Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihalede 38 gerçek/tüzel kişi tarafından ihale dokümanı indirilmesine rağmen, ihaleye 3 isteklinin katıldığı ve istekli olabilecek 14 kişinin ihale dokümanına yönelik şikâyet başvurusunda bulunmuş olduğu hususları gerekçe gösterilerek ihalenin iptal edildiği, ihaleye katılan istekli sayısının az olmasının, her durumda rekabetin zedelendiği anlamına gelmeyeceği, katılımın fazla olduğu bir ihalede tüm tekliflerin yaklaşık maliyetin üzerinde olabileceği ve rekabetin sağlanamayabileceği, öte yandan ilgili mevzuat hükümleri uyarınca söz konusu şikâyet başvuruları üzerine zeyilname düzenlenmesinin ve ihale tarihinin ertelenmesinin mümkün olduğu, ancak idarenin anılan hükümleri uygulamaksızın ihaleyi iptal ettiği, tekliflerinin yaklaşık maliyetten % 10 oranında düşük olduğu ve ihalede kendileri dışında geçerli bir teklifin daha bulunduğu, iptal kararı ile ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılmasının imkansız hale geldiği ve ihaleye konu hizmetin pazarlık usulü ile ihale edilmesi gerekeceği, açıklanan nedenlerle ihalenin iptali kararının iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Temel ilkeler" başlıklı 5'inci maddesinde "İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." hükmü,
Anılan Kanun'un "Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali" başlıklı 39'uncu maddesinde ise "İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir." hükmü yer almakta olup, söz konusu maddenin gerekçesinde "Tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi nedenlerle, ihale yetkilisinin onayından önceki herhangi bir aşamada ihale komisyonunun kararı üzerine idareye uluslararası mevzuata paralel bir şekilde ihaleyi iptal etme yetkisi verilerek, buna ilişkin hükümler düzenlenmiştir" ifadelerine yer verilmiştir.
23.07.2014 tarihli ihale komisyonu kararında; başvuruya konu ihalede Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden 38 adet ihale dokümanının indirildiği, ancak ihale gününde idareye 3 adet teklif zarfının sunulduğu, Anıl-Tem Temizlik Ltd. şti.nin teklif zarfında herhangi bir belgenin bulunmadığı dikkate alındığında, ihaleye yalnızca 2 isteklinin teklif vermiş olduğu, ayrıca ihale tarihinden önce toplam 14 adet ihale dokümanına yönelik şikâyet başvurusunda bulunulmasının ihaleye katılıma engel teşkil ettiği kanaatine varıldığı belirtilerek, 4734 sayılı Kanun'un temel ilkelerinden hareketle, ihalede verilen tüm tekliflerin reddedilerek ihalenin Kanun'un 39'uncu maddesi uyarınca iptal edildiği görülmüştür.
İhale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde, ihale dokümanının 38 gerçek/tüzel kişi tarafından EKAP üzerinden indirildiği, ihale tarihinden önce (16.07.2014, 17.07.2014 ve 21.07.2014 tarihlerinde) toplam 14 istekli olabilecek tarafından ihale dokümanına yönelik şikâyet başvurusunda bulunulduğu, ihale tarihinde Hazar Sosyal Hizmetler Yemek İnşaat Petrol San. ve Tic. Ltd. şti., Trenkwalder Ebru Medikal ve Tem. İnş. A.ş. ve Anıl-Tem Temizlik Ltd. şti.nin teklif zarflarının idareye sunulduğu, Anıl-Tem Temizlik Ltd. şti.nin teklif zarfında ihaleye katılabilmek için gerekli olan belgelerin hiçbirinin yer almadığı, diğer bir deyişle başvuruya konu ihaleye 2 istekli tarafından teklif verilmiş olduğu anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kanun'un yukarıda yer verilen 39'uncu maddesi idareye, Kanun'un temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti halinde, ihalede verilmiş tüm teklifleri reddederek ihaleyi iptal etme hususunda takdir yetkisi tanımaktadır. Ancak bu takdir yetkisi mutlak ve sınırsız bir yetki niteliğinde olmayıp, anayasal ilkeler çerçevesinde, eşitlik ilkesine uygun şekilde, kamu yararı gözetilerek kullanılmalı ve tesis edilen işlemin gerekçesi açıkça ortaya konulmalıdır.
İdarenin iptal gerekçeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, başvuruya konu ihalede EKAP üzerinden 38 adet ihale dokümanı indirildiği halde ihaleye yalnızca 2 istekli tarafından teklif verildiği, ayrıca doküman satın alan gerçek/tüzel kişilerin yaklaşık yarısının idareye şikâyet başvurusunda bulunarak, ihale dokümanında yer alan belirsizlikler ve mevzuata aykırı düzenlemeler nedeniyle ihaleye teklif veremediklerini iddia ettiği, bu çerçevede Kanun'un 5'inci maddesi uyarınca idarelerin ihalelerde sağlamakla zorunlu olduğu temel ilkelerin (özellikle rekabet ilkesinin) sağlanamamış olduğu yönünde ihale komisyonunda oluşan kanaat ve tereddüdün, idarenin ihalenin iptali konusundaki takdir yetkisinin kullanımına haklı bir gerekçe teşkil ettiği ve idarece tesis edilen işlemlerde mevzuata aykırılık bulunmadığı neticesine varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
|