YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

EKAP üzerinden zeyilname ile değişiklik yapılmasına rağmen ihale dokümanı kapsamında zeyilnamenin isteklilere verilmemiş olması ihale iptal nedeni midir?

Karar Özeti

Kararda, ihale dokumanı kapsamında isteklilere zeyilname verilmemesi EKAP'ta yayımlanan ihale dokümanında herhangi bir değişiklik olmadığı izlenimi yarattığından isteklilerin hatalı teklif vermesi sonucunu doğuracağı, doküman satın alındığına dair formda ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere zeyilname verildiğine ilişkin bir ibare yer almadığı, bu yönüyle idarece zeyilname yapılmadan ihale dokümanında değişiklik yapılarak anılan Kanunun 29 uncu maddesine aykırı hareket edildiğ  tespit edildiğinden, ihalenin iptalinin gerektiği, belirtilmiştir.

Karar

 

Toplantı No : 2011/029
Gündem No : 1
Karar Tarihi : 04.04.2011
Karar No : 2011/UM.I-1145
şikayetçi:
Nemkar Plastik Temizlik İnş. Teks. San. Tic. Ltd. şti., Sanayi Mahallesi Sancaklı Cad. Güvenç Sokak No: 1 Güngören / İstanbul

 

İhaleyi Yapan Daire:

Karaman Huzurevi Müdürlüğü, Taptuk Emre Mahallesi 1576. Sokak No: 13 70100 Karaman

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:

18.03.2011 / 14853

 

Başvuruya Konu İhale:

2011/12910 İhale Kayıt Numaralı “Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ve Bağlı Birimlerinde Kullanılmak Üzere 65 Kalem Temizlik Sarf Malzemesi ve Hasta Bezi Alım İşi İhalesi” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

29.03.2011 tarih ve B.07.6.KİK.0.06.00.00-101.04-.M.[08.85].(0170)./2011-19E sayılı Esas İnceleme Raporunda;Karaman Huzurevi Müdürlüğü tarafından 28.02.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan "Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ve Bağlı Birimlerinde Kullanılmak Üzere 65 Kalem Temizlik Sarf Malzemesi ve Hasta Bezi Alım İşi" ihalesine ilişkin olarak Nemkar Plastik Temizlik İnş. Teks. San. Tic. Ltd. şti.'nin 07.03.2011 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 11.03.2011 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin  18.03.2011 tarih ve 14853 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.03.2011 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

 

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; idare tarafından tekliflerinin, tekliflerinde oda kayıt belgesine, hasta bezi satışı için UBB kayıt belgesine, banka referans mektubu, gelir tablosu ve bilançoya ilişkin belgelere yer verilmediği ve sunulan teklif mektubunun standart forma uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları, ancak ihalenin yaklaşık maliyetinin 699.270,00 TL'nin altında olduğu için isteklilerden banka referans mektubu, bilanço ve gelir tablosu istenmemesi gerektiği, EKAP'da yayınlanan idari şartname ve ihale ilanında ihaleye katılmak için isteklilerden ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ile UBB kayıt belgesinin istenilmediği, tekliflerinde San Sağlık Ürünleri Dan. ve Tic. A.ş.'nin yetki belgesi ile ISO 9001:2008 belgesine yer verildiği, firmalarının San Sağlık Ürünleri Dan. ve Tic. A.ş.'nin yetkili satıcısı olarak İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına kayıtlı olduğu, internet üzerinden sorgulanabileceği, EKAP'da yayınlanan ihale dokümanı ile yine EKAP'da yayınlanan ihale ilanı aynı olması gerektiğinden EKAP'da yayınlanan ihale dokümanına göre tekliflerinin hazırlandığı, ancak idare tarafından satılan ihale dokümanı ile ihale ilanının çeliştiği, idare tarafından satılan şartnamede istenilen belgelere ihale ilanında yer verilmediği, ihale için iki farklı şartname bulunduğu ve tekliflerinin EKAP'da yayınlanan ihale dokümanına uygun olduğu, teklif mektuplarının standart formalara uygun olduğu, 2011 yılında İstanbul Ticaret odasından alınan oda faaliyet belgesine tekliflerinde yer verildiği, iddia edilmekte ve itirazen şikayet başvurusunun Kurumumuzca incelenerek gereğinin yapılması istenmektedir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında, başvuru sahibi adına ihale dokümanını teslim almaya yetkili kişinin Hüseyin Taşçı olduğu bilgisini içeren 23.02.2011 tarihli idareye faks ile yapılan başvuru örneği, başvuru sahibi tarafından ihale doküman bedelinin 23.02.2011 tarihinde idarenin hesabına yatırıldığına ilişkin dekont ile ihale dokümanının başvuru sahibine teslim edildiğine ilişkin tutanağın yer aldığı ancak, söz konusu tutanakta herhangi bir tarih bilgisinin yer almadığı tespit edilmiştir. İhale doküman bedelinin idare hesabına dokümanı teslim almadan yatırması gerektiği için ihale dokümanının istekli olabilecekler tarafından idareden teslim aldığına ilişkin düzenlenen tutanaktaki tarih dikkate alınması gerekmekte ise de başvuru sahibine ihale dokümanın teslim edildiğine ilişkin tutanakta tarih bilgisi yer almadığından ihale dokümanının bir örneğinin başvuru sahibine teslim edildiği tarih olarak en erken tarihin doküman bedelini idare hesabına yatırdığı 23.02.2011 tarihi olarak dikkate alınması gerektiği, başvuru sahibi tarafından da şikayet ve itirazen şikayet başvurularında ihale dokümanının idarede tarafından verilmediği yönünde bir iddiası bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, en geç ihale tarihinde ihale dokümanını teslim aldığı değerlendirilmiş olup, inceleme ve değerlendirme bu doğrultuda yapılmıştır.

28.02.2011 tarihinde yapılan şikayete konu ihalede başvuru sahibinin ihaleye teklif verdiği, 28.02.2011 tarihli ihale kararından da başvuru sahibinin teklifinin, teklifinde oda kayıt belgesi, UBB kayıt belgesi, banka referans mektubu, bilanço ve iş hacmine ilişkin belgelere yer vermediği, ayrıca teklif mektubunun ihale dokümanı kapsamında verilen standart forma uygun olmadığı gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

Başvuru sahibi tarafından şikayet ve itirazen şikayet başvurularında teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri arasında sayılan UBB kayıt belgesi, banka referans mektubu, bilanço ve iş hacmine ilişkin belgelerin Elektronik Kamu Alımları Platformunda yayımlanan ihale dokümanında isteklilerce teklifinde yer vermesi gerektiğine ilişkin olarak herhangi bir düzenleme bulunmadığı, tekliflerini EKAP'ta yayınlanan ihale dokümanına göre verdikleri iddialarına ilişkin olarak yapılan incelemede;

Başvuru sahibinin teklifinin teklifinde yer vermediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri arasında sayılan banka referans mektubu, bilanço ve iş hacmine ilişkin belgeler, idare tarafından Kuruma "aslı gibidir" onayı yapılarak gönderilen ihale işlem dosyasında yer alan idari şartnamenin "İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" başlıklı 7 nci maddesinde, ihaleye katılmak için gereken belgeler arasında sayılmış ancak, Elektronik Kamu Alımları Platformunda yayımlanan ihale dokümanında ise, söz konusu belgelerin isteklilerce teklifinde yer vermesi gerektiğine ilişkin olarak herhangi bir düzenleme bulunmadığı görülmüştür.

Elektronik Kamu Alımları Platformunun Kullanılmasına İlişkin (1) Nolu Tebliğin "İhale öncesi yapılacak işlemler" başlıklı 3.1.2 nci maddesinde; "İhale dokümanları EKAP üzerinden vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak görülebilecek ve indirilebilecektir. EKAP'ta kaydı olan gerçek veya tüzel kişiler, istekli olabilecek sıfatını doküman bedelini yatırmak suretiyle kazanabileceklerdir. İhale dokümanının idareden satın alınması durumunda doküman alan gerçek veya tüzel kişilere ilişkin bilgiler T.C. Kimlik veya Vergi Kimlik Numaraları üzerinden EKAP'a girilecektir. Ancak bu durumda, dokümanı almaya bizzat gelen kişinin değil ihaleye teklif verecek olan gerçek veya tüzel kişinin T.C. Kimlik veya Vergi Kimlik numarası girilerek doküman satış işlemi yapılacaktır." ve "İhale takip işlemleri" başlıklı 3.2.2 nci maddesinde de; "İhalelere katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, EKAP'ta oluşturulan ihalelere ilişkin belirlenen kriterlere göre arama yapabilecek ve arama sonucunda istedikleri ihalenin detaylı bilgilerine erişebilecektir. İhale ilanı yayımlanan ihalelerin ilanlarına da bu sayfadan erişilebilecektir. İhale dokümanı, bedel ödenmeksizin EKAP üzerinden indirilebilecektir. Bununla birlikte dokümanın bu şekilde indirilmesi, indirene istekli olabilecek sıfatını kazandırmayacaktır. İhalelere katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, ilgilendikleri ihalelere ilişkin kriterleri EKAP'a girerek belirledikleri kriterlere uygun ihale ilanlarından e-posta aracılığı ile haberdar olabileceklerdir." şeklinde açıklama yer almaktadır.

İdari şartnamenin "İhale dokümanının görülmesi ve temini" başlıklı 4.1 inci maddesinde; "İhale dokümanı aşağıda belirtilen adreste bedelsiz olarak görülebilir. Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, idarece onaylı ihale dokümanını satın alması zorunludur." , anılan şartnamenin 4.2 nci maddesinde; "İhale dokümanını satın almak isteyenler, ihale dokümanını oluşturan belgelerin aslına uygunluğunu ve belgelerin tamam olup olmadığını kontrol eder. Bu incelemeden sonra, ihale dokümanını oluşturan belgelerin tamamının aslına uygun olarak teslim alındığına dair standart form biri satın alana verilmek üzere iki nüsha olarak imzalanır." , anılan şartnamenin "İhale dokümanının kapsamı" başlıklı 5.3 üncü maddesinde; "İstekli tarafından ihale dokümanının içeriği dikkatli şekilde incelenmelidir. Teklifin verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmemesinden kaynaklanan sorumluluk teklif verene aittir. İhale dokümanında öngörülen kriterlere ve şekil kurallarına uygun olmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz." şeklinde düzenleme bulunmaktadır.

Anılan Elektronik Kamu Alımları Platformunun Kullanılmasına İlişkin (1) Nolu Tebliğ açıklamaları ve idari şartname düzenlemeleri doğrultusunda, her ne kadar ihale dokümanının bedel ödenmeksizin EKAP üzerinden indirilebilecek ise de dokümanın bu şekilde indirilmesinin, indirene istekli olabilecek sıfatını kazandırmayacağı için EKAP'ta yer alan bilgiler kullanılarak ihaleye teklif verilmesine hukuken imkan bulunmamaktadır. Bu nedenle isteklilerin tekliflerinin kesinleşen ve idare tarafından istekli olabileceklere satılan ihale dokümanına göre vermesi gerektiğinden başvuru sahibinin EKAP'ta yayınlanan ihale dokümanına göre tekliflerinin uygun olduğu iddiaları uygun görülmemiş olup istekli olabileceklere satılan idari şartnamenin 7 nci maddesi düzenlemeleri gereği teklifinde banka referans mektubu, bilanço ve iş hacmine ilişkin belgelere yer vermediği gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Ancak isteklilerin tekliflerinde UBB kayıt belgesine yer vermesi gerektiğine ilişkin olarak gerek idare tarafından Kuruma "aslı gibidir" onayı yapılarak gönderilen idari şartnamede gerekse Elektronik Kamu Alımları Platformunda yayımlanan ihale dokümanında herhangi bir düzenleme bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, ihaleye katılmak için gereken belgeler arasında sayılmayan bir belgeye teklifinde yer vermeyen isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi olarak bu husus sayılamayacağından, başvuru sahibinin teklifinde UBB kayıt belgesine yer vermediği gerekçesinin idare tarafından başvuru sahibinin teklifin değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri arasında sayılma işleminin yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.

İdare tarafından başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri arasında saylan diğer bir husus olan "teklif mektubunun standart forma uygun olması" hususuna ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde,

                  Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin "Başvuru ve teklif mektuplarının şekli başlıklı 53 üncü maddesinde "(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

                 

                  (2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

                 

                  a) Yazılı olması.

                 

                  b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

                 

                  c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

                 

                  ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

                 

                  d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye'de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

                 

                  e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

                 

                  (3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

                 

                  (4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu, işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.

                 

                  (5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır." hükmü yer almaktadır.

Anılan şartnamenin 19 uncu maddesinde yer alan düzenleme gereği, birim fiyat teklif alınmak suretiyle ihale edilen şikayete konu ihalede, başvuru sahibinin teklif mektubunun ihale dokümanında yer alan standart forma uygun olduğu ve asgari şartları taşıdığı tespit edilmiş olup, idarenin bu yöndeki değerlendirmesinin yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.

İdare tarafından başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri arasında saylan "oda kayıt belgesine teklifinde yer verilmediği" hususuna ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde ise,

İdari şartnamenin "İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" başlıklı 7 nci maddesinde yer alan "7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

 

a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası veya ilgili meslek odası belgesi;

 

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sanatkârlar odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

 

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

 

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri"   düzenlemesi yer almaktadır.

İhale komisyonu tarafından ihale tarihinde düzenlenen Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı ile Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılmama Gerekçelerine ilişkin tutanakta tüzel kişilik sıfatına haiz başvuru sahibinin teklifinde bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgeye yer vermediği hususunun kayda alındığı tespit edilmiştir. Başvuru sahibi tarafından şikayet ve itirazen şikayet başvurularında tekliflerinde İstanbul Ticaret Odasından alınan 2011 yılı tarihli oda kayıt belgesine tekliflerinde yer verildiği iddia edilmiş ise de, söz konusu belgeye teklifinde yer vermediği hususu idare tarafından isteklinin de hazır bulunduğu 28.02.2011 ihale tarihinde düzenlenen tutanakla da kayda alındığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin bu yöndeki iddiası yerinde görülmemiştir.

Başvuru sahibinin ihale ilanı ile ihale dokümanının uyumsuz olduğu iddialarına ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde;

07.02.2001 tarihinde Kamu İhale Bülteninde yayınlanan incelemeye konu ihaleye ilişkin ihale ilanında başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri arasında sayılan banka referans mektubu, bilanço ve iş hacmine ilişkin belgeler ihaleye katılmak için gereken belgeler arasında sayılmadığı tespit edilmiştir.

                  Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin "İhale ve ön yeterlik ilanı" başlıklı 21 inci maddesinin ikinci paragrafında yer alan "(2) İhale veya ön yeterlik ilanlarında yer alan bilgilerin, ihale veya ön yeterlik dokümanını oluşturan belgelerdeki düzenlemelere uygun olması gerekir. İhale ve/veya ön yeterlik dokümanında belirtilmeyen hususlara, ihale ve ön yeterlik ilanında yer verilemez." hüküm ile,

                  Aynı Yönetmeliğin "İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması" başlıklı 26 ncı maddesinin birinci paragrafında yer alan "İlan yapıldıktan sonra ihale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve ihale yeniden aynı şekilde ilan olunur. Ancak, teklif ve başvuruların hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi ya da idareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle dokümanda değişiklik yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin zeyilname, ihale veya son başvuru tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir. Ancak, belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür." hüküm gereği yayımlanan ihale ilanı ile idari şartnamede yer alan düzenlemelerin birbirine paralel olması gerektiği, paralel olmaması halinde ise süreler de dikkate alınarak düzeltme ilanı ve/veya zeyilname düzenlenerek var olan sorunun giderilmesi açıklanmış olmasına rağmen idare tarafından idari şartnamede yer verilen yeterlik kriterlerinin yukarıda bahsedilen belgeler için ihale ilanında yer vermediği, bu yönde düzeltme ilanına gidilmediği, ilanda yer alamayan ihaleye katılmak için gereken bazı belgelere idari şartnamede yer verildiği için ihalenin iptal edilmesi gerekmekte ise de ihale dokümanını satın alan başvuru sahibi dahil istekli olabilecekler tarafından ihaleye teklif vermeden önce İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin "Başvuru ehliyeti" başlıklı 5 inci maddesinde yer alan, "(1) İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden;

                  a) İstekli olabilecekler; ön yeterlik ve/veya ihale dokümanının verilmesi, ön yeterlik ve/veya ihale ilanında veya ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar,

                 

                  b) Adaylar; belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihalelerde ön yeterlik başvurularının sunulması, değerlendirmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem ve eylemler; belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ise kısa listeye alınmış olmaları kaydıyla ayrıca ihale daveti ve/veya ihale dokümanının gönderilmesi, ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar,

                 

                  c) İstekliler; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler,

                 

                  hakkında başvuruda bulunabilir." düzenlemesi,

                  Aynı Yönetmeliğin "Başvuru süreleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer alan "(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

 

                  (2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

 

                  (3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür." düzenlemesi ile

                  Aynı Yönetmeliğin "Sürelerle ilgili genel esaslar" başlıklı 7 nci maddesinde yer alan, "(1) Süreler;

                 

                  a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,

                 

                  b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın satın alındığı tarihi, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ihale dokümanının teslim alındığı tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi," düzenlemeleri doğrultusunda herhangi bir başvuruda bulunmadığı, ayrıca idari şartnamede yer alan banka referans mektubu, bilanço ve iş hacmine ilişkin belgeler ile UBB kayıt belgesi, ihale ilanında ihaleye katılmak için gereken belgeler arasında sayılmadığından, ihaleye katılımın bu yönüyle engellenmediği değerlendirildiğinden, söz konusu mevzuata aykırı işlemlerinin ihalenin iptalini gerektirmediği değerlendirilmekle birlikte;

İncelemeye konu ihalede 28.02.2011 tarihli ihale kararı ile teklifi değerlendirme dışı bırakılan başvuru sahibi tarafından 07.04.2011 tarihinde idare kaydına alınan 04.03.2011 tarihli dilekçe şikayet başvurusunda bulunulduğu, idarenin 11.03.2011 tarihli işlemi ile şikayeti uygun bulmadığı, idarenin kararının 11.03.2011 tarihinde şikayetçiye bildirildiği, şikayetçinin 10 günlük itirazen şikayet başvuru süresi beklenilmeden 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan hükme aykırı olarak sözleşme imzalandığı tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde Elektronik Kamu Alımları Platformunun: "İdareler ile kamu alımları sürecine taraf olanların bu sürece ilişkin işlemleri internet üzerinden gerçekleştirebilecekleri ve Kurum tarafından yönetilen elektronik ortamı" , ifade eder şeklinde tanımlanmış ve 13 üncü maddesinde de ilan ile ihale ve ön yeterlik dokümanına Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden doğrudan erişimin temin edilmesi halinde, aynı maddenin birinci fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki ilan süresi ile belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak ihalelerde ön yeterliği belirlenen adaylara yapılacak kırk günlük davet süresi beş gün kısaltılabilineceği hükmü altına alınmıştır.

                      4734 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile ihale dokümanın tamamına elektronik ortamda erişim imkanı getirilmesi istekliler yönünde lehe bir düzenleme yapılmış iken, bunun karşılığında da idarelere ilan süresini kısaltma imkanı getirilmiştir. Dolayısıyla idarelerin Kanunda öngörülen imkanlardan yararlanabilmesi için Kanununun kendisine yüklemiş olduğu yükümlülükleri de yerine getirmiş olması gerekmektedir.

                     

Ayrıca Anılan kanunun 29 uncu maddesinin ikinci paragrafında; "Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır." hükmü yer almaktadır.

 

Bu çerçevede, idarenin doğru doküman ile ihaleye çıktığının kabulü gerektiğine göre, ihale dokümanında zeyilname yapılmadan EKAP'ta yayımlanan dokümanın aynısını satmak zorunda olduğu, ihale ilanına çıkılmadan hazırlanan ihale dokümanında sonradan değişiklik yapılma ihtiyacı veya gerekçesi ortaya çıkması halinde ise de bu değişikliğin mutlaka zeyilname yoluyla EKAP'ta yayımlanması ve doküman satın alan isteklilere zeyilnamenin de verilmesi gerekmektedir.

 

İncelemeye konu ihalede, ihale dokumanı kapsamında isteklilere zeyilname verilmemesi EKAP'ta yayımlanan ihale dokümanında herhangi bir değişiklik olmadığı izlenimi yarattığından isteklilerin hatalı teklif vermesi sonucunu doğuracağı, doküman satın alındığına dair formda ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere zeyilname verildiğine ilişkin bir ibare yer almadığı, bu yönüyle idarece zeyilname yapılmadan ihale dokümanında değişiklik yapılarak anılan Kanunun 29 uncu maddesine aykırı hareket edildiği, her ne kadar raporun ilk bölümünde idareden satın alınan ihale dokümanına yönelik olarak isteklilerin tekliflerini vermesi gerektiği değerlendirilmiş ise de, EKAP'ın Kurum tarafından işletildiği hususu da göz önüne alındığında, ihale dokümanından farklı bir dokümanın EKAP'ta yayımlanması hem Kurumun hem de sisteminin güvenirliğini etkileyeceği hususları dikkate alındığında, 4734 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yer alan "saydamlık ve güvenirlik" ilkeleri gereği ihalenin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 2422 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor