Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği'nin "Dokümanın görülmesi, satın alınması ve EKAP üzerinden indirilmesi" başlıklı 16'ncı maddesi gereğince ,idarece satışı yapılan doküman ile EKAP'ta hazırlanan dokümanın birbirleri ile uyumlu olmadığı, dokümanlar arasında farklılık olması halinde EKAP'ta hazırlanan dokümanın esas alınacağı, belirtilmektedir.
|
Başvuruya ilişkin olarak 2013/1259 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) EKAP üzerinden indirdikleri ihale dokümanında bazı belgelerin yer almadığı, zeyilname yapılması talebiyle idareye şikâyet başvurusunda bulundukları, idare tarafından idari şartnameye ilişkin zeyilname düzenlendiği, ancak aynı hususların ilanda da yer aldığı ve idarece düzeltme ilanı yayınlanmadığı, ayrıca dokümana yönelik şikâyetlerine ilişkin son teklif verme gününden 10 gün öncesine kadar taraflarına bildirim yapılmadığı, açıklanan nedenlerden dolayı ihalenin iptal edilmesi gerektiği,
2) İhale dokümanı kapsamında ihale konusu işe ilişkin uygulama projesi ve buna bağlı olarak kesin metrajların bulunmamasına rağmen anahtar teslimi götürü bedel ile ihaleye çıkıldığı, bu durumun Kamu İhale Kanunu'na aykırı olduğu, ayrıca söz konusu düzenlemenin yüklenici veya idare açısından haksız kazanç ya da kayıplara neden olabileceği, ihaleye sağlıklı teklif verilemeyeceği sebebiyle ihalenin iptal edilmesi gerektiği,
3) İdari şartname'nin 7.5.4'üncü maddesinde belirtilen ihale konusu iş kapsamında kullanılacak makine ve ekipmanın amortisman ömrünün 6 yıl olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu makine ve ekipmanın yüklenicinin kendi malı olması ve en fazla 3 yaşında olmasına yönelik düzenlemenin rekabeti engellediği, ihale konusu işin sabit bir alanda olmayıp geniş ilçe sınırlarında yapılacağı dikkate alındığında söz konusu makine ve ekipmanın hangi işyerinde bulundurulacağının belli olmadığı, ayrıca sözleşme tasarısında araçların yaşına ilişkin bir düzenleme yapılmadığı gerekçe gösterilerek ihalenin iptal edilmesi gerektiği,
iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
1 ) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:
Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinde yer alan İdari şartname'nin "İhale konusu işe ilişkin bilgiler" başlıklı 2'nci maddesinde işin adının "Belde içi Yollarda Sathı Kaplama ve Sıcak asfalt Yapımı ile Bozulan Asfalt Yolların Onarılması ve Muhtelif İnşaat İşler" olarak belirlendiği, aynı şartname'nin "İhale dokümanının görülmesi ve temini" başlıklı 4'üncü maddesinin "4.1. İhale dokümanı aşağıda belirtilen adreste ve EKAP üzerinden (teknik şartnamenin yayımlanmaması halinde teknik şartname hariç) bedelsiz olarak görülebilir. Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, İdarece onaylı ihale dokümanını satın alması veya EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmesi zorunludur." şeklinde düzenlendiği anlaşılmıştır.
Söz konusu şartname'nin "İhale dokümanının kapsamı" başlıklı 5'inci maddesinde,
"5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır:
a) İdari şartname.
b) Teknik şartnameler.
c) Sözleşme Tasarısı.
ç) Yapım İşleri Genel şartnamesi. (İhale dokümanı kapsamında verilmemiştir.)
d) Standart formlar:
Standart Form-KİK015.2/Y: Anahtar Teslim Götürü Bedel Teklif Mektubu, Standart Form-KİK021.0/Y: İş Ortaklığı Beyannamesi, Standart Form-KİK023.1/Y: Geçici Teminat Mektubu, Standart Form-KİK023.2/Y: Kesin Teminat Mektubu, Standart Form-KİK026.1/Y: Form-KİK026.2/Y: Form-KİK027.0/Y: Form-KİK028.1/Y: Form-KİK028.2/Y: Form-KİK029.1/Y: Form-KİK029.2/Y: Form-KİK030.1/Y: Form-KİK030.2/Y: İş Deneyim Belgesi (Yüklenici İş Bitirme, Yüklenici İş Durum, Alt Yüklenici İş Bitirme, İş Denetleme, İş Yönetme, Devam Eden İşler İçin İş Deneyim Belgesi-İş Denetleme, Devam Eden İşler İçin İş Deneyim Belgesi-İş Yönetme, İş Denetleme/İş Yönetme Belgesi ve Devam Eden İşler İçin İş Deneyim Belgesi-İş Denetleme/İş Yönetme), Standart Form-KİK031.1/Y: Form-KİK031.2/Y: Form-KİK031.3/Y: İş Bitirme/Durum/Yönetme/Denetleme Belgesinin Kullanılmasına İlişkin Ortaklık Durum Belgesi, İş Denetleme Belgesinin Kullanılmasına İlişkin Ortaklık Durum Belgesi ve Mezuniyet Belgesinin Kullanılmasına İlişkin Ortaklık Durum Belgesi
e) İş kalemleri veya iş gruplarına ait ilerleme yüzdeleri listesi ve 1 adet analiz formatı,
f) Yol Güzergah Krokisi
Korkulu detay çizimi
Duvar yapılacak yerlerin imar durumu" düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.
Uyuşmazlığa konu ihaleye ilişkin ilanın, işin niteliğinin ve türünün belirtildiği 2'nci maddesinin "İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilgiye EKAP'ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir." şeklinde belirlendiği, ilanın "İhale dokümanının görülmesi ve satın alınması" başlıklı 7'nci maddesinin ise "7.1. İhale dokümanı, idarenin adresinde görülebilir ve 500 TRY (Türk Lirası) karşılığı Söğütlü Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü adresinden satın alınabilir.
7.2. İhaleye teklif verecek olanların ihale dokümanını satın almaları veya EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmeleri zorunludur." şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
EKAP üzerinde yer alan ihale dokümanı kapsamında ihale konusu işe ilişkin idari şartname, sözleşme tasarısı ve standart formların yer aldığı, ancak ihale işlem dosyası içeriğinde yer alan teknik şartname, ilerleme yüzdesi listesi, analiz formatı, kroki ve imar durumuna ilişkin belgelerin yer almadığı anlaşılmıştır.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "İhale ve ön yeterlik dokümanının görülmesi, satın alınması ve EKAP üzerinden indirilmesi" başlıklı 26'ncı maddesinde "Ön yeterlik dokümanı ile ihale dokümanı, EKAP'ta ve idarenin ilanda belirtilen adresinde bedelsiz olarak görülebilir. İhaleye katılmak için bu dokümanın idarece her sayfası onaylanmış nüshasının idareden satın alınması veya EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirilmesi zorunludur. Ancak ilansız ihalelerde doküman EKAP üzerinden görülemez ve indirilemez. Ön yeterlik dokümanının ve/veya teknik şartname dahil ihale dokümanının EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirilmesi halinde doküman satın alınmış sayılır. İdarece, her sayfası onaylanmış doküman yerine, Kurum tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde "compact disc (CD)" ortamına aktarılmış doküman satılabilir…" düzenlemesi yer almaktadır.
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği'nin "Teknik şartnameler" başlıklı 13'üncü maddesinde,
"(1) Teknik şartnameler, Kanun ve ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen esaslara göre idareler tarafından hazırlanarak Kurumun belirlediği elektronik formatta EKAP'a yüklenir. Ancak, yüklenecek teknik şartname Kurum tarafından izin verilen büyüklükten fazla olamaz. EKAP'a yüklenmek istenen teknik şartnamenin izin verilenden büyük olması halinde, yükleme yapılmadan bu durum belirtilerek EKAP'taki teknik şartname bölümü onaylanır. Teknik şartnamenin EKAP'a yüklenememesi durumunda Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen beş günlük ilan süresi indiriminden yararlanılamaz. Ayrıca, doküman e-imza kullanılarak indirilemez. Teknik şartnamenin, önceden EKAP üzerinden yüklenmiş olmasına rağmen, zeyilname yapılması nedeniyle izin verilen büyüklüğü aşması durumunda, ön yeterlik son başvuru ve/veya ihale tarihi beş günden az olmamak üzere Kanunun 29 uncu maddesine göre ertelenir. Bu durumda, düzenlenen zeyilname, dokümanı satın alanlara ve e-imza ile indirenlere posta yoluyla gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir.
(2) Teknik şartnamenin izin verilen büyüklüğü aşması veya Kurumun belirlediği elektronik formata uygun olmaması nedeniyle EKAP üzerinden yüklenememesi durumunda; ihale ilanının EKİB'de yayımlanabilmesi için, ilgili uygulama yönetmelikleri uyarınca CD ortamına aktarılan dokümanın (teknik şartname dahil) Kuruma gönderilmesi veya teknik şartnamenin Kurum tarafından duyurulan internet adresi üzerine yüklenmesi gereklidir." düzenlemesi,
Anılan Yönetmeliğin "Dokümanın görülmesi, satın alınması ve EKAP üzerinden indirilmesi" başlıklı 16'ncı maddesinde "İdarece satışı yapılan dokümanın EKAP'ta hazırlanan dokümana uygun olması zorunludur. Dokümanlar arasında farklılık bulunması halinde EKAP'ta hazırlanan doküman esas alınır." düzenlemesi yer almaktadır.
Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari şartname'nin "İhale dokümanının görülmesi ve temini" başlıklı 4'üncü maddesinde, ihaleye teklif verecek olanların idarece onaylı ihale dokümanını satın alması veya EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmesinin zorunlu olduğunun belirtildiği söz konusu maddeye ilişkin dipnotta, teknik şartnamenin EKAP'a yüklenememesi halinde şartname maddesinin "Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, İdarece onaylı ihale dokümanını satın alması zorunludur." şeklinde düzenleneceği belirtilmektedir.
İdare tarafından şikâyet başvurusu üzerine 13.03.2013 tarihinde düzenlenen zeyilnamede, ihale dokümanı kapsamındaki bazı belgelerin boyutunun 40 MB üzerinde olması sebebiyle EKAP'a yüklenemediğinin belirtildiği görülmüştür.
İdarenin, Teknik şartname ve doküman kapsamında yer alan bazı belgeleri (analiz, kroki" ¦) EKAP'a yüklemediği, ilgili doküman içeriklerini yayımlanabilmesi amacıyla Kuruma göndermediği, ayrıca ihaleye ilişkin ilanı ve İdari şartname'yi yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine uygun düzenlemediği anlaşılmıştır. İdarece satışı yapılan doküman ile EKAP'ta hazırlanan dokümanın birbirleri ile uyumlu olmadığı, dokümanlar arasında farklılık olması halinde EKAP'ta hazırlanan dokümanın esas alınacağı dikkate alındığında, EKAP üzerinde yer alan dokümanın istekliler açısından sağlıklı teklif verilmesine engel teşkil ettiği sonucuna varılmıştır.
Öte yandan başvuru sahibinin idarece düzeltme ilanının yayınlanmadığı ve şikâyetlerine ilişkin son teklif verme gününden 10 gün öncesine kadar taraflarına bildirim yapılmadığı iddiası kapsamında yapılan değerlendirmeye ilişkin olarak;
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "İdareye şikâyet başvurusu" başlıklı 55'inci maddesinde,
"şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.
İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikayetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir. Bu yöndeki başvuruların idarelerce ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır. şikayet üzerine yapılan incelemede tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, gerekli düzeltme yapılarak 29 uncu maddede belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere ertelenir. Ancak belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde 26 ncı maddeye göre işlem tesis edilir." hükmü yer almaktadır.
4734 sayılı Kanun'un 26'ncı maddesinde; yapılan ilânlarda Kanun'un 24 ve 25'inci madde hükümlerine uygun olmayan hatalar bulunması durumunda, idarelerce ilânların yayımlanmasını takip eden on gün içinde hatalı hususlar için düzeltme ilânı yapılmak suretiyle ihalenin gerçekleştirilebileceği hüküm altına alınmış olup, anılan Kanun'un 29'uncu maddesinde; ilân yapıldıktan sonra tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında zeyilname ile değişiklik yapılabileceği, zeyilnamenin son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderileceği, yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihinin en fazla yirmi gün ertelenebileceği, teklifini zeyilname düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanının sağlanacağı düzenlenmiştir.
4734 sayılı Kanun'un yukarda aktarılan hükümleri gereği, ilanda yapılacak düzeltmeler sadece Kanun'un 26'ncı maddesinde belirtilen hallerle sınırlı olarak ve ilanın yayımlanmasını takip eden 10 gün içinde yapılabileceğinden, bu süre içinde düzeltme ilanı yapılmaksızın ihale dokümanının ilana yansıyan hükümleri ile ilgili olarak zeyilname düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Özyurt Yapı İnşaat Taahhüt Tic. Ltd. şti. tarafından 08.03.2013 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu, 13.03.2013 tarihinde İdari şartname'nin 5'inci maddesi ile Sözleşme Tasarısı'nın 23'üncü maddesinin değiştirilmesine ilişkin zeyilname yapıldığı, idare tarafından 18.03.2013 tarihinde şikâyete cevap verildiği, idarenin son teklif verme günü olan 25.03.2013'ten en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman alanlara bildirim yapmadığı anlaşılmıştır.
İncelenen ihalede zeyilname ile değiştirilen düzenleme, ihale dokümanının ilana yansıyan ve ihaleye katılımı etkileyen hükmü olup, süresi içinde düzeltme ilanı yapılmadan zeyilname düzenlenmesi, 4734 sayılı Kanun'un 29'uncu maddesi hükümlerine aykırı ve düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte bir işlem olduğu, idarece satışı yapılan doküman ile EKAP'ta hazırlanan dokümanın birbirleri ile uyumlu olmadığı ve bu durumun tekliflerin oluşturulmasını etkilediği, ayrıca zeyilname ile yapılan değişikliklerin son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekildedoküman alanlara bildirilmediği, söz konusu aykırılıkların giderilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından ihalenin iptali gerektiği sonucuna varılmıştır.
2 ) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:
İhale konusu "Belde içi Yollarda Sathı Kaplama ve Sıcak asfalt Yapımı ile Bozulan Asfalt Yolların Onarılması ve Muhtelif İnşaat İşleri" işine ilişkin İdari şartname'nin "Teklif ve sözleşme türü" başlıklı 19'uncu maddesinde, tekliflerin anahtar teslimi götürü bedel üzerinden verileceği belirtilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar" başlıklı 62'nci maddesinin (c) fıkrasında,
"Yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamaz. İhale konusu yapım işinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve malî özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenemediği durumlarda ön veya kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir. Uygulama projesi bulunan yapım işlerinde anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale yapılması zorunludur. Ancak, doğal afetler nedeniyle uygulama projesi yapılması için yeterli süre bulunmayan yapım işlerinde ön veya kesin proje üzerinden, her türlü onarım işleri ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerekmesi veya uygulamada imar ve güzergâh değişikliklerinin muhtemel olması nedenleriyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir. Bu işlerin uygulama projesi yapılabilen kısımlar için anahtar teslimi götürü bedel, uygulama projesi yapılamayan kısımlarda ise her bir kalem iş için birim fiyat teklif almak suretiyle ihale yapılabilir. Arsa temini, mülkiyet ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması şartı, baraj ve büyük sulama, içmesuyu isale hattı, enerji nakil hattı, trafo, trafo merkezleri, şalt tesisleri, kaptajlar, su depoları, karayolu, liman ve havaalanı, demiryolu, petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde aranmaz." hükmü yer almaktadır.
Aktarılan madde hükmü uyarınca; kural olarak tüm yapım işleri için uygulama projesi üzerinden anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihaleye çıkılması gerekmektedir. Söz konusu kuralın istisnaları ise maddenin devamında sayılmıştır. İhale konusu işin ihaleden önce uygulama projesi yapılabilecek nitelikte bir yapım işi olduğu değerlendirilmiş, uygulama projesinin yapılması gerektiği anlaşılmıştır.
İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen belgeler kapsamında, korkuluk detay çizimi ile sathı kaplama ve asfalt yapımı, tamiri yapılacak yerlere ilişkin krokilerin yer aldığı görülmüştür.
İdarece satışı yapılan doküman ile EKAP'ta hazırlanan dokümanın birbirleri ile uyumlu olmadığı dolayısıyla EKAP üzerinde yer alan dokümanın esas alınacağı, söz konusu doküman kapsamında uygulama projesinin yer almadığı, netice itibariyle uygulama projesi bulunmayan ihale konusu işin anahtar teslimi götürü bedel üzerinden ihale edilmesinin mevzuata aykırı olduğu anlaşılmış olup ihalenin iptali gerekmektedir.
3 ) Başvuru sahibinin 3'üncü iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartname'nin "İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" başlıklı 7'nci maddesinin "7.5.4. 1 adet greyder, 1 adet kompaktör, 1 adet sulama aracı,1 adet silindir(133hp), 2 adet Ekskavatör (280hp), 2 adet beton mikser aracı ve 3 adet Kamyonu iş yerinde bulundurmak zorundadır. ancak bu ekipmanlardan Belediyemizin yeterli ekipmanı olmadığı ve söz konusu işin süreklilik arz ettiği ve zamanında yapılabilmesi için yukarıda istenen iş makinelerinden 1 adet (133hp) , 2 adet Ekskavatör (280hp) ve 3 adet Kamyonun kendi malı olma şartı aranmakta olup bu iş makineleri en fazla 3 yaşında olacaktır." şeklinde düzenlendiği, Sözleşme Tasarısı'nın "Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması" başlıklı 23'üncü maddesinde ise yüklenicinin iş yerinde bulunduracağı makine, teçhizat ve ekipmanının;
Cinsi | Çeşidi | Adedi | Kapasitesi |
İş Makinesi | Greyder | 1 | |
kompaktör | 1 | ||
sulama aracı | 1 | ||
silindir | 1 | 133 hp | |
ekskavatör | 2 | 280 hp | |
beton mikser aracı | 2 | ||
Kamyon | Kamyon | 3 |
şeklinde belirtildiği görülmüştür.
Sözleşme Tasarısı'nın "Sözleşmenin ekleri" başlıklı 8'inci maddesinde "8.2.1. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir:
1-Yapım İşleri Genel şartnamesi, 2-İdari şartname, 3-Sözleşme Tasarısı, 4-Uygulama Projesi, 5-Mahal Listesi, 6-Özel Teknik şartname, 7-Genel Teknik şartname, 8-Açıklamalar (varsa), 9-Diğer Ekler." düzenlemesi yer almaktadır.
İdari şartname'nin 7.5.4'üncü maddesinde ihale konusu iş kapsamında kullanılacak araç ve makinelere ilişkin kriterlerin belirtildiği, yukarıda aktarılan sözleşme maddesi uyarınca dokümanı oluşturan belgeler arasındaki sıralamada idari şartnamenin sözleşme tasarısından daha öncelikli olduğu, sözleşme tasarısında araç ve makinelerin yaşlarına ilişkin bir düzenleme yapılmamasının istekliler açısından karışıklığa yol açmayacağı, idari şartnamede söz konusu makine ve araçların yaşına ve özelliklerine ilişkin düzenlemenin yapıldığı, bu kapsamda başvuru sahibinin "" ¦sözleşme tasarısında araçların yaşına ilişkin bir düzenleme yapılmadığı" ¦" yönündeki iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler" başlıklı 41'inci maddesinde "(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır" ¦" düzenlemesi yer almaktadır.
Yönetmeliğin yukarıda aktarılan hükmü uyarınca, idarelerce makine ve ekipmana ilişkin olarak asgari yeterlik kriteri öngörülebilmekle birlikte öngörülen kriterlerin rekabeti engelleyici sonuç doğuracak şekilde belirlenmemesi gereklidir.
İncelenen ihalede, İdari şartname'nin 7.5.4'üncü maddesinde yapılan düzenlemede 7 farklı tipte araç ve makine istenmekte, bunlardan iş makinelerinden 1 adet silindir (133hp) , 2 adet Ekskavatör (280hp) ve 3 adet Kamyon kendi malı olma koşulu aranmaktadır.
Yönetmeliğin 41'inci maddesinde yer alan düzenleme gereği, ihale konusu hizmette kullanılacak olan makine ve ekipmanın isteklinin kendi malı olması şartının aranmaması esas olmakla birlikte, ihale konusu işin niteliği, idarenin ihtiyacının zamanında karşılanması, isteklilerin ihale konusu hizmet alanında etkin olarak faaliyette bulunduklarını gösterebilmesi, kullanılacak makine ve ekipmanın işin gerçekleştirilmesindeki önem derecesi gibi kriterler göz önünde bulundurularak, belirli nitelikteki makine ve ekipman için kendi malı olma şartı aramasının idarenin takdir yetkisi dahilinde olduğu, ancak incelenen ihalede 3 farklı tipte ve toplam 6 adet araç ve makine için kendi malı olma şartı ile iş makinelerinin en fazla 3 yaşında olma şartı aranmasının, ihaleye katılımı sınırlayıcı nitelikte olduğu anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.
Kazım ÖZKAN Başkan V. II. Başkan |
||
Ali Kemal AKKOÇ Kurul Üyesi |
Erkan DEMİRTAş Kurul Üyesi |
Ahmet ÖZBAKIR Kurul Üyesi |
Hasan KOCAGÖZ Kurul Üyesi |
Mehmet AKSOY Kurul Üyesi |
|