tarihten itibaren baþlayacaðý ifade edilmiþtir. Gecikme cezasý da buna göre hesaplanmýþtýr. Halbuki, gecikme ihtarýn yükleniciye teblið edildiði tarihten deðil, sözleþmenin 17 ve idari þartnamenin 52 nci maddesinde belirtilen teslim süresinin sona erdiði günden sonraki takvim gününden itibaren baþlamaktadýr.
Kamu ihale sözleþmelerinde gecikme cezasý, yüklenicinin sözleþme gereði üstlendiði edimini sözleþme ve þartname hükümlerine göre taahhüt ettiði tarihte yerine getirememesine uygulanan bir müeyyide olduðundan, sözleþme gereði taahhüt konusu ettiði edimini yerine getirmesi gereken en son tarihten itibaren yani sözleþme süresinin bitiminden itibaren gecikme cezasý uygulanmasý gerekmektedir. Ýdarenin yükleniciye ihtarda bulunmasý sözleþme sürecinin iþleyiþiyle ile ilgidir, yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam etmesi durumunda, sözleþmenin feshedileceðini bildirmek amacýyla çeliþir. Zaten yüklenici tarafýndan, teslim tarihinin bilinmemesi söz konusu deðildir.
Bütün bu nedenlerle dilekçi iddialarýnýn reddi ile 801 sayýlý ilamýn ..inci maddesiyle toplam 4.384,64 YTL. tazmin hükmünün TASDÝKÝNE