Hizmet alım işi ihale dokümanında ulusal bayram ve genel tatillerde kaç işçi çalıştırılacağının açık olarak belirlenmemiş olması ihalenin iptalini gerektirir mi?
Karar Özeti
Kararda, ihale dokümanındaki düzenlemeler doğrultusunda, İdari şartname'nin 25'inci ve Teknik şartname'nin 5.8'inci maddesinde, 01.04.2014-31.03.2016 yılları arasında gerçekleşen söz konusu ihalede ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 29 gün çalışılacağına dair düzenleme yapılmış olmakla birlikte, bu günlerde çalışacak kişi sayısına yer verilmemesinin isteklileri tekliflerin oluşturulmasında tereddüde düşürecek nitelikte belirsizliğe yol açacağı, asgari işçilik maliyetinin sağlıklı şekilde belirlenemeyeceği ve bu durumda tekliflerin mevzuata uygun olarak değerlendirilmesinin mümkün olamayacağı gerekçeleri ile ihalenin iptalinin gerektiği, belirtilmiştir.
Karar
Toplantı No
: 2014/013
Gündem No
: 13
Karar Tarihi
: 13.02.2014
Karar No
: 2014/UH.I-914
şikayetçi:
Paraf Yemek Temizlik Ve Özel Eğitim Hizmetleri İnşaat Nakliyat Ticaret Ltd. şti., ÇARşI MAH. YÜNCÜLER SOKAK NO:72 TRABZON
İhaleyi Yapan Daire:
Trabzon İli Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliği, Numune Kampüsü İnönü Mahallesi Maraş Caddesi 61200 TRABZON
Başvuru Tarih ve Sayısı:
21.01.2014 / 2667
Başvuruya Konu İhale:
2013/172518 İhale Kayıt Numaralı “24 Aylık Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğitarafından 17.01.2014tarihinde açık ihale usulüile yapılan "24 Aylık Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı" ihalesine ilişkin olarak Paraf Yemek Temizlik ve Özel Eğitim Hizmetleri İnşaat Nakliyat Ticaret Ltd. şti.nin 13.01.2014tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.01.2014tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.01.2014tarih ve 2667sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.01.2014tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/417sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) Teknik şartname'de verilen örnek menüde bazı yemek çeşitlerinin olmaması nedeni ile ihalede sağlıklı teklif oluşturulamadığı,
2) Dokümanda tüp gideri, elektrik gideri, su gideri, kullanılacak temizlik malzemelerinin cinsi ve yıllık tüketim miktarları, personele verilecek olan damacana su miktarı, ilaçlanacak alanların metrekarelerinin belirtilmediği, bu durumun sağlıklı teklif oluşturulmasına ve ihaleye katılan firmalar arasında rekabetin sağlanmasına engel olduğu,
3) Çalıştırılacak olan personelin haftalık çalışma saatinin tamamını idarede geçireceğinin, işçilik giderleri içerisinde fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil günlerinin ve yol giderlerinin teklif fiyata dahil olduğunun belirtildiği, ancak şartname'de fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil günleri günlerinde çalıştırılacak olan personel sayısının belirtilmediği,
4) İdari şartnamenin 7.1.h maddesinde yapılan düzenleme ile istenilen Gıda Üretim İzin Belgelerinin 31.12.2013 tarihinden sonra yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen söz konusu belgenin ihaleye katılım esnasında istenmesinin mevzuata aykırı olduğuiddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:
Teknik şartname'nin ekindeki Ek-1 listesinde,
"HAFTALIK NORMAL MENÜ ÖRNEÄİ:
KAHVALTI ÖÄLE-AKşAM
Çay, eritme peynir, yağ-reçel, yeşil zeytin Etli nohut
Süt, kaşar peyniri, siyah zeytin, bal-yağ Ezogelin çorba
Sebzeli köfte
Kıymalı kol böreği
Ayran
__________________
Çay, gravyer peynir, yağ-bal, yeşil zeytin Tarhana çorba
Tavuk ızgara/mevsim salata
Pirinç pilavı
Kakaolu puding
İdarenin isteği doğrultusunda öğle ve akşam öğünlerinde farklı menü düzenlenebilir.
HAFTALIK DİYET MENÜ ÖRNEÄİ:
KAHVALTI ÖÄLE-AKşAM
Mercimek Çorba
Çay, labne peynir, yağ-reçel, yeşil zeytin, domates Haşlama et
Pirinç pilavı
Yoğurt
Çay, Yumurta, siyah zeytin, domates-Salatalık şehriye Çorba
Kıymalııspanak Yemeği(yoğurtlu)
Makarna
Mandalina
Süt, kaşar peyniri, yağ-bal, siyah zeytin Balık buğulama
Z.yağlı Taze Fasulye
Ezogelin çorba
Yeşil Salata İzmir Köfte
Çay, beyaz peynir, yeşil zeytin, reçel Zyt. Pırasa Yemeği
Yayla Çorba
Elma
Domates Çorba
Çay, yumurta, yağ-reçel, siyah zeytin Etli Nohut yemeği
Pirinç pilavı
Yoğurt
Mercimek Çorba
Süt, kaşar peyniri, siyah zeytin, bal Kıymalı Karnabahar yemeği
Makarna
Portakal Düğün Çorba
Çay, beyaz peynir, yağ-bal, yeşil zeytin, salatalık Fırın Tavuk
Pirinç Pilavı
Çoban Salata
Diyet hastalarına öğle ve akşam yemeği en az 2 en fazla 8 kap olarak diyet uzmanının belirlediği listeye göre verilecektir." şeklinde düzenlemeye yer verildiği, EK-2 listesinde ise kahvaltı, normal ve diyet yemeklerde kullanılacak malzemelerin gramaj (çiğ olarak) ve cinsini gösterir tabloların olduğu görülmüştür.
Yine EK-2 listesinin ilk paragrafında "Yemekler hazırlanırken kullanılan gıda maddelerinde ekte belirtilen gramajlara uyulacaktır. Hastanemize yemek hizmetini verecek yüklenici firmanın uygulayacağı gramajlar ve çıkartılacak yemek listeleri aşağıda verilmiştir. Ancak bu listede olmayan yemeklerde hastane diyet uzmanlığınca menüye yazıldığı takdirde yüklenici firma tarafından itiraz edilmeden yapılacaktır. Bu yemeklerde kullanılan gramajlar verilen gramaj listesindeki benzer yemekler baz alınarak diyet uzmanlığınca belirlenir.." ifadesine yer verilmiştir.
Yukarıdaki doküman düzenlemeleri dikkate alındığında Teknik şartname'nin "Kahvaltı, normal yemek ve diyet yemeklerinin şekli" başlıklı EK-1 listesinde haftalık normal ve diyet menü örneklerine yer verildiği, örnek menülerde adından da anlaşılacağı üzere örnekleme yoluyla seçilen bir kısım yemeklerin bulunacağı ve söz konusu menülere her yemeğin adının yazılmasının mümkün olmadığı anlaşıldığından, idarece yapılan örnek menü belirlemesinin sağlıklı teklif oluşturulmasına engel teşkil edecek nitelikte bir içeriğe sahip olmadığı ve dolayısıyla başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Diğer taraftan başvuru sahibinin itirazen şikayet başvurusunda örnek menüde olmayan yemek çeşidine örnek olarak gösterilen diyet yemeğinde etli nohut ve kıymalı karnabahar yemeğinin Teknik şartname'nin EK-1 listesindeki örnek diyet yemek menüsünde ve gramajlarına ise Teknik şartname'nin EK-2 listesinde yer verildiği anlaşılmıştır.
2 ) Başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartname'nin "Teklif fiyata dahil olan masraflar" başlıklı 25'inci maddesinde "25.3.1. İşin ifası için gerekli ayrıntısı Teknik şartnamede belirtilen 181 (yüzseksenbir) personelin işverene maliyeti, personellerin yapılacak olan hijyen eğitimleri, Teknik şartnamede belirtilen araç ve gereç, demirbaş malzemeler ile yemeklerin hazırlanmasında her türlü gıda, temizlik ve diğer malzemeler, işin ifası için gerekli olan her türlü sarf malzeme, elektrik, su, yemek pişirmede kullanılacak olan yakıt ve süzme saat giderleri, kullanılan alanların yetkili firmalar tarafından ilaçlanması, yemeklerin hastane içinde ve dışındaki birimlere taşınması gerekli görüldüğünde gıda maddesi ve pişen yemeklerin laboratuvar tahlil masrafları teklif fiyata dahildir. Hizmeti alımında çalışacak olan personellerden Vakfıkebir Devlet Hastanesinde çalışacak olan 9 personele yol ücreti ödenmeyecek olup, diğer hastanelerde çalışacak olan toplam 172 personele 26 gün üzerinden günlük brüt 3,50-TL yol bedeli yüklenici tarafından ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir. Teknik şartnamede cinsi ve miktarı belirtilen giyim-kuşam malzemeleri yüklenici tarafından ayni olarak karşılanacaktır. İşçilerin yemek ihtiyaçları yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ancak, yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verilecektir. İstekliler de tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir. Ayrıca 01.04.2014-31.12.2014 tarihleri arası 13,5 gün, 01.01.2015-31.12.2015 tarihleri arası 14,5 gün, 01.01.2016-31.03.2016 tarihleri arası 1 gün olmak üzere toplam 29 gün olan Ulusal Bayram ve Resmi tatil günlerinde çalıştırılan personellere yüklenici tarafından 4857 sayılı iş kanununun 47. maddesi gereğince ücret hesaplanacak ve bordroda gösterilecektir. Yüklenici tarafından personellere fazla çalışma yaptırılması halinde 4857 sayılı İş Kanunun 41. maddesi uyarınca doğacak fazla çalışma ve fazla süreli çalışma ücretlerinin ödenmesi yüklenicinin sorumluluğundadır.
...
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Kısa vadeli sigorta prim oranları %2 dir." düzenlemesine,
Teknik şartname'nin "Besin hijyeni, yemeklerin hazırlanması ve sunumu" başlıklı 19 uncu maddesinin 22 nci alt bendinde "Yüklenici tarafından yemeklerde kullanılan su, hastane şebekesinden temin edilen su olacaktır. şehir şebekesinde ya da hastane arterlerinde meydana gelebilecek arıza nedeniyle su kesilmesi durumunda yüklenici tarafından yemek hizmeti için getirilecek su içme suyu niteliğinde olacak, su analizleri ve suyun temin edildiği kaynakla ilgili raporlar hastane idaresine sunulacaktır. Bu iş için ilave ücret talep edemez. Yüklenici yemekhanede içme suyu olarak damacana su verecektir. Hastalara ise ağzı kapalı disposable kaplar şeklinde birer adet su verecektir. Alınan su gerekli koşullara uygun, Sağlık Bakanlığı onaylı bilinen markalardan olacaktır." düzenlemesine,
Teknik şartname'nin "Sigorta, işyerinin korunması ve hizmetin sürekliliği" başlıklı 11 inci maddesinin 23 ve 24 üncü alt bentlerinde "23)Yüklenici tarafından kullanılacak elektrik, doğal gaz ve su giderleri yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. Firma elektrik ve su kullandığı tüm yerlerde elektrik ve su saatlerini hastanenin kullandığı şebekeden ayıracak, belediye ve Tedaştan firmaya ait abonelik alacak, bu işlemle ilgili yapılacak olan abonelik, hastane binasındaki her türlü tadilatta gerekli tüm malzeme, işçilik vesaire gibi tüm masrafların bedelini firma ödeyecektir. Ayrıca elektrik ve su aboneliği firmanın üzerine olduğu yıl içerisine elektrik ve su faturalarının ödenmemesinden doğacak her türlü mağduriyet neticesinde idari şartname ve sözleşme hükümlerinde yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır.
24)İdare Yükleniciye teslim edeceği Mutfak ve Servis ofislerinde kullanılan boş LPG tüplerinin markası, ağırlığı ve sayısını bir tutanakla tespit edecektir. LPG dolum masrafları Yüklenici tarafından karşılanacaktır. İşin bitiminde teslim edilen LPG tüpleri tekrar geri alınacaktır. LPG tüp sayıları yeterli olmadığı takdirde yüklenici yeterli sayıda tüp takviye edecektir." Düzenlemesine,
Anılan şartname'nin "Temizlik Malzemelerinin Özellikleri" başlıklı 16 ncı maddesinde,
"Bulaşık ve her türlü temizlikte kullanılacak deterjan grubu malzemeler birinci kalitede, bilinen markalardan ve Sağlık Bakanlığı onaylı olacaktır. Girişe esas fatura, irsaliye olmayan hiç bir malzeme teslim alınmayacaktır.
Temizlik maddeleri bilhassa sağlığa zararlı olmayacak, dezenfektanlı olacak, temizlikte kullanılacak maddeler temizlenen satha zarar vermeyecek türden olacaktır.
Getirilecek her türlü temizlik malzemeleri hastane idaresi tarafından uygun görüldüğü takdirde kabul edilecektir. Hastane idaresi temizlik malzemelerinin depolanmasını ve tüketimini her zaman denetleme yetkisine sahip olacaktır.
Yapılacak günlük, haftalık ve aylık temizlikler için gerekli her türlü temizlik malzemesi yüklenici tarafından temin edilecektir.
Gerek duyulursa söz konusu muayeneler T.S.E tarafından yapılacaktır. Bu konudaki masraflar yüklenici tarafından karşılanacaktır.
Yüklenici; mesai günleri saat 11:00'a kadar malzeme getirecektir. Belirlenen bu saatten sonra depo kapısı kapatılacaktır. Hafta sonları malzeme girişi yapılmayacaktır. Hastane idaresi tarafından kabul edilmeyen malzemelerin yerine getirilen malzemeler, saat 15:00'dan sonra kabul edilmeyecektir.
Yüklenici firma mutfak içine yüzölçümüne göre yeterli gelecek sayıda sineklik takmakla yükümlüdür."düzenlemesine,
Aynı şartname'nin "Temizlik Hizmetleri" başlıklı 21'inci maddesinde "Yemek hazırlama, pişirme ve dağıtımı sırasında oluşan bulaşıklar mutfak, kat ofisleri ve yemekhanede ise bu iş için ayrılmış bölümlerde gerçekleştirilecektir. Yıkama ve kurulama aşamasında kullanılacak her türlü malzeme Yüklenici tarafından karşılanacaktır.
Haftalık ve aylık temizlik hizmetleri Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak ve temizlik planı önceden sorumlu diyetisyenimize verilecektir.
Ayrıca yemek dağıtımı aşamasında meydana gelen bütün kirlenmeler Yüklenici tarafından temizlenecektir.
Temizliği biten bölümlerde elektrik, su, klima, havalandırma, gaz sistemlerinin açık kalmaması için gereken özeni gösterecektir." düzenlemesine,
"Temizlik programı" başlıklı 22'nci maddesinde,
"1. Mutfak Temizliği
Yer, Duvar ve Koridor Temizliği
Günlük Temizlik: Günlükkullanılan her türlü alet ve teçhizat sıcak, deterjanlı su ile yıkanıp yerlerine kaldırılacak; kullanılan et kütüğü, tezgah vb. yerler iş bittikten hemen sonra temizlenecektir. Et kütüğü temizlendikten sonra tuz ile korunacak. Yer ve koridorlar günde üç kez sıcak deterjanlı sularla temizlenecektir. Çok kirli ve yağlı bölgeler kireç, pas çözücü, ağır kir ve yağ çözücü maddelerle temizlenecektir. Sebzelerin ayıklanması ve temizliği çöp kovalarına yapılacak, temizlenmiş sebzeler pişirme aşamasına kadar çelik kaplarda tutulacaklardır. Sebze yıkama evyelerinin, el yıkanan lavaboların, tuvalet, banyo ve soyunma odalarının dezenfektan maddelerle temizliği yapılacaktır. Mutfağa girişlerde galoş kullanılacaktır.
Haftalık Temizlik: Rogar, cam ve duvarların temizliği yapılacaktır.
Aylık Temizlik: Davlumbazlarınağır kir ve yağ çözücü maddelerle temizliği; havalandırma sistemlerinin temizliği; böcek ve haşerelere karşı ilaçlama ayda bir kez usulüne uygun olarak yapılacaktır. Bu süre daha erken ilaçlama ihtiyacı doğması halinde kısaltılabilecek olup bu konuda hastane idaresi yetkili olacaktır.
2. Gıda Ve Soğuk Hava Deposu
Günlük Temizlik: Askı, tezgah ve yerlerin temizliği; depoların ısı ayarlarının kontrolü.
Haftalık Temizlik: Duvarlar, kapılar ve diğer yerlerin temizliği.
Aylık Temizlik: Kurugıda depolarının ilaçlanması ve sonunda raf, dolap ve yerlerin temizliği.
Gıda deposunda ayda bir usulüne uygun olarak ilaçlama yapılacaktır. Bu süre daha erken ilaçlama ihtiyacı doğması halinde kısaltılabilecek olup bu konuda hastane idaresi yetkili olacaktır.
3. Pişirme Sistemi
Günlük Temizlik:Kuzine, islimler, devirme tavalarının işi bittikten sonra temizliği; et kıyma makinesi, sebze doğrama makineleri, tulumba makinesi ve diğer makineler işi bittikten sonra temizlenip muhafazalarıyla kapatılması. Fırınların kullanıldıktan sonra ağır kir ve yağ çözücülerle temizliği.
Haftalık Temizlik:Söz konusu alet ve makinelerin derinliğine temizliği
Aylık Temizlik:Havalandırma sisteminin ve davlumbazların temizliği.
4. Yemekhane Ve Koridorlar
Günlük Temizlik: Bankoların, bulaşıkhanelerin, lavaboların ve yerlerin temizliği. Kirlenen masa örtülerinin değiştirilmesi
Haftalık Temizlik: Masave sandalyelerin deterjanlı sularla silinmesi. Su soğutucuların içlerinin ve dışının temizliği, camların silinmesi, cam sürahi, bardak, çatal, kaşık, yemek tabaklarının dezenfektan maddelerle temizlenip durulanması. Masa üstündeki malzemelerin temizliği, kirli veya temiz ayırt etmeden tüm masa örtülerinin yıkanması.
Aylık Temizlik:Duvarların, yerlerin, perdelerin temizlenmesi
Yemekhane ve koridorlarda, ayda bir usulüne uygun olarak ilaçlama yapılacaktır. Bu süre daha erken ilaçlama ihtiyacı doğması halinde kısaltılabilecek olup bu konuda hastane idaresi yetkili olacaktır.
5. Servis Ofisleri (Bulunan Hastanelerde)
Günlük Temizlik:sıcak yemek üniteleri, hasta tabakları, termotepsiler, yerler, tezgâhlar, bulaşık makineleri her kullanımdan sonra
Haftalık Temizlik:sıcak yemek üniteleri, hasta tabakları, termotepsiler, yerler, bulaşık makinesi, kapılar derinlemesine temizlenecektir.
Aylık Temizlik:Duvar ve fayansların silinmesi; cam ve kapıların temizlenmesi; giderlerin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa temizlenmesi. Böcek ve haşerelere karşı ilaçlama ve ilaçlama sonrası genel temizlik." düzenlemesine,
Aynı şartname'nin "Haşere ile Mücadelenin Usul ve Esasları" başlıklı 24 üncü maddesinde, "Haşere ile mücadele, T.C Sağlık Bakanlığı'nın 27.01.2005 tarih ve 25709 sayılı "Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik" uygun olarak gerçekleştirilecektir. Yüklenicinin Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip olması durumunda ilaçlamanın yüklenici tarafından; bu izin belgesine sahip olmaması durumunda ise ilaçlama anılan izin belgesine sahip olanlara yaptırılacaktır. İlaçlama sonrası temizlik gecikmeden yapılacak ancak ilacın etki süresi geçmeden yapılmayacaktır.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 30/04/2004"“7142 (Tarihi:30.04.2004 Sayısı:7142) sayılı genelgesine göre belirlenen, izinli intektisit ve rodentisitler kullanılacaktır.
İlaçlama konusunda hastane idaresi her türlü bilgi ve belge isteme yetkisine sahip olacaktır. Girişe esas fatura, irsaliye olmayan hiç bir ilaç teslim alınmayacaktır. İlaçlamada kullanılacak her bir ilacın T.C Sağlık Bakanlığınca verilmiş ruhsat veya ithal izin belgesinin T.C Sağlık Bakanlığınca onaylı Türkçe etiket örneğinin, ilacın aktif madde ve garanti belgesinin ilacın ürün güvenlik belgelerinin aslını veya noter tastikli suretini idareye sunacaktır.
Ayda bir kez haşere ile mücadele için ilaçlama yapılacaktır. İdare gerektiğinde ilaçlama yapılmasını isteyebilecektir. İlaç yüklenici tarafından getirilecek ve en az ayda bir kalitesi kontrol ve muayene edilecektir. Yüklenici ilaçlama programını idareye sunacak, gerektiğinde idare tarafından uygun görülecek zamanlarda da tekrarlanabilecektir. Yapılan ilaçlama ile mevcut böcek ve farelerin ölüp ölmediği tespit edilecektir. İdare gerek gördüğü takdirde kullanılacak ilacı seçebilecektir.
Haşere ilaçları; havalandırmaya gerek bırakmayan, leke ve iz yapmayan özelliklerde olacaktır. İlaçlamada zararlı haşerelere karşı kullanılan ilaçlar özelliğini kaybederse değiştirilmesi istenilebilecek, bu istek yerine getirilmediği takdirde başka bir yükleniciye ilaçlama yaptırılacak ve bedeli ihaleyi alan yükleniciye ödettirilecektir.
Kontrolörlüğün uygun görmesi halinde iş programında belirlenen tarihten önce ekstra ilaçlama yaptırılabilir ve programda bir sonraki ilaçlama uygun görülen zamanında yapılır. Yapılan bu ilaçlamalardan önce idareye tarihi ve saatleri hakkında yazılı olarak bilgi verilir. Bu işlem için ekstra bir ücret talep edilemez." düzenlemesine yer verilmiştir.
Başvuru dilekçesindeki tüp gideri, elektrik gideri, su gideri, kullanılacak temizlik malzemelerinin cinsi ve yıllık tüketim miktarları, personele verilecek olan damacana su miktarı, ilaçlanacak alanların metrekarelerinin belirtilmediği, bu durumun sağlıklı teklif oluşturulmasına ve ihaleye katılan firmalar arasında rekabete engel olduğu iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede, hizmetin yerine getirilmesi sırasında yapılacak söz konusu giderlerin, basiretli bir tacir tarafından, ihale konusu işe ait mevcut ihale dokümanı, işin özelliği ve işin yapılacağı yerin göz önünde bulundurularak tespit edilmesinin mümkün olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin ikinci iddiası uygun bulunmamıştır.
3 ) Başvuru sahibinin 3'ncü iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartname'nin "Teklif fiyata dahil olan masraflar" başlıklı 25'inci maddesinde "25.3.1. İşin ifası için gerekli ayrıntısı Teknik şartnamede belirtilen 181 (yüzseksenbir) personelin işverene maliyeti, personellerin yapılacak olan hijyen eğitimleri, Teknik şartnamede belirtilen araç ve gereç, demirbaş malzemeler ile yemeklerin hazırlanmasında her türlü gıda, temizlik ve diğer malzemeler, işin ifası için gerekli olan her türlü sarf malzeme, elektrik, su, yemek pişirmede kullanılacak olan yakıt ve süzme saat giderleri, kullanılan alanların yetkili firmalar tarafından ilaçlanması, yemeklerin hastane içinde ve dışındaki birimlere taşınması gerekli görüldüğünde gıda maddesi ve pişen yemeklerin laboratuvar tahlil masrafları teklif fiyata dahildir. Hizmeti alımında çalışacak olan personellerden Vakfıkebir Devlet Hastanesinde çalışacak olan 9 personele yol ücreti ödenmeyecek olup, diğer hastanelerde çalışacak olan toplam 172 personele 26 gün üzerinden günlük brüt 3,50-TL yol bedeli yüklenici tarafından ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir. Teknik şartnamede cinsi ve miktarı belirtilen giyim-kuşam malzemeleri yüklenici tarafından ayni olarak karşılanacaktır. İşçilerin yemek ihtiyaçları yükl
Bu sayfa 1532 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -