YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Hastane yemek hizmet alımlarında gramaj ve meyve türlerine nasıl yer verilmesi gerektiği hakkında örnek Kr.

Karar

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No       : 2024/004

Gündem No       : 13

Karar Tarihi       : 25.01.2024

Karar No             : 2024/MK-7

BAŞVURU SAHİBİ:

Danış Kurumsal Hizmetler İnşaat Yemek Hizmetleri Tem. Gıda San. Ve Tic. A.Ş.

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü SAĞLIK BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCILIKLARI

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/778764 İhale Kayıt Numaralı "SEAH GRUBU 24 AYLIK MALZEMELİ YEMEK HAZIRLAMA, DAĞITIM VE SONRASI HİZMET ALIMI" İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

 

KARAR:

 

 

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan 2023/778764 ihale kayıt numaralı “SEAH Grubu 24 Aylık Malzemeli Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Danış Kurumsal Hizmetler İnşaat Yemek Hizmetleri Tem. Gıda San. ve Tic. AŞ. itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 01.11.2023 tarihli ve 2023/UH.II-1369 sayılı karar ile “4734 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

 

Davacı Danış Kurumsal Hizmetler İnşaat Yemek Hizmetleri Temizlik Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 11. İdare Mahkemesinin 26.12.2023 tarihli E: 2023/2035, K: 2023/2606 sayılı kararında; “1-Davanın; davacı şirket tarafından, diyet kahvaltıların yanında verilecek ekmek ürününün miktarı hususunda Teknik Şartname'de çelişkili düzenlemelere yer verildiği ileri sürülerek ihalenin iptal edilmesi istemi yönünden incelenmesinden;

 

İhaleye ait Teknik Şartname'nin 5’inci sayfasında yer verilen “Tarafların yükümlülükleri” başlıklı 2'nci maddesinde, “2.18. Ekmek günlük olarak üretilmiş olup (tuzlu, tuzsuz, kepekli, /tam buğday vb. olabilir) kesinlikle bayat ve küflü ekmek kullanılmayacaktır. Ekmekler 50 gr. (+/- 3 gr.)lık tekli fabrika ambalajlı olacaktır...” düzenlenmesi, “Firma tarafından çıkarılacak yemek gruplar” başlıklı 2.42’nci maddesinde, “a) Normal yemek = 1 porsiyon 1'inci grup yemek +1 porsiyon 2'nci grup yemek + 1 porsiyon 3'üncü grup yemek + 2 poşet ekmek + 1 adet su. 0-18 yaş grubu çocuk hastası olan diğer kliniklere de her iki öğün 150 gr.lık kase yoğurt normal yemeğe ilave verilecektir. Tabloda öngörülen günlük yatan çocuk hasta sayısı verilmiştir.

 

Günlük yatan hasta çocuk hasta sayısı tablosu

 

Hastane Adı

 

Hasta Sayısı

 

Geyve Devlet Hastanesi

 

3

 

Sapanca İlçe Hastanesi

 

2

 

SEAH

 

150

 

Onkoloji ve ortopedi servislerinde yatan hastalara hergün klinik diyetisyeninin isteği doğrultusunda bir kutu süt (200 ml) veya bir kase yoğurt (150 gr) ek olarak verilecektir. Aşağıdaki tabloda öngörülen onkoloji ve ortopedi günlük yatan hasta sayısı verilmiştir.

 

Onkoloji ve ortopedi günlük yatan hasta sayısı tablosu

 

Hastane Adı

 

Servis

 

Günlük Yatan Hasta Sayısı

 

SEAH

 

Tıbbi Onkoloji

 

40

 

 

 

Ortopedi

 

50

 

Geyve Devlet Hastanesi

 

Ortopedi

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b-) Diyet yemeği (Tuzsuz yemek) (Diyetisyen tarafından belirlenecektir) = l porsiyon et yemeği + l porsiyon sebze yemeği + 1 porsiyon pilav veya makarna + 1 porsiyon çorba + 1 porsiyon (150gr) salata + “1 porsiyon yoğurt veya ayran + 2 poşet ekmek + 1 kap su. Özellikli hastalıklarda hastanın durumuna göre yukarıda belirtilen menü diyetisyen tarafından değiştirilebilir. (2.42. maddenin D bendinde ayrıntıları belirtilmiştir.) c-) Normal kahvaltı, = 1 porsiyon 1'inci grup kahvaltılık + 1 porsiyon 2'nci grup kahvaltılık + 1 porsiyon 3'üncü grup kahvaltılık + 1 porsiyon içecek + 3 poşet ekmek + 1 kap su ( 0-18 Yaş gurubu çocuk hastası olan kliniklerde çay yerine her gün kahvaltıda bir adet (200ml.) kutu süt verilecektir.) Çayların yanında 2 (iki) adet tekli ambalajlanmış kesme şeker verilecektir. Loğusa hastalara kahvaltıda peynir yerine yumurta (1 adet haşlanmış) tercih edilecektir. (S.Ü.E.A.H için günlük 80 adet loğusa hasta bulunmaktadır.) (Diğer hastaneler için günlük loğusa hasta ortalama sayısı 2 olmaktadır.) Personel gece kahvaltısı = 1 porsiyon 1'inci grup kahvaltılık + 1 porsiyon 2'nci grup kahvaltılık + 1 porsiyon 3'üncü grup kahvaltılık + 1 porsiyon içecek +3 poşet ekmek + 1 adet su (330ml). Personel gece kahvaltısı haricinde ayrıca sabah kahvaltısı verilmeyecektir. Sabah kahvaltısı yalnızca hasta ve refakatçiler için servis edilecektir. d-) Diyet kahvaltı = Kahvaltıda verilecek gıdaların çeşit ve miktarları hastane diyetisyeni tarafından belirlenecektir. Bu çeşitlerden en az bir tanesi hayvansal kaynaklı olacaktır, ayrıntılı bilgi 2.42. maddenin C bendindeki diyet sabah kahvaltısı bölümündedir. Örnek menü; çay + tuzsuz beyaz peynir + tuzsuz zeytin + söğüş + 1 poşet ekmek + 1 adet su vb...” düzenlemesi, “B) Hasta, Refekatçiler ve Hastane Personeli İçin Normal Kahvaltı Ve Personele Verilecek Gece Kahvaltısı” başlıklı bölümünde “Normal kahvaltı=1 porsiyon 1. Grup kahvaltılık + 1 porsiyon 2. grup kahvaltılık + 1 porsiyon 3.grup kahvaltılık + 1 porsiyon içecek + 3 poşet ekmek + 1 kap su olarak verilir. İçecekler; küp-poşet 4,5-5 gr. Paketlenmiş şekerle birlikte sunulur. Personel gece kahvaltılısı= 1 porsiyon 1. grup kahvaltılık + 1 porsiyon 2. grup kahvaltılık + 1 porsiyon 3.grup kahvaltılık + 1 porsiyon içecek + 3 poşet ekmek +1 kap su olarak verilir. İçecekler; küp-poşet 4,5-5 gr. paketlenmiş şekerle birlikte sunulur." düzenlemesi, Anılan Şartname'nin “C - Diyet Sabah Kahvaltısı” başlıklı bölümünde "Hastane diyetisyeni hastanın ihtiyacına göre aşağıda belirtilen kahvaltılık malzemelerinden uygun olanlarını verir. Diyet kahvaltısı içecek (çay, poşet çay, poşet bitki çayı, süt vb.), ekmek, şeker dışında üç çeşit olarak verilecektir. Çeşitlerden en az biri hayvansal kaynaklı olacaktır. (çay+tuzsuz peynir+ tuzsuz zeytin+söğüş+ekmek)vb.”

 

Zeytin (siyah-yeşil)

 

25 gr.

 

Az yağlı light süt (aseptik karton ambalaj kutularda)

 

200 ml

 

Çay

 

1,5 gr.

 

Bitki Çayı

 

1 poşet

 

Tam yağlı süt (aseptik karton ambalaj kutularda)

 

200 ml

 

Meyve Suyu (aseptik karton ambalaj kutularda)

 

200 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tatlandırıcılı Meyve Suyu (aseptik karton ambalaj kutularda)

 

200 ml

 

Ihlamur

 

150 ml

 

Meyve

 

180 gr.

 

Kavun Karpuz (kabuksuz)

 

250 gr.

 

Bisküvi (Tuzlu ve Tatlı)

 

30 gr.

 

Yumurta

 

1 adet 50-55 gr.

 

Reçel (paket)

 

20 gr.

 

Bal (paket)

 

20 gr.

 

Tereyağı

 

10 gr.

 

Pekmez (paket)

 

20 gr.

 

 

 

 

 

Ekmek (tuzlu, tuzsuz ve kepekli)

 

150 gr.

 

Grisini (sade, kepekli vs.)

 

50 gr.

 

Hazır kızarmış ekmek (ambalaj şekli 14lü paketler halinde tuzsuz)

 

50 gr.

 

Domates

 

75 gr.

 

Salatalık

 

75 gr.

 

Paketlenmiş kesme şeker (2 adet)

 

4,5-5 gr.

 

düzenlenmesi yer almaktadır.

 

Davacı şirket tarafından, Teknik Şartname'nin 5'inci sayfasında ekmeklerin 50 gr.lık poşetlerde olacağının (2.18'inci maddesinde Ekmekler 50 gr. (+/- 3 gr) lık tekli fabrika ambalajlı olacaktır.) belirtildiği, aynı Şartname'nin 9 ve 10'uncu sayfalarında yer alan düzenlemelerde; normal yemek yanında “2 poşet ekmek”, diyet yemek yanında “2 poşet ekmek", normal kahvaltı yanında ise “3 poşet ekmek” verileceğinin düzenlendiği, yine 10'uncu sayfasında "d-) Diyet kahvaltı" başlıklı bölümde “d-) Diyet kahvaltı = Kahvaltıda verilecek gıdaların çeşit ve miktarları hastane diyetisyeni tarafından belirlenecektir. Bu çeşitlerden en az bir tanesi hayvansal kaynaklı olacaktır, ayrıntılı bilgi 2.42. maddenin C bendindeki diyet sabah kahvaltısı bölümündedir. örnek menü olarak; çay + tuzsuz beyaz peynir + tuzsuz zeytin + söğüş + 1 poşet ekmek + 1 adet su vb.” düzenlemesinin yapıldığı, buradan diyet kahvaltılarının yanında 1 poşet ekmek yani "1 adet 50 gr poşetli ekmek” verileceğinin belirtilmesine rağmen, Teknik Şartname'nin 13-14'üncü sayfalarındaki “C - Diyet Sabah Kahvaltısı” başlıklı bölümdeki diyet kahvaltılıklarını ve gramaj miktarlarını gösteren tabloda ise “Ekmek (Tuzlu, tuzsuz ve kepekli) = 150 gr” olarak verilmesinin düzenlendiği, bu düzenlemelerden diyet kahvaltıların yanında verilecek ekmek ürününün miktarı hususunda ihale dokümanında çelişkili düzenlemelere yer verildiğinden, sağlıklı bir şekilde teklif hazırlanmasına ve verilmesine engel teşkil ettiği ileri sürülerek ihalenin bu sebeple iptali istenilmektedir.

 

 

 

 

 

Uyuşmazlıkta; yukarıda yer verilen teknik şartname düzenlemelerinden, normal ve diyet yemeklerle birlikte verilecek ekmeklerin (kepekli/kepeksiz, tuzlu/tuzsuz) 50’er gramlık fabrika çıkışlı poşet ambalajlarda olacağı, Teknik Şartname'nin yukarıda yer verilen 2.42’nci maddesinde yer verilen düzenlemeye göre normal ve diyet yemeklerde 2’er poşet ekmek (100 g), normal kahvaltıda 3 poşet ekmek (150 gr), ara öğünde 1 poşet ekmek, diyet kahvaltıda ise 1 poşet (50 gr) ekmek verileceği düzenlemeleri bulunmasına rağmen, aynı Şartname'nin C) Diyet sabah kahvaltısı başlıklı bölümünde verilen tabloda ise ekmek miktarının 150 gr olarak belirtildiği, örneğin ara öğün gramaj listesinde ise ekmek gramajının örnek menüye uygun olarak 50 gr olarak belirlendiği, bu durumda ekmek girdi miktarlarına ilişkin olarak teknik Şartname'nin “Firma tarafından çıkarılacak yemek grupları” başlıklı 2.42'nci maddesinin “d) Diyet kahvaltı” başlıklı bölümde yer verilen düzenleme ile “C) Diyet Sabah Kahvaltısı” başlıklı bölümünde yer verilen düzenleme arasında çelişki bulunduğu anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda, Teknik Şartname'nin 11'inci sayfasında yer verilen Ara Öğün örnek menüsünde ekmeğin 50 gr verileceğinin belirtildiği ve ara öğünde gramaj listesinde de yine tutarlı şekilde 50 gr olarak belirtildiği, söz konusu düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde diyet kahvaltıların yanında verilecek ekmek ürününün miktarı hususunda isteklileri tereddüte düşürecek şekilde çelişkili düzenlemelerin bulunduğu, teklif fiyatın belirlenmesinde hangi ekmek girdi miktarının esas alınacağı hususunda istekliler arasında farklılık oluşacağı, tekliflerin hazırlanmasında tereddüt oluşturacağı, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında da yüklenici ile idare arasında uyuşmazlıklara konu olabileceğinden ihalenin sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi ve yürütülmesinin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemin, davacı şirket tarafından ileri sürülen bu iddianın reddine yönelik kısmı bakımından hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

 

Öte yandan; dava konusu kurul kararında, işbu hususun aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında gözetilebileceği, bu haliyle isteklilerin teklif oluşturmasına engel olmayacağı gerekçesiyle davacı şirketin itirazı yerinde görülmemiş ise de diyet kahvaltı bakımından 50 gram ve 150 gram ekmek arasında bariz bir maliyet farkının olduğu, bu açıdan 50 gram ekmek üzerinden verilecek teklif ile 150 gram ekmek üzerinden verilecek teklifin istekliler bakımından tereddüt oluşturacağı açıktır.

 

3-Davanın; davacı şirket tarafından, işçi yol paralarının belirlenmesi hususunda teknik şartname ile idari şartname arasında çelişkili düzenlemelere yer verildiği ileri sürülerek ihalenin iptal edilmesi istemi yönünden incelenmesinden;

 

04.03.2009 tarih ve 27159 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin ''İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği'' başlıklı 12.maddesinde; ''(1) İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartname, sözleşme tasarısı ve teknik şartname ile gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur... (3) İhale veya ön yeterlik dokümanında yapılan düzenlemeler birbirine aykırı olamaz.'' hükmüne yer verilmiştir.

 

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78'inci maddesinde, “...78.9. İhale konusu işte çalışacak personele ilişkin yemek ve yol maliyetlerinin istekli tarafından karşılanmasının öngörüldüğü hallerde, bu maliyetlerin brüt tutarları dikkate alınacaktır.

 

78.13. Yemek ve yol bedelinin nakdi olarak ödeneceği öngörülen ihalelerinin idari şartnamelerinde, yemek ve yol bedelinin günlük brüt tutarları ve ayda kaç gün ödeneceği yazılacak, bu brüt tutarların nakdi olarak ödeneceği ve ücret bordrosunda gösterileceği açıkça belirtilecektir. Her ay 30 gün olarak kabul edilecek ve bazı ayların 30 günden daha fazla ya da eksik günleri dikkate alınmayacaktır. İdari şartnamede 26 veya 22 olarak belirlenen aylık gün sayısı üzerinden hesaplama yapılacak ve 31 veya 28 gün olan aylardaki fiili gün sayısı dikkate alınmayacaktır. Yemek ve yol için aylık gün sayısı belirlenmemiş ise 26 gün olarak hesaplama yapılacaktır. Bununla birlikte, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 28 veya 29 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı (artık gün/kıst ay) kapsamında çalışılacak toplam gün sayısı ile bu süre içerisinde yemek ve yol bedeli verilecek gün sayısının, idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilmesi gerekmektedir. 78.14. İdari şartnamelerde ücret ile nakdi olarak ödenecek yemek ve yol gibi giderlerin net olarak ödeneceğine dair düzenleme yapılmayacaktır. İdari şartnamede yer alan bu bedellerin brüt olduğu belirtilmemiş olsa bile bu tutarlar brüt olarak kabul edilecek ve buna göre işlem yapılacaktır." düzenlemesine, İdari Şartname'nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25'inci maddesinde”, Personeller için 26 gün üzerinden öngörülen 1 günlük gidiş-geliş yol ücretleri: SEAH 17.00 TL, ADSH 17.00 TL, Geyve Devlet Hastanesi 16.20 TL, Pamukova Devlet Hastanesi 17.00 TL, Sapanca Devlet Hastanesi 18.00 TL, Taraklı Devlet Hastanesi 17.00 TL." düzenlemesine, Teknik Şartname'nin "Hakediş ve Maaş" başlıklı bölümünde "Ayda 26 (yirmialtı) gün üzerinden işçi başına ve işçinin hastanede bulunma durumuna göre hesaplanacak 1 günlük gidiş-dönüş yol parası, tüm çalışan personellere nakdi olarak ödenecek ve ücret bordosunda gösterilecektir. Hastalık, mazeret vb. nedenlerle görevlinin gelmemesi halinde yerine çalıştırılacak işçiye çalıştığı gün dikkate alınarak yol parası ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir. Yıllık izin, ölüm izni, doğum izni, babalık izni ve evlenme izni vb. Sürelerinde yol parası ödenmeyecektir. Personellere 26 gün üzerinden yol ücreti öngörülecektir.

 

 

 

HASTANE ADI

 

Yol Ücreti (net)

 

SEAH

 

17,00 TL

 

ADSH

 

17,00 TL

 

GEYVE DEVLET HASTANESİ

 

16,20 TL

 

PAMOKOVA DEVLET HASTANESİ

 

17,00 TL

 

SAPANCA DEVLET HASTANESİ

 

18,00 TL

 

TARAKLI DEVLET HASTANESİ

 

17,00 TL

 

 

 

SEAH Grubu 24 Aylık Malzemeli Yemek Hazırlama, Dağıtım Ve Sonrası Hizmet Alımı Hizmeti Alımına Ait Sözleşme Tasarısının “Sözleşme bedeline dahil olan giderler'' başlıklı 7.maddesinde; “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin Ulaşım, Sigorta, resim ve harç giderleri ile idari şartnamede Teklif fiyata dahil olan giderler sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından Yükleniciye ödenecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Uyuşmazlıkta; dava konusu ihale dokümanlarından, idari şartnamenin 25.maddesinde personeller için yol giderlerinin SEAH için 17,00-TL, ADSH için 17,00-TL, Geyve Devlet Hastanesi için 16,20-TL, Pamukova Devlet Hastanesi için 17,00-TL, Sapanca Devlet Hastanesi için 18,00-TL ve Taraklı Devlet Hastanesi için 17,00-TL olarak belirlendiği, anılan yol ücretlerinin brüt veya net olduğuna ilişkin bir belirtmenin yapılmadığı, ancak yukarıda yer verilen Kamu İhale Genel Tebliği'nin 78'inci maddesi uyarınca yol bedelinin nakdi olarak ödeneceği öngörülen ihalelerinin idari şartnamelerinde, yol bedelinin günlük brüt tutarları ve ayda kaç gün ödeneceğinin yazılacağı, idari şartnamelerde nakdi olarak ödenecek yol giderinin net olarak ödeneceğine dair düzenleme yapılamayacağı ve bu bedel brüt olarak belirtilmemiş olsa bile bu tutarlar brüt olarak kabul edileceği hususunun açıkça düzenlendiği

 

gözetildiğinde, dava konusu idari şartnamede yer verilen bu tutarların brüt ücret olarak kabul edilmeleri konusunda duraksama bulunmadığı, ancak ihalenin teknik şartnamesinin “Hakediş ve Maaş” başlıklı bölümünde yol ücretlerine ilişkin olarak, idari şartnamede yer alan aynı yerler ve aynı tutarlar belirtilmek suretiyle “Yol Ücreti (net)” ibaresine yer verildiği, bu haliyle iki doküman arasında yol ücretlerinin brüt mü yoksa net olarak mı belirlendiği hususunda açıkça çelişkinin bulunduğu anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda; yukarıda yer verilen Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 12.maddesi uyarınca, ihale dokümanlarında birbirine aykırı düzenleme yapılamayacağı yönündeki hüküm gözetildiğinde, idari şartnamede yer verilen yol ücretlerinin brüt ücret olarak SEAH için 17,00-TL, ADSH için 17,00-TL, Geyve Devlet Hastanesi için 16,20-TL, Pamukova Devlet Hastanesi için 17,00-TL, Sapanca Devlet Hastanesi için 18,00-TL ve Taraklı Devlet Hastanesi için 17,00-TL olarak belirlendiği, teknik şartnamede ise aynı yerler için aynı tutarda yol bedelinin net ücret olarak belirlendiği, bu haliyle iki ihale dokümanı arasında açıkça aykırılık bulunduğu, öte yandan, teklif fiyatın belirlenmesinde yol ücretlerinin aynı meblağ üzerinden brüt mü yoksa net olarak mı esas alınacağı hususunda istekliler arasında farklılık oluşacağı, bu hususun tekliflerin hazırlanmasında tereddüt oluşturacağı, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında da yüklenici ile idare arasında uyuşmazlıklara konu olabileceğinden ihalenin sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi ve yürütülmesinin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemin, davacı şirket tarafından ileri sürülen bu iddianın reddine yönelik kısmı bakımından hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

 

Öte yandan, dava konusu kurul kararında, birim fiyat teklifi cetvelinde ayrıksı bir hususa yer verilmeden sözleşme tasarısının 7.maddesi uyarınca yol giderleri dahil olmak üzere giderlerin idari şartname uyarınca ödeneceği düzenlemesinin yer aldığı, bu haliyle isteklilerin teklif hazırlaması aşamasında yol giderlerinin tereddüte yol açmayacağı gerekçesine yer verilmiş ise de yukarıda yer verilen Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 12.maddesi uyarınca ihale dokümanlarının birbirine aykırı olamayacağının hüküm altına alındığı, bir hukuk devletinde idarenin kanun, yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemlere uygun işlem tesis etmesi gerekliliğinin açık olması karşısında sözleşme tasarısı ile bahse konu çelişkinin ortadan kaldırıldığından bahisle açıkça yönetmelik hükmüne aykırılık teşkil eden hususun hukuka uygun olduğundan bahsedilemeyecektir.

 

5-Davanın; davacı şirket tarafından, ihaleye ait Teknik Şartnamenin 102-104'üncü sayfalarında yer verilen 2 haftalık Örnek R1 Yemek ve R2 Yemek Menülerinde bulunan domates çorba, yayla çorba, şehriye çorba, pirinç çorba, erik komposto, çilek komposto, ayva komposto ve böğürtlen komposto yemeklerinin içeriklerinin, teknik şartnamede bulunan hangi içeriklere göre hazırlanacağı hususunun ve komposto tatlılarının teknik şartnamenin 51 'inci sayfasında bulunan "komposto ve hoşaflar" başlıklı bölümde yer alan komposto içeriklerine göre mi hazırlanacağı yoksa teknik şartnamenin 56'ncı sayfasında bulunan "tatlılar ve kompostolar" başlıklı bölümde yer verilen komposto içeriklerine göre mi hazırlanacağı hususu bilinemediği iddiası ileri sürülerek ihalenin iptal edilmesi istemi yönünden incelenmesinden;

 

İhaleye ait Teknik Şartname'nin 10’uncu sayfasında; “Firma tarafından çıkarılacak yemek grupları” başlıklı 2.42'nci maddesinde, “e) R1 ( Sulu gıda ): çay, tanesiz komposto, tanesiz çorba, meyve suyu gibi yiyecekleri kapsar. (gün boyu verilen, 1 Kahvaltı ve 2 Yemek olarak sunulan R1 menusu toplamda bir sefer ücretlendirilir.) Dokümanda ön görülen R1 (Sulu Gıda) toplam sayısının k? si Normal k si Diyabetik olarak hesaplanmıştır. Tabloda belirtilen R1 başlıklı kahvaltı ve yemeklerin örnek öğünlerin gramaj, çiğ girdi ve içerikleri dokümanda belirtilen diğer yemek menüleri ile aynıdır. f-) R2 (Yarı Sulu Gıda): Dokümanda öngörülen R2 (Yarı Sulu Gıda) toplam sayısının k? si normal k si diyabetik olarak hesaplanmıştır. R2 menüsü ile birlikte günde toplam 3 Adet Ekmek verilecektir. Tabloda belirtilen R2 başlıklı kahvaltı ve yemeklerin örnek öğünlerin gramaj, çiğ girdi ve içerikleri dokümanda belirtilen diğer yemek menüleri ile aynıdır.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Uyuşmazlıkta; teknik Şartname'nin 37-39'uncu sayfaları arasında yer alan “Yayla Çorba, Domates Çorba, Şehriye Çorba ve Pirinç Çorba” içerikleri ile anılan Teknik Şartname'nin 55-56'ncı sayfaları aralığındaki "Domates Çorba, Şehriye Çorba, Pirinç Çorba ve Yayla Çorba" içeriklerinin birbirinden farklı olması, iki yemek türünün farklı olmasından kaynaklandığı, teknik şartnamenin 37-39'uncu sayfaları arasında yer alan yemek grubu normal yemeklerin gramajını, 55-56'ncı sayfaları aralığındaki yemek türünün ise diyet yemeklerin gramajını vermekte olduğu, dolayısıyla, Ri ve R2 örmek menülerinin her ikisinde de bulunan söz konusu çorbaların diyet olanlarının 55-56'da yer alan gramajlara göre, normal yemek olanların da sayfa 37-39 aralığında verilen gramajlara uygun olarak yapılacağı, teknik şartnamenin 51'inci sayfasında yer alan “ayva komposto ve erik komposto” içerikleri ile 56'ncı sayfasındaki “ayva komposto ve taze erik komposto” içeriklerinin de birbirinden farklı olmakla birlikte, R1 ve R2 örnek menülerinde yer alan anılan kompostoların, kompostonun normal veya diyet olması durumuna göre gramajları yüklenici tarafından kolaylıkla belirlenebileceği, ancak, böğürtlen kompostolara ilişkin diyet kısmında böğürtlen komposto olmasına rağmen gramajının belirtilmediği, ayrıca kuru meyve kompostolara ilişkin hem gramaj hem de kuru meyvenin türü ve gramajı belirtilmediğinden teklif fiyatının hazırlanması ve sözleşmesinin uygulanması aşamasında olası uyuşmazlıklara konu olabileceği anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda; böğürtlen kompostolara ilişkin diyet kısmında böğürtlen komposto olmasına rağmen gramajının belirtilmemesi ve kuru meyve kompostolara ilişkin hem gramaj hem de kuru meyvenin türü ve gramajı belirtilmesi hususlarının tekliflerin hazırlanmasında tereddüt oluşturacağı, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında da yüklenici ile idare arasında uyuşmazlıklara konu olabileceğinden ihalenin sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi ve yürütülmesinin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemin, davacı şirket tarafından ileri sürülen bu iddianın reddine yönelik kısmı bakımından hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin, davacı şirketin itirazen şikayet başvurusunun, 1’inci, 3’üncü ve 5’inci iddiaları bakımından reddine ilişkin kısmının iptaline, 2’nci ve 4’üncü iddiaları bakımından reddine ilişkin kısmının ise reddine karar verilmiştir.

 

Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

 

 

Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

 

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

 

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

 

 

Kamu İhale Kurulunun 01.11.2023 tarihli ve 2023/UH.II-1369 sayılı kararının 1, 3 ve 5'nci iddialara yönelik değerlendirmeleri içeren kısmının iptaline,

Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 4734 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 

   Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 65 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor