YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Hizmet alımlarında, asgari ücretteki değişikliğin yaklaşık maliyeti etkilediğinin tespiti halinde yaklaşık maliyet güncellenebilir mi?

Karar Özeti

Kararda, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 9'uncu maddesinin beşinci fıkrası uyarınca asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyetin güncellenmesinin gerektiği, belirtilmiştir.

Karar

Toplantı No : 2014/57
Gündem No : 9
Karar Tarihi : 27.08.2014
Karar No : 2014/UH.I-2942
şikayetçi:
Hkb Sosyal Hizmetler İnş. Eğtm.Tic. Ltd şti.
İhaleyi Yapan Daire:
Pursaklar Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı:
13.08.2014 / 25996
Başvuruya Konu İhale:
2014/58182 İhale Kayıt Numaralı “Fen İşleri Müdürlüğünce Yapılan Alt Yapı Ve Bakım Hizmetleri İçin 133 Kişilik Personel Hizmet Alımı” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Untitled

 

                      Pursaklar Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 15.07.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan "Fen İşleri Müdürlüğünce Yapılan Alt Yapı ve Bakım Hizmetleri İçin 133 Kişilik Personel Hizmet Alımı" ihalesine ilişkin olarak HKB Sosyal Hizmetler İnş. Eğtm. Tic. Ltd. şti. nin 25.07.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.08.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.08.2014 tarih ve 25996 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.08.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2419 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:

Untitled

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1)İhale komisyonu tarafından açıklanmış olan yaklaşık maliyete göre ihale üzerinde bırakılan firma hariç diğer geçerli teklif sahibi üç isteklinin de teklif fiyatlarının yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu, dolayısı ile bahse konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi bulunmadığı, bu nedenle 4734 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinde belirtilmiş olan rekabet şartının sağlanmadığı, ihalenin iptal edilmesi gerektiği,

2) İhalenin ilk yapılacağı tarihin 27.06.2014 olduğu, ihale dokümanındaki bazı aksaklıklar nedeni ile ihalenin 15.07.2014 tarihine ertelendiği, iki tarih arasında asgari ücret değişikliği olduğu, yaklaşık maliyetinin güncellenmesi gerektiği, şikâyet üzerine idarenin cevabında belirtildiği üzere yaklaşık maliyet güncellendi ise İdari şartname'nin "Fiyat Farkı" başlıklı 46'ncı maddesinde belirtilen (b1) akaryakıt ağırlık oranını temsil eden katsayı ile (c) makine ve ekipman amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden katsayıların değiştirilmesi gerektiği, katsayıların değiştirilmemesinin ileride telafisi mümkün olmayan aksaklıklara neden olacağı bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

                      1) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:

şikayete konu ihale Pursaklar Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nün "Fen İşleri Müdürlüğünce Yapılan Alt Yapı ve Bakım Hizmetleri İçin 133 Kişilik Personel Hizmet Alımı" işi olup 15.07.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihaleye 6 isteklinin katıldığı, Onat Tem. Bilg. İşl. İnş. Gıda. San. Tic. Ltd. şti.nin teklif mektubu, birim fiyat teklif cetveli ve geçici teminat mektubu teklif dosyası içerisinde bulunmadığı için,   Köksallar Grup Danışmanlık ve Kurumsal Hizm. Bilişim Elekt. Gıda İnş. Turizm Taş. Temz. Taah. İth. İhr. San. Tic. Ltd. şti.nin ise geçici teminat mektubunun teklif dosyası içerisinde bulunmadığı için tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet güncellenerek aşırı düşük sınır değerin 19.564.611,21 TL olarak belirlendiği, ihalenin 19.940.406,00 TL tutarındaki teklif fiyatı aşırı düşük sınır değerin üzerinde kalan Kemalbey Müh. İnş. Temz. Nak. Oto Kiralama Turz. Tic. San. Ltd. şti.nin üzerine bırakıldığı, teklif tutarı 22.888.863,00 TL olan Ekip Güvenlik Danışmanlık Ltd. şti. & Bordo Lojistik Hizmet Peyzaj Temizlik İnş. Gıda Bilişim San. ve Tic. Ltd. şti. İş ortaklığının ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

                      Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler" başlıklı 16.3'üncü maddesinde "16.3.1.  Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceği hususunda tereddütler olduğu anlaşılmaktadır. İhale komisyonu;

a)  Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,

b)  Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,

c)  Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.

16.3.2.  Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir." açıklaması yer almaktadır.

Tebliğ'in yukarıda yer alan açıklamalarına göre, bütün tekliflerin yaklaşık maliyetin üzerinde bulunduğu ihalelerde ihalenin iptal edilmesi kararının verilmesi hususunda takdir yetkisinin idareye bırakılmasının yanı sıra, kamu yararı ve hizmetin gerekleri dikkate alınarak yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilerek ekonomik açıdan en avantajlı ve ikinci en avantajlı teklif belirlenmesi konusunda idarelere takdir yetkisi verilmiş olup 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin geçersiz teklif olarak belirleneceği yönünde herhangi bir düzenleme yer almamaktadır.

Bahse konu ihalede idare tarafından belirlenmiş yaklaşık maliyetin 22.406.487,35 TL olduğu, 6 isteklinin katıldığı ihalede, 4 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmiş olan isteklinin 19.940.406,00 TL tutarındaki teklif fiyatının idarece belirlenmiş yaklaşık maliyetin altında olduğu, teklif fiyatı yaklaşık maliyetin üzerinde olan Ekip Güvenlik Danışmanlık Ltd. şti. & Bordo Lojistik Hizmet Peyzaj Temizlik İnş. Gıda Bilişim San. ve Tic. Ltd. şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüş olup idare tarafından gerçekleştirilen işlemin mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmış, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

2) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi" başlıklı 9'uncu maddesinde "(1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

(2) Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. (Ek 16/7/2011-27996 R.G./1. md.) Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, Türkiye İstatistik Kurumu aylık ÜFE Genel Endeksi (2003=100 Üretici Fiyatları Endeksi G satırındaki endeks) üzerinden güncellenir.

(5) Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir." hükmü yer almaktadır.

İşe ait İdari şartname'nin "Fiyat farkı" başlıklı 46'ncı maddesinde " "46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. 31.08.2013 tarih ve 28751 sayılı resmi gazetede yayımlanan 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre ihale edilen hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkına ilişkin esasların 5.maddesine göre ödeme yapılacaktır.

İhale konusu hizmetin gerçekleştirilebilmesi için 506 sayılı sosyal sigortalar kanununa tabi olarak toplam 133 (YüzOtuzÜç) personel haftalık 45 saati aşmayacak şekilde çalıştırılacaktır.

c) Diğer hizmet alımlarında;

(1) F = An x B x ( Pn-1)

Pn=[a1+a2 x İn / İo + b1 x Yn / Yo + b2 x Gn/Go+c x Mn/Mo]

(2) Formüllerde yer alan;

a) F: Fiyat farkını (TL),

b) B: 0,90 sabit katsayısını,

c) An: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hak edişte; birim fiyatlı işlerde uygulama ayında gerçekleşen iş kalemlerinin sözleşme fiyatlarıyla çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL), götürü bedel işlerde ise uygulama ayında gerçekleşen ilerleme yüzdesiyle sözleşme bedelinin çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL),

ç) Pn: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, fiyat farkı hesabında kullanılan temel endeksler ve güncel endeksler ile a1, a2, b1, b2 ve c değerlerinin ağırlık oranlarını temsil eden katsayıların yukarıdaki formüle uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını,

d) a1: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı,

e) a2: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

f) b1: Akaryakıtın ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

g) b2: Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

ğ) c: Makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

(3) Ağırlık oranlarına ilişkin katsayılar, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde belirlenen a1, a2, b1, b2 ve c katsayıları toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenir ve ihale dokümanında gösterilir. Katsayıların belirlenmesinde öncelikle a2, b1, b2 ve c katsayıları belirlendikten sonra bunların toplamı birden çıkarılarak bulunan sayı a1 katsayısı olarak alınır.

(4) Formüldeki temel endeksler (o) ve güncel endeksler (n)den;

a) İo, İn: İşçilikle ilgili temel asgari ücreti ve güncel asgari ücreti,

b) Yo, Yn: Katı ve sıvı yakıtlar için, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun 23 numaralı Kok Kömürü ve Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri,

231 numaralı Kok Fırını Ürünleri, 232 numaralı Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri sütunundaki sayılardan ilgisine göre uygun olan birini veya birkaçını,

c) Go, Gn: İhale konusu hizmet kapsamında yer alan malzeme ve diğer hizmetler için fiyat farkı hesabına esas sayı veya sayıları,

ç) Mo, Mn: Makine ve ekipmana ait amortisman için, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun 29 numaralı Makine ve Teçhizat b.y.s., 291 numaralı Uçak, Motorlu Taşıt ve Motosiklet Motorları Hariç Olmak Üzere Mekanik Güç Kullanımı ve Üretimi İçin Makineler, 292 numaralı Diğer Genel Amaçlı Makineler, 293 numaralı Tarım ve Ormancılık Makineleri, 295 numaralı Diğer Özel Amaçlı Makineler sütunundaki sayıyı,

ifade eder.

(5) Yukarıdaki endekslerden Go ve Gn için idarece; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yılı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosundan alt sektörler itibarıyla malzeme ve diğer hizmetlerin niteliği ve gereklerine uygun olan sütun veya sütunlar tespit edilerek hangi sütun veya sütunlardaki sayı veya sayıların kullanılacağının ihale dokümanında belirtilmesi zorunludur. İdarelerin bu tespiti yapamamaları veya yapmamaları durumlarda ise Go ve Gn endeksleri için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun ÜFE Genel sütunundaki sayılar esas alınır.

(6) Yukarıdaki endekslerden birinin veya birkaçının sözleşmenin uygulanması sırasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından değiştirilmesi halinde, değiştirilen endekse eşdeğer yeni bir endeks belirlenir ise bu endeks; yeni bir endeks belirlenmez ise, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun ÜFE Genel sütunundaki sayı esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.

a1= 0,9529

a2= 0,0000

b1= 0,0068

b2= 0,0000

c = 0,0403" düzenlemelerine yer verilmiştir.

                  şikayete konu ihalede ihale konusu işe ait yaklaşık maliyetin idare tarafından mevzuat hükümlerine uygun olarak %20 oranında kâr dahil 22.406.487,35 TL olarak hesaplandığı ve 22.05.2014 tarihli ihale onay belgesi hazırlandığı, 27.06.2014 olarak belirlenmiş olan ihale tarihinin zeyilname ile 15.07.2014 tarihine ötelenmesi üzerine Yönetmelik'in yukarıda anılan hükmü uyarınca ihale komisyonu tarafından asgari ücrette 2014 yılı ikinci dönem artışı dikkate alınarak aşırı düşük tekliflerin tespitine yönelik kar hariç yaklaşık maliyet tutarının 19.564.611,21 TL olarak güncellendiği, güncellenmiş bu tutarın aşırı düşük sınır değer olarak belirlendiği, ihalenin en düşük teklifi sunan Kemalbey Müh. İnş. Temz. Nak. Oto Kiralama Turz. Tic. San. Ltd. şti. üzerine bırakıldığı, başvuru sahibi HKB Sosyal Hizmetler İnş. Eğitim Tic.Ltd. şti.nin üçüncü sıradaki teklif sahibi olduğu görülmüştür.

4734 sayılı Kanun'un 55'inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bahse konu ihalede, ihale dokümanı ihalenin yapıldığı tarih olan 15.07.2014 tarihinden 3 iş günü öncesi kesinleşmiştir. Fiyat farkına ilişkin düzenleme İdari şartname'nin 46'ncı maddesinde ve Sözleşme Tasarısı'nın 14'üncü maddesinde düzenlenmiş olup, fiyat farkına ilişkin katsayılar da bu madde içerisinde yer aldığından bahse konu katsayılar da ihale tarihinden üç iş günü öncesinde kesinleşmiştir. Ayrıca başvuru sahibinin ihale dokümanını elektronik imza ile 13.07.2014 tarihinde indirdiği, dokümanda fiyat farkı ödemelerine yönelik düzenlemeleri kabul ederek 15.07.2014 tarihinde bahse konu ihaleye teklif verdiği, teklifinin ihalede en avantajlı üçüncü teklif olduğu görülmüştür.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 9'uncu maddesinin beşinci fıkrası uyarınca asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenmesi gerekmektedir. Söz konusu yönetmelik hükmü ihale komisyonunu asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerine ilişkin ihale tarihi itibarı ile yaklaşık maliyetin güncellenmesinde yetkili kılmış ihale dokümanında bu hususa ilişkin bir değişiklik yapılmasına müsaade edilmemiştir.

Kaldı ki bahse konu ihalede ihale dokümanının kesinleştiği, kesinleşen ihale dokümanına göre isteklilerin teklif verdiği, ihale komisyonunun kesinleşen ihale dokümanını değiştirme yetkisinin bulunmadığı, başvuru sahibinin bahse konu ihalede üçüncü en avantajlı teklif sahibi olduğu ve tüm isteklilerin teklif fiyatlarının ihale komisyonunca güncellenen karsız yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu dikkate alındığında başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

                      Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

     Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 1437 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor