YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İstisna kapsamında (3-f) yapılan iş için iş deneyim belgesi düzenlenebilir mi?

Karar Özeti

İstisna kapsamında (3-f)  yapılan  iş için iş deneyim belgesi düzenlenebileceği hk.

 

 

 

Karar

 

 

Toplantı No :  2014/016
Gündem No :  68
Karar Tarihi :  26.02.2014
Karar No :  2014/UH.III-1142

 

şikayetçi:  
Gca Yazılım Danışmanlık Bilgi Teknolojileri Jeofizik Hizmetleri Tic. Ltd. şti., HACETTEPE İVEDİK OSB TEKNOKENTİ 1368.CADDE (MELİH GÖKÇEK BULVARI) NO:61 4.KAT OFİS NO:27 İVEDİK/ ANKARA

 

İhaleyi Yapan Daire:  

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Müsteşarlık, Mithatpaşa Cad. 3 06640 ANKARA

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:  

31.01.2014 / 4102

 

Başvuruya Konu İhale:  

2013/172236 İhale Kayıt Numaralı "Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi Bakım Ve Destek Hizmetleri Satın Alınması" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:  

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından 03.01.2014tarihinde açık ihale usulüile yapılan "Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi Bakım ve Destek Hizmetleri Alımı" ihalesine ilişkin olarak GCA Yazılım Danışmanlık Bilgi Teknolojileri Jeofizik Hizmetleri Tic. Ltd. şti.nin 22.01.2014tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.01.2014tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 31.01.2014tarih ve 4102sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2014/581sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

 Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,ihale üzerinde bırakılan isteklinin ULAKBİM tarafından ilgili Yönetmelik eki standart forma uygun olarak düzenlenmiş iş deneyim belgesi sunması gerekirken, anılan Yönetmelik'in 47'nci maddesinde yer alan sözleşme, fatura örnekleri ve SGK belgelerini sunmasının mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak idarenin cevabında  ". iş deneyim belgesinin, TUBİTAK-ULAKBİM ile imzaladığı bir sözleşme, fatura örnekleri ve SGK belgelerinden oluştuğu ve sözleşmenin 4734 sayılı . ve 4735 sayılı . Kanuna tabii bir sözleşme olmadığı, kaldı ki KİK numarasının da bulunmadığı bir sözleşme için Kamu İhale Kurumuna tabii olması gereğine ilişkin iddia . kadük kalmıştır.

.

Ulusal araştırma ve geliştirme kurumlarının . (TUBİTAK, . gibi) . yürüttükleri ve destekledikleri araştırma-geliştirme projeleri için gerekli mal ve hizmet alımları 4734 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinin (f) bendinde belirtilen istisna kapsamında bulunmaktadır."   denilmiştir.

4734 sayılı Kanun'un "İstisnalar" başlıklı 3 üncü  maddesinde " ..        

f) Ulusal araştırma-geliştirme kurumlarının yürüttüğü ve desteklediği araştırma-geliştirme projeleri için gerekli olan mal ve hizmet alımları ile finansmanının tamamı Kanun kapsamındaki bir idare tarafından karşılanarak elde edilen sonuçların bu idare tarafından sadece kendi faaliyetlerinin yürütülmesinde faydalanıldığı haller hariç, her türlü araştırma ve geliştirme hizmeti alımları,

.

Ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir.",

"İhaleye katılımda yeterlik kuralları" başlıklı 10'uncu maddesinde  "İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

.

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

.                  

2)   (Değişik: 20/11/2008-5812/3 md.) İstekli tarafından kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

.

d) Son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan mal ve hizmet alımlarına ilişkin deneyimi gösteren belgeler,

."

278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunda  "Kuruluş amacı

Madde 1 "“ (Değişik: 18/08/1993 "“ KHK "“ 498/1 md.)

(Değişik birinci fıkra: 29/6/2005 "“ 5376/1 md., KHK-635/33 md.) Türkiye'nin rekabet gücünü ve refahını artırmak ve sürekli kılmak için; toplumun her kesimi ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde, ulusal öncelikler doğrultusunda bilim ve teknoloji politikaları geliştirmek, bunları gerçekleştirecek alt yapının ve araçların oluşturulmasına katkı sağlamak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini özendirmek, desteklemek, koordine etmek, yürütmek; bilim ve teknoloji kültürünün geliştirilmesinde öncülük yapmak amacıyla, tüzel kişiliğe, idarî ve malî özerkliğe sahip, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ilgili "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" kurulmuştur. Kurumun kısa adı TÜBİTAK'tır.

(Mülga ikinci fıkra: 08/6/2011 "“ KHK "“ 635/33 md.)

(Değişik üçüncü fıkra: 29/6/2005 "“ 5376/1 md.) Kurum, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tâbidir.

.

i) (Değişik: 29/6/2005 "“ 5376/2 md.) Dokümantasyon, bilgi sistemleri, bilgi bankaları, veri tabanları, kütüphane ve arşiv gibi bilimsel ve teknolojik destek birimleri kurmak, mevcut ulusal ve uluslararası yapı ve sistemlerle iş birliği yapmak; araştırma ve eğitim kuruluşları arasında araştırma ve eğitim amaçlı elektronik haberleşme hizmeti verecek ağlar kurmak, işletmek ve bu ağların yurt içi ve yurt dışındaki ağlarla bağlantısını sağlamak;

."

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Başkanlığına Doğrudan Bağlı Enstitülerin Kuruluş ve İşletmesine İlişkin Çerçeve Yönetmelikte,  "Amaç ve Kapsam

Madde 1. Bu Yönetmelik ile stratejik bilim ve teknoloji alanlarında veya Türkiye'nin rekabet gücünü arttırabilecek nitelikte teknolojilerin geliştirilmesine temel oluşturacak öncelikli bilim ve teknoloji alanlarında temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak ve/veya AR-GE faaliyetlerini destekleyici/kolaylaştırıcı hizmet vermek üzere, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığına doğrudan bağlı olarak faaliyette bulunacak enstitülerin kuruluş ve işletilmesine ilişkin genel ilkeler düzenlenmektedir.

Dayanak

Madde 2. Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun'un 498 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlenen 4 üncü ve değişik 7 nci maddeleri hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

."

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Yönetmeliğinde  "Amaç ve Kapsam

Madde 1. Bu Yönetmelik ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde, Ankara'da Yükseköğretim Kurulu Binasında yerleşik, kısa adı ULAKBİM olan TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nin Çerçeve Yönetmelik ile düzenlenmiş olan hususlar dışında kalan teşkilatlanması ve görevleri ile çalışma usul ve esaslar düzenlenmektedir.

Dayanak

Madde 2. Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun'un 498 sayılı? Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlenen 4'üncü maddesi ve değişik 7'nci maddesi ile Çerçeve Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

."

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin "İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar" başlıklı 43'üncü maddesinde  "İş deneyim belgeleri; Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak yurt içinde veya yurt dışında gerçekleştirilen işler ya da denetlenen veya yönetilen yapımla ilgili hizmet işleri için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.

."

"İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler" başlıklı 47'inci maddesinde"Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) (Değişik 16/3/2011"“27876 R.G./11.md.) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

."

"Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması" başlıklı 56'ncı maddesinde  ".

(4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.

."hükümleri bulunmaktadır.

İdari şartnamenin "İhale konusu işe ilişkin bilgiler" başlıklı 2'nci maddesi  "2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi Bakım ve Destek Hizmetleri Satın Alınması

.",

"İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" başlıklı 7'nci maddesi  ".

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

. ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25"²den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Daha önce kamu ya da özel sektörde yapılmış her türlü yazılım ve/veya bakım ve/veya destek işi

."şeklinde düzenlenmiştir.

İhale üzerinde bırakılan Mimar Bilgi İletişim ve  Savunma  Tek. San. ve Tic. Ltd. şti. tarafından idari şartnamenin 7.5.1 maddesi gereği olarak,

TÜBİTAK"“ULAKBİM Müdürlüğü ile  "TRABİS Kayıt Kuruluşu Sistemi Yazılımın Geliştirilmesi, Teknik Destek ve Danışmanlık Hizmetleri"ne ilişkin olarak 23.11.2012 tarihinde imzalanan toplam 199.800,00 TL tutarında sözleşmenin, (işe başlama tarihi 26.11.2012 ve süresinin 1 yıl olduğu),

Sözleşmenin ilgili olduğu iş ile ilgili olarak düzenlemiş toplam KDV hariç 199.800,00 TL tutarında 11.01.2013, 29.07.2013 ve 06.12.2013 tarihli üç adet faturanın,

Söz konusu iş kapsamında ve sözleşme süresinde isteklide çalışan personele ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş sigortalı hizmet listelerinin sunulduğu tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesinin (f) bendine göre ulusal araştırma-geliştirme kurumlarının yürüttüğü ve desteklediği araştırma-geliştirme projeleri için gerekli olan mal ve hizmet alımları ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç Kanuna tâbi olmamakla birlikte;

Yukarıda  yer verilen ilgili hükümler çerçevesinde başvuru sahibinin iş deneyimine konu ettiği hizmet işinin sahibi ULAKBİM'in, hukuki nitelik itibariyle TÜBİTAK bünyesinde AR-GE kolaylık birimi olarak Kanununa dayanarak çıkarılan Yönetmelik ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde olduğu, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43'üncü maddesine göre belge düzenlemeye yetkisi bulunmayan meslek kuruluşu veya vakıf yükseköğretim kurumu kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından, anılan idareye Kanun kapsamı dışında gerçekleştirilen işler için de olmak üzere, iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkisi bulunmaktadır.

 

Dolayısıyla bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak ULAKBİM'e ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından gerçekleştirilen  "TRABİS Kayıt Kuruluşu Sistemi Yazılımın Geliştirilmesi, Teknik Destek ve Danışmanlık Hizmetleri"  işi için, kabul işlemleri tamamlandıktan sonra iş sahibi idare tarafından düzenlenen ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanmış iş deneyim belgesi yerine, belge düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlerle ilgili olarak sunulması gereken iş deneyimini gösteren diğer belgeleri sunan isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Mimar Bilgi İletişim ve  Savunma  Tek. San. ve Tic. Ltd. şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65"²inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54"²üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 2091 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor