YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Hurda emtianın vergiden kaçınmak amacı ile gerçek bir teslime dayalı olmayan faturalar ile belgelendiğine ilişkin kesilen vergi cezasına itiraz hk. (VDDK)

Karar

 

DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2023/153 E.  ,  2024/32 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU

 

Esas No : 2023/153

 

Karar No : 2024/32

 


TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Vergi Dairesi Başkanlığı (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)

 

VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI): …

 

İSTEMİN KONUSU: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
 

 

YARGILAMA SÜRECİ :

 

Dava konusu istem: Davacı adına, esnaf muaflığından faydalanan kişilerden aldığı bir kısım hurda emtiayı tevkifat yükümlülüğünden kaçınmak amacıyla gerçek bir teslime dayalı olmayan faturalar ile belgelendirdiği yolunda düzenlenen vergi inceleme raporlarına dayanılarak 2008 yılının tüm dönemleri ve 2009 yılının Ocak-Mart dönemi için re'sen tarh edilen gelir (stopaj) vergileri ile vergilerin üç katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.

 

Tarhiyatın dayanağı vergi inceleme raporunun ihbarnamelerin ekinde tebliğ edilmemesinin esasa etkili bir şekil hatası olduğu ve davacının savunma hakkını kısıtladığı gerekçesiyle dava konusu cezalı tarhiyatların kaldırılması yolunda verilen Vergi Mahkemesi kararının Danıştay Dördüncü Dairesince, 2009 yılına ilişkin vergi inceleme raporunun dava dosyasına sunulduğu, dolayısıyla davacının anılan raporda yer alan tespitlere karşı iddialarını ileri sürme imkânı bulduğu, 2008 yılına ilişkin raporun ise re'sen araştırma ilkesi uyarınca istenilerek uyuşmazlığın esasının

 

incelenmesi gerektiği gerekçesiyle bozulması üzerine bozma kararına uyduğunu belirten ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı:

 

Davacı tarafından gerçek bir emtia teslimine dayanmayan faturalarla belgelendirildiği ileri sürülen hurda alışlarının, vergiden muaf esnaftan yapıldığı yolunda hukuken geçerli somut bir tespit bulunmadığı anlaşıldığından, anılan faturaların içeriğindeki emtianın vergiden muaf esnaftan alındığı varsayımıyla Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde belirtilen tevkifat yükümlülüğünden kaçınıldığından bahisle yapılan cezalı tarhiyatlarda hukuka uygunluk görülmemiştir.

 

Vergi Mahkemesi bu gerekçeyle dava konusu vergi ve cezaları kaldırmıştır.

 

Davalının temyiz istemini inceleyen Danıştay Dördüncü Dairesinin 17/11/2021 tarih ve E:2020/4717, K:2021/6868 sayılı kararı:

 

Davacının kayıtlarına intikal ettirdiği faturaların sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı olduğunun tespiti halinde bu faturaları vergiden muaf esnaftan yaptığı alışverişi gizlemek maksadıyla kullandığının kabulü gerekmektedir. Alımların vergiden muaf esnaftan yapılmadığına ilişkin iddianın ispat yükü de davacıya ait olacaktır.

 

Bu durumda Vergi Mahkemesince davacının faturalarını kayıtlarına intikal ettirdiği belirtilen mükellef hakkında yapılan tespitlerin değerlendirilmesi suretiyle yeniden karar verilmesi gerekmektedir.

 

Daire bu gerekçeyle kararı bozmuştur.

 

... Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararı:

 

Vergi Mahkemesi aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ilk kararında ısrar etmiştir.
 

 

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacının hurda alımlarını belgelendirmek amacıyla defterlerine kaydettiği faturaların gerçek bir emtia teslimi veya hizmet ifasına dayanmadığı hususunun somut tespitlerle ortaya konulduğu, bu faturaların vergiden muaf esnaftan yapılan hurda alımlarını gizlemek maksadıyla kullanıldığı, dolayısıyla tevkifat yükümlülüğünün yerine getirilmediği gerekçesiyle yapılan cezalı tarhiyatlarda hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek ısrar kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
 

 

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.


DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NİN DÜŞÜNCESİ: Temyizen incelenen ısrar kararının, Danıştay Dördüncü Dairesinin kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçe uyarınca bozulması gerektiği düşünülmektedir.


TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
 

 

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

 

Danıştay Dördüncü Dairesinin yukarıda yer verilen kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ısrar kararının bozulması gerekmektedir.
 

 

KARAR SONUCU :

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- Davalının temyiz isteminin KABULÜNE,

 

2- ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararının BOZULMASINA,

 

3- Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına,

 

2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/01/2024 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

 

X - KARŞI OY: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında ısrar kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından, istemin reddi gerektiği oyu ile karara katılmıyoruz.

 


Bu sayfa 101 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor