YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yolcunun istiap haddini aşar biçimde yolcu taşıyan minibüse binmesi ve kaza sonucu yaralanması halinde, müterafik (ortak) kusurlu kabul edilmesi gerektiği hk.

Karar Özeti

 

2. Somut olayda davacının, yolcu olarak bulunduğu minibüsün lastiğinin patlamasına bağlı direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi nedeniyle gerçekleşen tek taraflı kazada yaralandığı, poliçeye göre minibüs 14+1 kişilik olmasına rağmen, kaza tespit tutanağına göre kaza anında araçta 24 kişinin yolculuk yaptığı, eldeki dosyada alınan trafik bilirkişi kusur raporuna göre lastik patlamasının nedeninin istiap haddinin üzerinde yolcu taşınması olabileceği, istiap haddinin kazada etkin rol oynadığının düzenlendiği, bu anlamda istiap haddi üzerinde yolcu taşınması ile kaza arasında illiyet bağı olduğu anlaşılmıştır.

……

Davacının istiap haddi üzerinde yolcu taşıyan minibüste yolculuk yaparken gerçekleşen kazada yaralandığı anlaşılmakla İtiraz Hakem Heyeti tarafından davalının bu yöndeki itirazının kabul edilerek %20 oranında müterafik kusur indirimi yapılması gerekirken, bu hususun gözetilmemiş olması doğru görülmemiştir.

Karar


 

4. Hukuk Dairesi         2022/16149 E.  ,  2023/2209 K.

 

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

 

HÜKÜM/KARAR : Başvurunun Kabulü/ İtirazın Reddi
 

Taraflar arasında sigorta tahkim yargılaması sonunda verilen karar hakkında yapılan temyiz incelemesi sonucunda, Dairece İtiraz Hakem Heyeti kararının bozulmasına karar verilmiştir.
 

İtiraz Hakem Heyetince bozmaya uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda; itirazın reddine karar verilmiştir.
 

 

İtiraz Hakem Heyeti kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
 

I. DAVA

 

Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının 29.05.2013 tarihinde davalıya zorunlu trafik sigortalı minibüste yolcu olarak bulunduğunu, gerçekleşen tek taraflı kazada yaralandığını ve sürekli maluliyeti bulunduğunu belirterek, şimdilik 5.000,00 TL maddi tazminatın temerrüt tarihinden yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş; ıslah ile talebini 67.303,00 TL'ye yükseltmiştir.

 

II. CEVAP

 

Davalı vekili cevap dilekçesinde; başvuruya eklenen maluliyet raporunun usulüne uygun olmadığını, hesaplanacak tazminattan hatır ve müterafik kusur indirimleri yapılması gerektiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
 

III. UYUŞMAZLIK HAKEM HEYETİ KARARI

 

Uyuşmazlık Hakem Heyetinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile maluliyet raporunun olay tarihindeki yönetmeliğe uygun olduğu, tazminata ilişkin alınan bilirkişi raporunun gerekçeli ve denetime elverişli olduğu, bu nedenlerle davacının sürekli iş göremezlik zararından oluşan tazminat isteminin kabulüne karar verilmesi şeklindeki gerekçe ile başvurunun kabulü ile 67.303,00 TL sürekli iş göremezlik tazminatının 21.11.2018 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalı ... şirketinden tahsiline karar verilmiştir.


IV. İTİRAZ

 

A. İtiraz Yoluna Başvuranlar

 

Uyuşmazlık Hakem Heyetinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili itiraz başvurusunda bulunmuştur.
 

B. Gerekçe ve Sonuç

 

İtiraz Hakem Heyetinin 05.06.2019 tarihli ve 2019/İHK-6579 sayılı kararı ile; maluliyet raporunun davacının muayenesi yapılarak ve tüm tıbbi evrakları ile klinik seyri değerlendirilerek olay tarihinde yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre düzenlendiği, kazaya karışan aracın 14 kişilik olduğuna dair bir bilgi olmadığı gibi 7 yaşında olan davacının anne ve babasının kusurunun davacıya yüklenemeyeceğinden müterafik kusur indirimi yapılamayacağı, Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından davacı lehine AAÜT'ye göre vekalet ücretine hükmedilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığıgerekçeleriyle davalı vekilinin itirazının reddine karar verilmiştir.


V. BOZMA VE BOZMADAN SONRAKİ YARGILAMA SÜRECİ

 

A. Bozma Kararı

 

1. İtiraz Hakem Heyetinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.

 

2. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 29.12.2021 tarihli 2021/7176 Esas 2021/11313 sayılı kararı ile " kaza tarihi itibari ile yürürlükte olan "Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği" hükümlerine uygun şekilde Adli Tıp Kurumu veya üniversitelerin adli tıp anabilim dalı başkanlıklarından usulüne uygun, denetime ve hüküm kurmaya elverişli olacak şekilde davacının maluliyet derecesi ve oranının belirlenmesi amacıyla, yeni bir rapor alınıp (usuli kazanılmış haklar gözetilmek suretiyle) sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir." gerekçesi ile İtiraz Hakem Heyeti kararının bozulmasına, bozma sebebine göre davalının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
 

B. İtiraz Hakem Heyetince Bozmaya Uyularak Verilen Karar

 

İtiraz Hakem Heyetinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile; bozma sonrası kaza tarihi itibari ile yürürlükte olan "Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği" hükümlerine uygun şekilde alınan maluliyet raporu doğrultusunda" itirazın reddine karar verilmiştir.

 

VI. TEMYİZ

 

A. Temyiz Yoluna Başvuranlar

 

İtiraz Hakem Heyetinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
 

B. Temyiz Sebepleri

 

Davalı vekili temyiz dilekçesinde; maluliyet raporunun hatalı olup hükme esas alınamayacağını, yapılan ödemeler ile teminat limitinin kalmadığını, istiap haddi nedeniyle müterafik kusur indirimi yapılması gerektiğini, davacı lehine hükmedilecek vekalet ücretinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirlenen miktarın 1/5'i oranında olması gerektiğini belirtmiştir.
 

C. Gerekçe

 

1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

 

Uyuşmazlık; davalı ... tarafından Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (...) Poliçesi ile teminat altına alınan aracın karıştığı 29.05.2013 tarihli trafik kazası sonucu yaralanıp malul kalan davacı yolcunun uğradığı zarar nedeniyle sürekli iş göremezlik tazminat talebine ilişkindir.
 

2. İlgili Hukuk

 

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 51,52 ve 54 üncü maddeleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 85,89,90,91 inci maddeleri, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30 uncu maddesi ve Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16 ıncı maddesinin on üçüncü fıkrası, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin17 inci maddesi, Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları
 

3. Değerlendirme

 

1. Temyizen incelenen İtiraz Hakem Heyeti kararının bozmaya uygun olduğu, kararda ve kararın gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında bir isabetsizlik bulunmadığı, bozmaya uyulmakla karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin ise yeniden incelenmesine hukukça imkân bulunmadığı anlaşılmakla davalı vekilinin aşağıdaki bentlerin dışında kalan temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.

 

2. Somut olayda davacının, yolcu olarak bulunduğu minibüsün lastiğinin patlamasına bağlı direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi nedeniyle gerçekleşen tek taraflı kazada yaralandığı, poliçeye göre minibüs 14+1 kişilik olmasına rağmen, kaza tespit tutanağına göre kaza anında araçta 24 kişinin yolculuk yaptığı, eldeki dosyada alınan trafik bilirkişi kusur raporuna göre lastik patlamasının nedeninin istiap haddinin üzerinde yolcu taşınması olabileceği, istiap haddinin kazada etkin rol oynadığının düzenlendiği, bu anlamda istiap haddi üzerinde yolcu taşınması ile kaza arasında illiyet bağı olduğu anlaşılmıştır.


Davalı taraf, davacının istiap haddini aşar biçimde yolcu taşıyan minibüse binerek zararın doğmasına veye artmasına neden olduğunu, müterafik kusurlu sayılması gerektiğini savunmuş; İtiraz Hakem Heyeti davacının 7 yaşında olduğu, anne ve babasının kusurunun davacıya yükletilemeyeceği gerekçesiyle itirazın reddine karar vermiştir.
 

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun "tazminat belirlemesi" başlıklı 51 inci maddesinde; hakimin, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, durumun gereğini ve özellikle kusurun ağırlığını göz önüne alarak belirleyeceği belirtilmiş; "Tazminatın İndirilmesi" başlıklı 52 inci maddesinde ise; zarar gören taraf, zarara razı olduğu veya kendisinin eylemi zararın doğmasına ya da zararın artmasına yardım ettiği ve zararı yapan kişinin durumunu ağırlaştırdığı takdirde hakimin, zarar ve ziyan tutarını indirebileceği veya zarar ve ziyanı hüküm altına almaktan vazgeçebileceği açıklanmıştır.
 

Davacının istiap haddi üzerinde yolcu taşıyan minibüste yolculuk yaparken gerçekleşen kazada yaralandığı anlaşılmakla İtiraz Hakem Heyeti tarafından davalının bu yöndeki itirazının kabul edilerek %20 oranında müterafik kusur indirimi yapılması gerekirken, bu hususun gözetilmemiş olması doğru görülmemiştir.
 

3. Davalının, dava konusu kazada yaralanan ve ölen dava dışı kişiler yönünden poliçe kapsamında yapılan ödemelerle kaza başı teminat limitinin tamamının ödendiğini, dava konusu iddia edilen yaralama eylemi nedeniyle teminat limitinin kalmadığını savunmakla, bu hususun araştırılarak bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

 

4. 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30 uncu maddesinin (17) numaralı fıkrası, Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik’in 16 ncı maddesinin (13) numaralı fıkrası ve Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesi (AAÜT)’nin 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca, tarafların avukat ile temsil edildiği hâllerde, taraflar aleyhine hükmedilecek vekâlet ücreti, her iki taraf için de AAÜT’de yer alan asliye mahkemelerinde görülen işler için hesaplanan vekâlet ücretinin beşte biridir. Yine AAÜT’nin anılan fıkrası uyarınca, konusu para ile ölçülemeyen işlerde, asliye mahkemeleri için öngörülen maktu vekâlet ücretine ancak talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine öngörülen maktu ücretin ise beşte birine hükmedileceği, Sigorta Tahkim Komisyonlarınca hükmedilen vekâlet ücretinin, kabul veya reddedilen miktarı geçemeyeceği öngörülmüştür.
 

Açıklanan nedenlerle; İtiraz Hakem Heyetince davacı lehine hükmedilecek vekâlet ücretine ilişkin olarak yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca maktu vekâlet ücretinin altında kalmamak kaydıyla asliye mahkemelerinde görülen işler için hesaplanan vekâlet ücretinin 1/5’i oranında vekâlet ücreti yerine nispi ve tam vekalet ücretine hükmedilmesi doğru olmamıştır. Kararın bu nedenle de bozulması gerekmiştir.
 

VI. KARAR

 

Açıklanan sebeplerle;

 

1. Değerlendirme bölümünün (1) numaralı bendinde açıklanan sebeplerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının REDDİNE,
 

2. Değerlendirme bölümünün (2), (3) ve (4) numaralı bentlerinde açıklanan sebeplerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile temyiz olunan İtiraz Hakem Heyeti kararının BOZULMASINA,
 

Peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine,
 

Dosyanın saklama kararını veren mahkemeye gönderilmesine


22.02.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

 


Bu sayfa 56 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor