YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Özel sektöre yapılan işlerde iş artışı yapıldığı bir durumda iş artış bedelinin tümü iş deneyimi olarak kabul edilebilir mi?

Karar Özeti

Özel sektöre yapılan işlerde iş artışı yapıldığı bir durumda iş artış bedelinin tümünün iş deneyimi olarak kabul edilemeyeceği hk.

Karar

 

Toplantı No : 2014/055
Gündem No : 15
Karar Tarihi : 13.08.2014
Karar No : 2014/UH.II-2831
şikayetçi:
Onural Turizm Taşımacılık San.Ve Tic.Ltd.şti., FARABİ SOK. NO:3/3   ANKARA
İhaleyi Yapan Daire:
11 Nci Ana İkmal Merkezi K.Lığı Milli Savunma Bakanlığı Genel Kurmay Başkanlığı Bağlıları Ve Müsteşarlık, Sehıt Üstegmen Hasan Sahan Kıslası 11′Incı Ana Ikmal Merkezı Komutanlıgı   06930   ANKARA
Başvuru Tarih ve Sayısı:
02.07.2014 / 20702
Başvuruya Konu İhale:
2014/30949 İhale Kayıt Numaralı “5′İnci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında Görevli Personeli Mesai Hizmetine Getirmek Ve Götürmek Üzere Personel Taşıma Hizmeti Alımı” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Milli Savunma Bakanlığı Genel Kurmay Başkanlığı 11'inci Ana İkmal Merkezi Komutanlığı tarafından 15.05.2014tarihinde açık ihale usulüile yapılan "5′inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında Görevli Personeli Mesai Hizmetine Getirmek ve Götürmek Üzere Personel Taşıma Hizmeti Alımı" ihalesine ilişkin olarak Onural Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. şti.nin 18.06.2014tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.06.2014tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.07.2014tarih ve 20702sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.07.2014tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2058sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Kârsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren isteklilere aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan ihalenin sonuçlandırıldığı,

 

2) İhalede teklif veren Ufuk Turizm Taşımacılık Tic. Ltd. şti. – Dost-Tur Temizlik Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı, Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı ve Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti.nin tekliflerinin İdari şartname'nin 7.5.2'nci maddesine aykırı olduğu, teklif verme vekaletinin yetersiz olduğu, Ticaret Sicil Gazetesi'nin son durumu yansıtmadığı, iş hacmini gösteren belgeler ile yıl sonu bilançolarının veya eş değer belgelerinin gerçeği yansıtmadığı, YMM ve SMMM tarafından veya vergi dairesinden tasdik edilmediği,

 

3) Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı ve Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti.nin iş deneyim belgelerinin eksik veya kusurlu olduğu, sunulan iş deneyim belgelerinin İdari şartname'de belirtilen tutarı karşılamadığı, Ufuk Turizm Taşımacılık Tic. Ltd. şti. – Dost-Tur Temizlik Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı'nın özel sektöre yaptığı iş kapsamında sunduğu belgelerin tutarlarının istenen iş deneyim tutarını karşılamadığı, ihalede sunduğu özel sektöre yaptığı sözleşmenin tutarı ile faturaların birbirine uyumsuz ve her sayfasının yetkili makamlarca onaysız olduğu, sözleşmenin damga vergisi ile ilgili tahsilat alındılarının gösterilmediği, damga vergisinin yatırıldığına ilişkin dekontun sunulmadığı, özel sektöre yapılan iş kapsamında çalıştırılan personel ile ilgili SGK beyannamelerinin teklif ekinde sunulmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

                      1 ) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari şartname'nin 2.1.(a) maddesinde ihale konusu işin adının "5′inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında Görevli Personeli Mesai Hizmetine Getirmek ve Götürmek Üzere Personel Taşıma Hizmeti Alımı" olarak belirtildiği görülmüştür.

 

                      İdarece gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda bahse konu ihaleye, 9 isteklinin katıldığı, ihalenin Etimesgut Seyahat İnşaat Tur. Eml. Gıd. ve Tic. Ltd. şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin de Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı olarak belirlendiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun'un "Aşırı düşük teklifler" başlıklı 38'inci maddesinde "İhale komisyonu verilen teklifleri 37'nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,    

b)   Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,                      

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

                     Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

                      İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir." hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin " Aşırı Düşük Teklifler" başlıklı 59'uncu maddesinde "(1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

                      (2) İhale komisyonu;

                      a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

                      b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

                      c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

                      hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

                      (3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

                      (4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır." hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler" başlıklı 78'inci maddesinde "78.1.  Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.

                      78.2.  Malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olup, bu tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı olan/olmayan hizmetler arasında sayılmayan işlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı yukarıda yer verilen tanıma göre idarelerce değerlendirilecektir.

                      78.3.  Malzeme dahil yemek hazırlama hizmeti veya malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtım hizmeti ya da makine ve ekipman ile araçlar ve/veya akaryakıtın yüklenici tarafından sağlanacağı çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetler ile personel taşıma gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeyecektir. Ancak, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirlenmesi hallerde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir.

                      78.4.  Çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetlerde, çöp toplama ve naklinde kullanılacak makine ve ekipmanlar ile çöp toplama araçlarının ve akaryakıtın idare tarafından karşılanması durumunda bu alımların ve ayrıca malzemenin idare tarafından karşılandığı yemek hizmeti (malzemesiz yemek hizmeti) alımlarının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak ihale edilmesi gerekmektedir." açıklaması,

 

                      Anılan Tebliğ'in "Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi" başlıklı 79 uncu maddesinde "79.4.  İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir." açıklaması yer almaktadır.

 

 Kamu İhale Genel Tebliğinin yukarıda aktarılan 78.3'üncü maddesinde, personel taşıma hizmeti personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı olarak nitelendirilmiştir.

 

                      şikâyet konusu ihale personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet işi olduğu ve personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerine yönelik olarak aşırı düşük tekliflerin tespiti amacıyla Kurum tarafından belirlenmiş bir sınır değerin bulunmadığı anlaşılmakla beraber, istikrar kazanmış Kurul kararları gereğince kârsız yaklaşık maliyetin altında teklif sunan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi gerekmektedir.

 

                      Bu çerçevede yaklaşık maliyet hesabında kâr oranının ayrıca belirtilmemiş olduğu başvuruya konu ihalede, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin yukarıda yer verilen "Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi" başlıklı 9'uncu maddesine göre yüklenici kâr oranının azami %20 olarak belirlenebileceği dikkate alındığında ve yaklaşık maliyet hesap cetvelinde kâr oranına ilişkin ayrıca bir belirlemenin yapılmadığı hizmet alımı ihalelerine yönelik yapılacak değerlendirmelerde yaklaşık maliyetin %20 oranında kâr içerdiğinin kabulünden hareketle, idarelere tanınan azami %20 kâr tutarı yaklaşık maliyetten düşüldüğünde, kârsız yaklaşık maliyet tutarının 2.458.128,33 TLolduğu anlaşılmıştır.

                      Bu itibarla, teklifi 2.458.128,33 TL tutarındaki kârsız yaklaşık maliyetin altında olduğu belirlenen Etimesgut Seyahat İnşaat Tur. Eml. Gıd. ve Tic. Ltd. şti., Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı ve Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti.den aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, başvuru sahibinin birinci iddiası yerinde bulunmuştur.

 

                      2 ) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari şartname'nin "İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" başlıklı 7'nci maddesinde "7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası veya ilgili meslek odası belgesi;

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da ilgili meslek odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

c) Bu şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,

ç) Bu şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar,

d) Bu şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

e) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi,

f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi

g) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, alt yüklenici kullanacak olan isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi,

ğ) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge,

h) Bu bent boş bırakılmıştır.

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak (ğ) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır.

7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H)

sunmaları gerekmektedir.

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.

İsteklinin İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yılsonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri (BİLANÇO BİLGİLERİ TABLOSU-

Gelir tablosunun, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak (ğ) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır.

7.5.2. İstekli organizasyon yapısına ve ihale konusu işi yerine getirmek için çalıştıracağı 51(elli bir) taşıttan en az 13 adedinin “C” plakanın kendi firmasına ait olduğuna (öz malı) dair belgeleri teklifi ile beraber ihale komisyon başkanlığına sunulacaktır.

İstenen araçlar 10 yaş ve daha küçük yaşta “C” plakalı olacaktır. İstekli araç modellerini gösterir ruhsatların aslını veya aslı idarece görülmek koşulu ile ( ASLI İDARECE GÖRÜLMÜşTÜR.) kaşeli belgelerini teklifleri ile birlikte İhale Komisyon Başkanlığına   ibraz ve teslim edecektir. İstekli mahiyetinde çalıştıracağı “C” plakalı araçlara ait kira sözleşmelerini sözleşmenin imzalanmasına müteakip 3(üç) iş günü içinde Kontrol Teşkilatına ibraz ve teslim edecektir. Taşıtlar benzin veya dizel yakıtı ile çalışacak otogaz vb. yakıt ile çalışan taşıtlar kabul edilmeyecektir." düzenlemesi,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler" başlıklı 38'inci maddesinde "(1) İhalelerde aday veya isteklilerden;

a) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da ilgili meslek odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin,

c) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

ç) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin,

istenilmesi zorunludur.

(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur.

(3) İş ortaklığında, iş ortaklığı beyannamesinin ve iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur. Konsorsiyumda ise konsorsiyum beyannamesinin ve konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur.

(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur." hükmü yer almaktadır.

Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı'nın teklifi kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde, teklif mektubunun Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi adına şirket müdürü Bülent Aytekin ve Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. adına şirket müdürü Sefer Çilek tarafından imzalandığı, bahse konu kişilerin anılan şirketleri münferit imzalarıyla temsil ve ilzam etmeye yetkili oldukları, iş ortaklığını oluşturan her iki şirket tarafından son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazeteleri'nin sunulduğu, sunmuş oldukları bilançoların ve iş hacmini gösteren gelir tablolarının SMMM imza ve kaşesini taşıdığı, kendi malı olan 14 adet araca ilişkin araç ruhsatı sunulduğu, sunulan araç ruhsatlarının İdari şartname'nin 7.5.2'nci maddesinde belirtilen düzenlemelere uygun olduğu anlaşılmıştır.

Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti.nin teklifi kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde, teklif mektubunun şirket müdürü Muharrem Özer tarafından imzalandığı, Muharrem Özer'in münferit imzası ile şirketi temsil ve ilzam etmeye yetkili olduğu, son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi'nin sunulduğu, sunmuş oldukları bilançonun ve iş hacmini gösteren gelir tablosunun SMMM imza ve kaşesini taşıdığı, sunulan araç ruhsatlarının İdari şartname'nin 7.5.2'nci maddesinde belirtilen düzenlemelere uygun olduğu anlaşılmıştır.

Ufuk Turizm Taşımacılık Tic. Ltd. şti. – Dost-Tur Temizlik Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı'nın teklifi kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde, teklif mektubunun Ufuk Turizm Taşımacılık Tic. Ltd. şti. adına şirket müdürü Adnan Sadi ve Dost-Tur Temizlik Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. şti. adına şirket müdürü Ünal Gülden tarafından imzalandığı, bahse konu kişilerin anılan şirketleri münferit imzalarıyla temsil ve ilzam etmeye yetkili oldukları, iş ortaklığını oluşturan her iki şirket tarafından son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazeteleri'nin sunulduğu, sunmuş oldukları bilançoların ve iş hacmini gösteren gelir tablolarının SMMM imza ve kaşesini taşıdığı, iş ortaklığını oluşturan şirketlerin kendi malı olan 14 adet araca ilişkin araç ruhsatı sunulduğu, sunulan araç ruhsatlarının İdari şartname'nin 7.5.2'nci maddesinde belirtilen düzenlemelere uygun olduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple, başvuru sahibinin ikinci iddiası yerinde bulunmamıştır.

                      3 ) Başvuru sahibinin 3'üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

                      İdari şartname'nin 7.5.1'inci maddesinde "7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80′inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 35′den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70?ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10?unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30?undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur." düzenlemesi,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler" başlıklı 47'nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde "Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10'unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.

 

Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı'nın teklifi kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde, pilot ortak Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na yapılan iş karşılığında alınan, sözleşme tarihi 25.12.2012 ve hissesine düşen belge tutarı 2.121.660,82 TL olan iş bitirme belgesinin gerekli şekil şartlarını (idare yetkilisinin imza ve kaşesi) karşıladığı, aslı idarece görülüp onaylandığı, güncellenmeden dahi pilot ortak tarafından karşılanması gereken 496.054,20 TL'yi karşıladığı, özel ortak Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. tarafından 11'inci Ana İkmal Merkezi Komutanlığı'na yapılan iş karşılığında alınan, sözleşme tarihi 01.06.2013 ve belge tutarı 518.252,00 TL olan iş bitirme belgesinin gerekli şekil şartlarını (idare yetkilisinin imza ve kaşesi) karşıladığı, aslı idarece görülüp onaylandığı, güncellenmeden dahi özel ortak tarafından karşılanması gereken 212.594,66 TL'yi karşıladığı görülmüş olup, herhangi bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti.nin teklifi kapsamında sunmuş olduğu iş deneyim belgesi incelendiğinde, BOTAş Doğalgaz İşletmeleri Bölge Müdürlüğü tarafından "Personel taşıma, vardiya, nöbetçi araç ring servis hizmetleri" işinden dolayı düzenlenen sözleşme tarihi "01.04.2011-31.12.2012 (21 aylık)" olarak belirtilen, keşif veya ilk sözleşme bedeli 3.198.200,00 TL, toplam [keşif/sözleşme] bedeli 3.353.398,13 TL olan 21.01.2013 tarihli iş deneyim belgesinde belge tutarı 161.153,18 TL olarak görünmektedir. Keşif veya ilk sözleşme bedeli, toplam [keşif/sözleşme] bedeli ve belge tutarı beraber değerlendirildiğinde, söz konusu iş deneyim belgesinde kayıtlı belge tutarında tereddüt hâsıl olduğundan, anılan iş kapsamında Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti. tarafından belge tutarına esas yapılan işin parasal tutarının tespiti için 21.07.2014 tarihli ve 1758 sayılı yazı ile belgeyi düzenleyen idareden bilgi istenmiştir. 05.08.2014 tarihli ve 80069310-663.05-23778 sayılı yazı ekinde gönderilen sözleşme, ek protokol, hakediş ve faturalardan bahse konu iş deneyim belge tutarının 3.353.398,13 TL olduğu, bu tutar güncellenmeden dahi anılan istekli tarafından karşılanması gereken 844.355,75 TL'yi karşıladığı, gerekli şekil şartlarını (idare yetkilisinin imza ve kaşesi) sağladığı, aslı idarece görülüp onaylandığı anlaşılmış olup, herhangi bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Ufuk Turizm Taşımacılık Tic. Ltd. şti. – Dost-Tur Temizlik Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı'nın teklifi kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde, pilot ortak Ufuk Turizm Taşımacılık Tic. Ltd. şti. tarafından Ortak Turizm'e yapılan personel taşıma işi karşılığında yapılan sözleşme (sözleşme bedeli=1.466.555,00 TL) ve faturaların sunulduğu, sunulan faturaların pilot ortağın karşılaması gereken 622.104,00 TL'yi güncelleme yapılmadan dahi karşıladığı (güncelleme yapılmadan hesaplanan toplam fatura tutarı= 1.476.602,75 TL), toplam fatura tutarının anılan Yönetmelik hükmü gereği sözleşme bedelinin %10 fazlasını aşmadığı, özel ortak Dost-Tur Temizlik Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. şti. tarafından Gülden Turizm İnşaat Otomotiv Nak. Tic. Ltd. şti.ye yapılan personel taşıma işi karşılığında yapılan sözleşme (sözleşme bedeli=350.000,00 TL)   ve faturanın sunulduğu, sunulan faturanın özel ortağın karşılaması gereken 266.616,00 TL'yi güncelleme yapılmadan dahi karşıladığı (güncelleme yapılmadan hesaplanan toplam fatura tutarı= 350.159,00 TL), toplam fatura tutarının anılan Yönetmelik hükmü gereği sözleşme bedelinin %10 fazlasını aşmadığı görülmüş olup, herhangi bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple, başvuru sahibinin üçüncü iddiası yerinde bulunmamıştır.

                      Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, teklif bedelinin kârsız yaklaşık maliyetin altında olduğu belirlenen Etimesgut Seyahat İnşaat Tur. Eml. Gıd. ve Tic. Ltd. şti., Aytekin Grup Turizm Taşıma İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited şirketi – Aybüke Çilek Taşımacılık Tem. Oto. Gıda Ltd. şti. İş Ortaklığı ve Özer Tur Taşımacılık İnşaat Kuyumculuk Sigorta Aracılık Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. şti.den aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

     Oybirliği ile karar verildi.

 


Bu sayfa 1502 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor