YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yabancı ülkelerin kamu kuruluşlarına yapılan işlerde iş deneyim belgesini hangi kurum düzenler?

Karar Özeti

Kararda,Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar" başlıklı 43.1'inci maddesi gereğince, .... A.ş. tarafından iş deneyimini tevsiken sunulan söz konusu belgenin, ilgili idare, Sudan Cumhuriyeti Ulusal Telekom Kurumu, tarafından (sözleşmeyi yapan yetkili makam) değil de Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği tarafından tanzim edilmiş (imzalanmış) olduğu, bu itibarla yukarıda anılan Yönetmelik hükmü çerçevesinde geçerli bir iş deneyim belgesi olmadığının  anlaşıldığı, belirtilmektedir.

Karar

 

Toplantı No : 2014/055
Gündem No : 13
Karar Tarihi : 13.08.2014
Karar No : 2014/UY.II-2829
şikayetçi:
Sağır Kardeşler İnş. Ve Taah. San. Tic. A.ş. – Sağır İnş. Gıda Teks. Tur. San. Ve Tic. Ltd. şti. Ortak Girişim, TUNUS CAD. NO : 85/9 KAVAKLIDERE     ANKARA
İhaleyi Yapan Daire:
Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Ve Nato Güvenlik Yatırımları Dairesi Başkanlığı, – -   06100   ANKARA
Başvuru Tarih ve Sayısı:
21.07.2014 / 23526
Başvuruya Konu İhale:
2014/19785 İhale Kayıt Numaralı “Harp Akd K Lığı Kha, Dha Ve Hha (Müşterek) Binası Yapılması Mevcut Ska Binasının Yıkılması.” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve Nato Güvenlik Yatırımları Dairesi Başkanlığıtarafından 29.05.2014tarihinde açık ihale usulüile yapılan "Harp Akademisi Komutanlığı Kara Harp Akademisi, Deniz Harp Akademisi ve Hava Harp Akademisi (Müşterek) Binası Yapılması Mevcut Silahlı Kuvvetler Akademisi Binasının Yıkılması" ihalesine ilişkin olarak Sağır Kardeşler İnş. ve Taah. San. Tic. A.ş. – Sağır İnş. Gıda Teks. Tur. San. ve Tic. Ltd. şti. Ortak Girişimi'nin 09.07.2014tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.07.2014tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.07.2014tarih ve 23526sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.07.2014tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

                      Başvuruya ilişkin olarak 2014/2239sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş.nin iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olmadığı, Ekonomi Bakanlığı'nın duyurusu gereği, yurt dışı iş deneyim belgelerinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği kapsamında tanımlanan ve ihale evrakı olarak değerlendirilen iş deneyim belgesinden farklı bir belge olduğu, bu belgelerin ülkemizdeki kamu ihaleleri kapsamında ihale evrakı olarak geçerliliğinin bulunmadığı, bahse konu iş denetleme belgesi geçerli olsa dahi, belge üzerinde belgeyi düzenleyen kurum yetkilisinin adı, soyadı ve ünvanı bulunmadığından Kamu İhale Genel Tebliği'nin 40.1'inci maddesine aykırı olduğu, anılan iş denetleme belgesi yurtdışından alınmış bir belge olduğundan bu tür belgelerin Türkiye'de geçerli olarak kabul edilebilmesi için belgenin yeminli tercüman tarafından Türkçe'ye çevrilmesi ve bu çevirinin orijinali ile birlikte sunulması gerektiği, ancak bahse konu istekli tarafından bu usule uyulmadığı, anılan belgenin Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce ihale edilen 2013/111941 İKN'li "Bursa Gemlik 150 Yataklı Devlet Hastanesi İnşaatı Yapım İşi"nde de sunulduğu ve idare tarafından kabul edilmediği, ayrıca iş denetleme belgesinde şantiye şefliği yapan Kürşad Bayramoğlu'nun söz konusu iş kapsamında işin başında tek başına bulunup bulunmadığının tespiti açısından iş dönemine ait SGK belgelerinin, teknik personel beyannamesinin de istenmesi gerektiği,

 

2) Aşırı düşük sınır değeri belirlenirken Ömürlü İnş. Yapı Mlz. San. ve Tic. Ltd. şti. "“ Epsilon İnş. Müh. ve Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı'nın da dikkate alınması gerektiği, dikkate alındığı takdirde tekliflerinin sınır değerin tam üzerinde kalacağı ve ihalenin üzerlerinde kalacağıiddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

                      1 ) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari şartnamenin 2.1.(a) maddesinde ihale konusu işin adının "Harp Akademisi Komutanlığı Kara Harp Akademisi, Deniz Harp Akademisi ve Hava Harp Akademisi (Müşterek) Binası Yapılması Mevcut Silahlı Kuvvetler Akademisi Binasının Yıkılması" olarak belirtildiği,

 

Aynı şartname'nin "Belgelerin sunuluş şekli" başlıklı 7.7'nci maddesinde "7.7. Belgelerin sunuluş şekli

7.7.1.İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi’nin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete İdaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilen ve teyidi yapılabilen ihaleye katılım ve yeterlik belgelerinin internet çıktısı sunulabilir.

7.7.2.Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

7.7.3.İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler.

7.7.4.Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi:

7.7.4.1.Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.7.4.2.Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

7.7.4.3.Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.7.4.4.“Apostil tasdik şerhi” taşımayan veya tasdik işlemine ilişkin özel hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanın, mührün veya damganın alındığı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.4.5.Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.4.6.Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilmez.  

7.7.5.Teklif kapsamında sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:

7.7.5.1.Yerli istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

7.7.5.1.1.Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

7.7.5.2.Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

7.7.5.2.1.Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.7.5.2.2.Belgelerin tercümelerinin verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde “apostil tasdik şerhi” taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza, ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.5.2.3.Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.7.5.2.4.Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mührün veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.5.2.5.Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz."düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda, bahse konu ihalede 16 adet ihale dokümanı satın alındığı, 8 isteklinin ihaleye katıldığı, Hektaş Grup Gayrimenkul Ltd. şti.nin geçici teminat mektubunun süresi yetersiz olduğundan, Ahes İnşaat Ticaret ve Sanayi A.ş.nin bilançosunda özkaynak oranı yetersiz olduğundan, şahinler Yapı Projesan ve Tic. Ltd. şti.nin iş deneyim belgesi tutar olarak yeterli olmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin de, başvuru sahibi Sağır Kardeşler İnşaat ve Taahhüt Sanayi Ticaret A.ş. – Sağır İnşaat Gıda Tekstil Turizm San. ve Tic. Ltd. şti. Ortak Girişimi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Belgelerin sunuluş şekli" başlıklı 31'inci maddesinde "(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında idareler; belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini isterler. Bu kapsamda sunulan fatura örnekleri de asıl olarak kabul edilir. Adaylar veya istekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından "aslı idarece görülmüştür" veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabilirler. Bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanması zorunludur.

(2) Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile "ibraz edilenin aynıdır" veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmez. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9'uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca "aslının aynıdır" şeklinde onaylanarak verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri veya bunların noter onaylı suretleri de kabul edilir.

(3) Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye'deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

b) Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1'inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, "apostil tasdik şerhi" taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

c) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletlerarasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

ç) "Apostil tasdik şerhi" taşımayan veya (c) bendi kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin, o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla o ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

d) Yabancı ülkenin Türkiye'deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

e) Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilemez.

f) İdare, tasdik işleminden muaf tuttuğu resmi niteliği bulunmayan belgeleri ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtir.

(4) Başvuru veya teklif kapsamında sunulacak belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

b) Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ile bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

1) Tercümelerin tasdik işleminden, tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

2) Belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde "apostil tasdik şerhi" taşıması halinde, bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

3) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

4) Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, o ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olmakla birlikte, "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise; söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın, sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gereklidir.

(5) Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise, bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz.

(6) Kalite ve standarda ilişkin belgelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yabancı ülkede düzenlenen belgeler, Türk Akreditasyon Kurumundan alınan teyit yazısı ile birlikte sunulması durumunda tasdik işleminden muaftır. Bu belgelerden yabancı dilde düzenlenenlerin tercümelerinin, Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

b) Türk Akreditasyon Kurumundan bir teyit yazısı alınmadan sunulabilen ve yabancı ülkede düzenlenen kalite ve standarda ilişkin belgelerin tasdik işlemi ve tercümelerinin yapılması dördüncü ve beşinci fıkralardaki esaslara tabidir.

(7) İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgelerin, elektronik ortamda sunulması ya da kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilen ve teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasına yönelik olarak Kurum tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ihale ve ön yeterlik dokümanında düzenleme yapılabilir."hükmü,

 

                      Aynı Yönetmelik'in "İş deneyimini gösteren belgeler" başlıklı 39'uncu maddesinde "(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

 

(16) Belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara yurt dışında gerçekleştirilen işler hariç yurt dışında gerçekleştirilen diğer işlerle ilgili olarak, iş deneyimini tevsik için, o ülke mevzuatına göre, iş sahibinin adı veya unvanı, işin yapıldığı yer ve niteliği, yüklenicinin, ilgisine göre fiilen denetleme veya yönetme faaliyetlerinde bulunanların adı veya unvanı, sözleşme bedeli ve tarihi ile işin bitim tarihini içerecek şekilde düzenlenmiş belgenin sunulması gereklidir."hükmü,

 

Anılan Yönetmelik'in "İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar" başlıklı 43'üncü maddesinde "(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak, Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) gerçekleştirilen işler için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.

(2) Gerçek kişilere veya yukarıda belirtilenler dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için, belediye sınırları veya mücavir alan içinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları veya mücavir alan dışında ilgili bayındırlık ve iskan il müdürlüğü tarafından, ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü bunların dışındaki kuruluşlar tarafından yapılan işlerde ise bu mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenlenir. Belediyenin ilgili birimi tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri belediye başkanı veya yetkili birim amiri tarafından, bayındırlık ve iskan il müdürlüğünce düzenlenenler ise, valilik tarafından onaylanır.

(3) Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından düzenlendikten sonra; yönetim kurulunun kararı üzerine yönetim kurulu başkanınca, organize sanayi bölgesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kredi kullandırılan işler için ise bu Bakanlığın ilgili birimince onaylanmak suretiyle verilir.

(4) Serbest bölgelerin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, serbest bölge müdürlüklerince düzenlenir ve verilir.

(5) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşların, bu niteliklerini kaybetmeleri halinde, daha önce düzenledikleri iş deneyim belgeleri bu yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlamaları halinde bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde kullanılabilir.

(6) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara, bu niteliklerini kaybetmelerinden önce taahhüt edilerek gerçekleştirilmiş olmalarına rağmen iş deneyim belgesi alınmayan işlere ilişkin olarak, kurum ve kuruluşların bu niteliklerini kaybetmelerinden önce bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunulur.

(7) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşun hukuki varlığının sona ermesi durumunda, bu kurum veya kuruluşa daha önce taahhüt edilerek gerçekleştirilmesine rağmen iş deneyim belgesi alınmayan işlere ilişkin olarak;

a) Bu kurum veya kuruluşların yürüttüğü hizmetlerin devredildiği kamu kurum ve kuruluşlarına,

b) Hukuki varlığı sona eren kurum veya kuruluşun yürüttüğü hizmetin devredilmemesi durumunda söz konusu kurum veya kuruluşun hukuki varlığı sona ermeden önce bağlı, ilgili veya ilişkili bulunduğu kamu kurum veya kuruluşuna

başvuruda bulunulur."hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği'nin "İş deneyim belgelerinin düzenlenmesi ve onaylanması" başlıklı 40'ıncı maddesinde "40.1.  Yönetmeliğin "İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar" başlıklı 43 üncü maddesinde; iş deneyim belgelerini düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar ile düzenlenen belgeleri onaylamaya yetkili kişiler belirtilmiştir. İş deneyim belgelerinin; Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olarak düzenlenmesi, iş deneyim belgesini onaylamaya yetkili kişi tarafından, isim ve unvanı belirtilmek suretiyle imzalanması ve mühürlenmesi gerekmektedir.

 

40.2.Daha önce iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili iken özelleştirme sonucunda bu niteliğini kaybeden kurum ve kuruluşların, özelleştirme işlemlerinin tamamlandığı tarih öncesinde başlanılan ve anılan tarih sonrasında devam eden veya tamamlanan işleri için iş deneyim belgesi düzenlenmesi konusunda, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 43 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerinin dikkate alınması ve özelleştirme sonrası dönemde ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü gerçekleştirmeye yetkili kurum veya kuruluş tarafından iş deneyim belgelerinin düzenlenmesi gerekmektedir."açıklaması yer almaktadır.

 

                      İhale üzerinde bırakılan Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş. tarafından sunulan ve anılan şirketin yarıdan fazla hissesine sahip ortağı olan Kürşat Bayramoğlu'na ait sözleşme tarihi 13.07.2005 olan iş denetleme belgesi incelendiğinde, bahse konu belgenin Sudan'ın Hartum şehrinde yapılan, kabulü yapılmış NTC (National Telecom Corporation) Kule Projesi için düzenlendiği, düzenlenen belgede Kürşat Bayramoğlu'nun söz konusu projede şantiye şefi olarak görev yaptığının, işin geçici kabul tarihinin, belge sahibinin hangi tarihler arasında görev yaptığının ve ilgilinin mesleği ile ilgili olarak hissesine düşen belge tutarının (87.495.590,86 Amerikan Doları) belirtildiği görülmüş olup, anılan belgenin T.C. Hartum Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ve noter tarafından onaylandığı anlaşılmıştır.

 

Bununla birlikte, bahse konu iş denetleme belgesinin ekinde Sudan Cumhuriyeti Ulusal Telekom Kurumu tarafından NTC (National Telecom Corporation) Kule Projesine ilişkin genel bilgileri içeren yabancı dilde belgenin ve yabancı dilde düzenlenen belgenin yeminli tercüman tarafından Türkçe'ye çevrilmiş, noter onaylı örneğinin düzenlendiği, Sudan Cumhuriyeti Ulusal Telekom Kurumu tarafından imzalanıp onaylanmış bahse konu belgelerde, söz konusu projenin AINA-GAP Ortak Girişimi tarafından inşa edildiği, işin yapıldığı yer ve niteliğiyazılsa da, fiilen denetleme veya yönetme faaliyetlerinde bulunanların adı veya unvanı, sözleşme bedeli ve tarihi, işin bitim tarihi, belgeyi düzenleyenin adı, soyadı ve ünvanı bulunmadığı görülmüştür. Ayrıca, ihaleyi yapan Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş. tarafından teklif kapsamında sunulan iş denetleme belgesinin teyidi amacıyla, T.C. Hartum Büyükelçiliği'ne, kendileri tarafından Kürşat Bayramoğlu adına böyle bir iş denetleme belgesinin düzenlenip düzenlenmediği ve belge içeriğinin doğruluğu hakkında 25.06.2014 tarihinde yazı yazılmıştır. T.C. Hartum Büyükelçiliği tarafından Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Güvenlik Yatırımları Dairesi Başkanlığı'na gönderilen 26.06.2014 tarihli cevabi yazıda, anılan iş deneyim belgesinin T.C. Hartum Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından 26.09.2011 tarihinde düzenlendiği ve Büyükelçilik İkinci Katibi Yusuf Kenan Küçük tarafından tasdik edildiği ifade edilmiştir. Söz konusu yazıya verilen cevaptan anlaşıldığı üzere, Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş. tarafından iş deneyimini tevsiken sunulan söz konusu belgenin, ilgili idare, Sudan Cumhuriyeti Ulusal Telekom Kurumu, tarafından (sözleşmeyi yapan yetkili makam) değil de Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği tarafından tanzim edilmiş (imzalanmış) olduğu, bu itibarla yukarıda anılan Yönetmelik hükmü çerçevesinde geçerli bir iş deneyim belgesi olmadığı anlaşılmıştır. Bu sebeple başvuru sahibinin birinci iddiası yerinde bulunmuştur.

 

                      2 ) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:

 

                      İhale komisyon kararı ve Doküman Satın Alma Listesi incelendiğinde, bahse konu ihalede Ömürlü İnş. Yapı Mlz. San. ve Tic. Ltd. şti. "“ Epsilon İnş. Müh. ve Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı adında bir isteklinin teklif sunmadığı ve anılan iş ortaklığını oluşturan şirketlerin herhangi biri tarafından doküman satın alınmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, bahse konu iş ortaklığının, anılan ihaleye teklif sunmadığı anlaşılmış olduğundan, aşırı düşük sınır değeri hesaplanırken dikkate alınmamasında herhangi bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple, başvuru sahibinin ikinci iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

                      Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Esasta      Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

Mahmut GÜRSES

Başkan

 

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAş

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

 

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 

 

 

 

 

 

EK GEREKÇE

 

                      Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde "İhale üzerinde bırakılan Veron Dış Ticaret İnşaat A. ş.'nin iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olmadığı, Ekonomi Bakanlığı'nın duyurusu gereği, yurt dışı iş deneyim belgelerinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği kapsamında tanımlanan ve ihale evrakı olarak değerlendirilen iş deneyim belgesinden farklı bir belge olduğu, bu belgelerin ülkemizdeki kamu ihaleleri kapsamında ihale evrakı olarak geçerliliğinin bulunmadığı, bahse konu iş denetleme belgesi geçerli olsa dahi, belge üzerinde belgeyi düzenleyen kurum yetkilisinin adı, soyadı ve ünvanı bulunmadığından Kamu İhale Genel Tebliği'nin 40.1'inci maddesine aykırı olduğu, anılan iş denetleme belgesi yurtdışından alınmış bir belge olduğundan bu tür belgelerin Türkiye'de geçerli olarak kabul edilebilmesi için belgenin yeminli tercüman tarafından Türkçe'ye çevrilmesi ve bu çevirinin orijinali ile birlikte sunulması gerektiği, ancak bahse konu istekli tarafından bu usule uyulmadığı, anılan belgenin Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce ihale edilen 2013/111941 İKN'li "Bursa Gemlik 150 Yataklı Devlet Hastanesi İnşaatı Yapım İşi"nde de sunulduğu ve idare tarafından kabul edilmediği, ayrıca iş denetleme belgesinde şantiye şefliği yapan Kürşad Bayramoğlu'nun söz konusu iş kapsamında işin başında tek başına bulunup bulunmadığının tespiti açısından iş dönemine ait SGK belgelerinin, teknik personel beyannamesinin de istenmesi gerektiği," şeklinde yer alan birinci iddiası kapsamında Kurulca, Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş. tarafından iş deneyimini tevsiken sunulan iş deneyim belgesinin, ilgili idare, Sudan Cumhuriyeti Ulusal Telekom Kurumu, tarafından (sözleşmeyi yapan yetkili makam) değil de Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği tarafından tanzim edilmiş (imzalanmış) olduğu, bu itibarla Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde geçerli bir iş deneyim belgesi olmadığı, bu nedenle anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine ilişkin "Düzeltici işlem belirlenmesine" karar verilmiştir.

 

                      Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği birinci iddiası kapsamında Kurulca verilen karar gerekçelerine katılmakla beraber, başvuru sahibinin birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan incelemeye göre;

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin "İş deneyimini gösteren belgeler" başlıklı 39'uncu maddesinde,

 

"(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

 

(16) Belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara yurt dışında gerçekleştirilen işler hariç yurt dışında gerçekleştirilen diğer işlerle ilgili olarak, iş deneyimini tevsik için, o ülke mevzuatına göre, iş sahibinin adı veya unvanı, işin yapıldığı yer ve niteliği, yüklenicinin, ilgisine göre fiilen denetleme veya yönetme faaliyetlerinde bulunanların adı veya unvanı, sözleşme bedeli ve tarihi ile işin bitim tarihini içerecek şekilde düzenlenmiş belgenin sunulması gereklidir."hükmü ile,

 

Anılan Yönetmelik'in "İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar" başlıklı 43'üncü maddesinin birinci fıkrasında,

 

"(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak, Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) gerçekleştirilen işler için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır."hükmü yer almaktadır.

 

Anılan hükümler uyarınca iş deneyim belgesinin iş sahibi idarece düzenlenip onaylanması gerekmektedir.

 

Veron Dış Ticaret İnşaat A.ş. tarafından iş deneyimini tevsiken sunulan belgenin, T.C. Hartum Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından, 26.09.2011 tarihinde Büyükelçilik İkinci Katibi tarafından tasdik edilme şeklinde düzenlenmiştir. Söz konusu belgenin ilgili idaresi olan, Sudan Cumhuriyeti Ulusal Telekom Kurumu tarafından (sözleşmeyi yapan yetkili makam) değil de, Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği tarafından tanzim edilmiş (imzalanmış) olduğu, bu itibarla yukarıda anılan Yönetmelik hükmü çerçevesinde geçerli bir iş deneyim belgesi olmadığı anlaşıldığından, iptal edilmesi gerektiği hususunun iş deneyim belgesini düzenleyen Dışişleri Bakanlığına bildirimde bulunulması gerektiği yönündeki düşüncemizle, Kurulca alınankarara katılıyoruz.

 


Bu sayfa 1461 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor