YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Teknik personelin çalýþma izni alamamasý nedeniyle süre uzatýmý verilmesi kamu zararý oluþturur mu? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Teknik personel çalýþtýrýlmasý yüklenicinin sorumluluðunda olduðu , bu gerekçeyle teknik personelin çalýþma izninin   alýnamamýþ olmasý nedeniyle süre uzatýmý verilemeyeceði verildiði takdirde kamu zararý oluþacaðý hakkýnda

Karar

 

Sayýþtay D:7

Tut no:844

T: 03.02.2011

...Sözleþmenin bu hükümlerinden açýkça anlaþýldýðý üzere, süre uzatýmý verilebilmesi için yukarýda belirtiler þartlarýn bulunmasý gerekmektedir.

Uygulamada, Yüklenici…… Tic. A.þž.’nin Ýdareye verdiði 22.11.2006 tarihli süre uzatýmý talep dilekçesinde;

“Taahhüdümüz altýnda bulunan Filibe Murat Hüdavendigar (Cuma) Camii Restorasyon Ýnþaatý iþi”nde çalýþacak teknik personelle ilgili, Bulgaristan Cumhuriyeti Ýþ ve Politika Bakanlýðýndan alýnan çalýþma izin tarihi olan tarihine kadar herhangi bir çalýþma yapýlamamýþtýr. Bu nedenle yer teslim tarihi olan 24.03.2006 ile 20.09.2006 tarihleri arasýnda kalan 180 günlük sürenin süre uzatýmý olarak verilmesi” denilmiþ ve Ýdare tarafýndan da; ” sözleþmenin 18/4 maddesi gereðince, iþte çalýþacak teknik personelle ilgili çalýþma izni alamamasýndan dolayý, firmanýn kusuru dýþýnda meydana gelen 180 günlük sürenin süre uzatýmý olarak verilmesi” kararlaþtýrýlmýþtýr. Verilen bu 180 günlük süre uzatýmý ile 16.06.2007 olan iþ bitim tarihi 13.12.2007 tarihi olmuþtur.

Ancak, iþe ait sözleþmenin 18 inci maddesindeki yapýlan düzenlemeden anlaþýlacaðý üzere, teknik personelle ilgili çalýþma izni alýnmasý yükümlülüðü Ýdareye deðil, yükleniciye aittir Dolayýsýyla, “iþte çalýþacak teknik personelle ilgili çalýþma izni alýnamamasý” gerekçesiyle süre uzatýmý verilmesi mümkün deðildir. Bu durumda verilen süre uzatýmý, ilgili mevzuat gereði, geçerli deðildir ve ihale konusu iþin normal bitim tarihi olan 16.06.2007 tarihi itibariyle bitirilmesi gerekmektedir. Durum bu þekilde olmasýna raðmen, söz konusu iþ, mevzuata aykýrý olarak verilen süre uzatýmý kararý gereðince devam ettirilmiþ ve 2007yýlý itibariyle

16.06.2007 ‘tarihi sonrasýna sarkmýþtýr. Bu sebeple, iþ bitim tarihi olan 16.06.2007 tarihi ile 2007 yýlma ait son.hak ediþte en son çalýþýlan gün olarak gösterilen 28.08.2007 tarihi arasýndaki 73 gün için iþin sözleþmesi gereði gecikme cezasý kesilmesi gerekirken bu ceza kesintisinin yapýlmadýðý tespit edilmiþtir.

 


Bu sayfa 2566 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor