Sözleþmenin birden fazla nüsha olarak düzenlenmesi durumunda, þayet bu nüshalar resmi daireye ibraz edilmemiþse sadece birden fazla nüsha düzenlemek damga vergisini doðurmayacaðý hakkýnda
-KARAR-
Sayýþtay Temyiz Kurulu Kararý
Tut no:29268
T:03.04.2007
64 nolu ilamýn 5. maddesinde, Ýdare ile yüklenici Ülkem Ýnþaat Taah. Tic. Ltd. þžti. arasýnda düzenlenen 160.000.000.000.-TL bedelli Hayvanat Bahçesi Ýdare Binasý ve Barýnaklarýn Yapýlmasý iþinde damga vergisinin, sözleþmelerin nüsha adedince alýnmamasý nedeniyle 1.200.000.000.- liranýn tazminine karar verilmiþtir.
Dilekçiler dilekçelerinde, Kurum ile yüklenici arasýndaki bahse konu Yapým Ýþi ile ilgili sözleþmenin 2 nüsha olarak düzenlendiðini, sözleþmenin taraflarca imza altýna alýndýðýný, yükleniciye 1 nüshasýnýn verildiðini, 1 nüshasýnýn da Belediyede muhafaza altýna alýndýðýný, Belediyenin Resmi Daire olmasý nedeniyle Damga Vergisinden muaf olduðunu ve kurumda muhafaza altýna alýnan sözleþmeden Damga Vergisi kesilmesinin söz konusu olmayacaðýný bildirerek tazmin hükmünün kaldýrýlmasý talebinde bulunmuþlardýr.
488 Sayýlý Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde; “Bu Kanuna ekli (1) sayýlý tabloda yazýlý kaðýtlar Damga Vergisine tabidir. Bu kanundaki kaðýtlar terimi, yazýlýp imzalanmak veya imza yerine geçen bir iþaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan (Deðiþik: 5228/59-4/a md.) (Yürürlük: 31.7.2004) belgeler ile elektronik imza kullanýlmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri þeklinde oluþturulan belgeleri ifade eder……..”
Kanun'un 3 . maddesinde; ” Damga Vergisinin mükellefi kaðýtlarý imza edenlerdir. Resmi dairelerle kiþiler arasýndaki iþlemlere ait kaðýtlarýn Damga Vergisini kiþiler öder………”
Ayný kanunun 5. maddesinde ise; “Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kaðýtlarýn her nüshasý ayrý ayrý ayný miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. þžu kadar ki, poliçe ve emre yazýlý ticari senetlerin yalnýz tedavüle çýkarýlan nüshalarý vergiye tabi tutulur.
26. maddesinde de, Resmi dairelerin ilgili memurlarý kendilerine ibraz edilen kaðýtlarýn Damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiþ olanlarý bir tutanakla tespit etmeye veya bunlarý tutanaðý düzenlemek üzere ,vergi dairesine göndermeye mecburdurlar “Denilmektedir.
Belirtilen mevzuat hükümlerinden de anlaþýlacaðý üzere; her hangi bir kaðýdýn damga vergisine tabi olmasý için söz konusu belgenin resmi daireye ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu doðrultuda olmak üzere, Damga Vergisi Kanunu'nun resmi dairelerin mecburiyeti baþlýðýný taþýyan 26. maddesinde de, resmi dairelerin ilgili memurlarýnýn kendilerine ibraz edilen kaðýtlarýn damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiþ olanlarý bir tutanakla tespit etmeye veya bunlarý tutanaðý düzenlemek üzere ,vergi dairesine göndermeye mecbur olduklarý ifade edilmiþtir. Söz konusu 26. maddeye göre, sözleþmenin birden fazla nüsha olarak düzenlenmesi durumunda, þayet bu nüshalar resmi daireye ibraz edilmemiþse sadece birden fazla nüsha düzenlemek damga vergisini doðurmaz. Dolayýsýyla, anýlan iþte her ne kadar sözleþme iki nüsha düzenlenmiþse de, resmi daireye bir nüshasý ibraz edildiðinden ve ibraz edilen belgeye ait Damga Vergisinin de tahsil edildiði anlaþýldýðýndan, ibraz edilmeyen nüshalar dolayýsýyla tazmin hükmü verilmesi mevzuata aykýrýdýr.
Yukarýda açýklanan sebeplerle, dilekçilerin iddialarýnýn kabulüyle, 64 nolu ilamýn 5.maddesiyle tazminine karar verilen 1.200.000.000.- liraya iliþkin tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,