YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Sözleþme ile idari þartnamede belirlenen gecikme cezasý oranlarýnda farklýlýk bulunduðu bir durumda sözleþmede belirlenen oranýn uygulanmasý kamu zararýna yol açar mý? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Sözleþme ile idari þartnamede belirlenen gecikme cezasý oranlarýnda farklýlýk bulunduðu, idari þartnamedeki oranýn geçerli olacaðý , sözleþmede belirlenen oranýn uygulandýðý takdirde kamu zararý oluþacaðý hakkýnda.

Karar

 

 

-KARAR-

 Sayýþtay D: 5

Tut No: 11661

T: 14.05.2009

28 Kalem Yedek Parça Alýmý ile ilgili olarak alýnan mallar geç teslim edildiði halde gecikme cezasýnýn eksik kesilmesi sonucu kamu zararýna sebebiyet verildiði görülmüþtür.

 

Ýþe ait Sözleþmenin 11.4. maddesinde, iþin süresi; “Sözleþ ­menin imzalanmasýný müteakip eden iþ gününde iþe baþlanýp 20 gün içinde ihale konusu 28 kalem yedek parçalarýn tamamý teslim edilecektir.” þeklinde ifade edilmiþtir.

 

Sözleþmenin eki mahiyetinde olan Ýdari þžartnamenin “Gecik ­me Halinde Alýnacak Cezalar” baþlýklý 52 nci maddesinde ise, gecikilen her gün için sözleþme bedelinin (binde 3) oranýnda ceza kesileceði hükme baðlanmýþtýr.

 

Sözleþme gereðince alýnan mallar 14.11.2007 tarihinde idareye teslim edilmesi gerekirken 5 gün gecikmeli olarak 19.11.2007 tarihinde teslim edildiði için (binde 1) oranýnda gecikme cezasý kesilmiþtir. Ancak anýlan hüküm gereðince söz konusu cezanýn sözleþme bedelinin binde 3′ü oranýnda kesilmesi gerekmektedir.

 

Bu itibarla, alým konusu mallarýn geç teslim edilmesi nedeniyle kesilmesi gereken gecikme cezasýný eksik kesilmesi sonucu oluþan … TL kamu zararýnýn, sorumlulara müþtereken ve mü-teselsilen ödettirilmesine karar verildi.

 


Bu sayfa 2847 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor