YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İhale dokümanına, işçi ücretleri idare tarafından işçilere ödenecek, artan kısmı ise yükleniciye ödenecektir şeklinde hüküm konulabilir mi?

Karar Özeti

Kararda, yüklenici tarafından çalıştırılan personel ücretlerinin idare tarafından doğrudan ödeneceğine ilişkin Sözleşme Tasarısı'nın yer alan söz konusu   hükümlerin, Hizmet İşleri Genel şartnamesinin 38'inci maddesine uygun görülmediği, belirtilmektedir.

Karar

 

 

Toplantı No :  2012/070
Gündem No :  87
Karar Tarihi :  28.11.2012
Karar No :  2012/UH.I-4538

şikayetçi:  
Asgrup Taahhüt Özel Sağlık İnş. Nak. San. Ve Tic. Ltd. şti., GÜNEY MAH. PETROLCÜLER İşHANI K: 4 NO : 76 KOCAELİ

 

İhaleyi Yapan Daire:  

Devlet Hastanesi -Rize, Emınettın Mah Hastaneler Cad 1 53100 RİZE

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:  

01.11.2012 / 35827

 

Başvuruya Konu İhale:  

2012/129492 İhale Kayıt Numaralı “2013 Yılı 1 Yıllık 85 Kişi İle Bilgi Sistemleri Kullanım Elemanı Hizmet Alım” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:  

Rize Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından 18.10.2012tarihinde açık ihale usulüile yapılan "2013 Yılı 1 Yıllık 85 Kişi ile Bilgi Sistemleri Kullanım Elemanı Hizmet Alım" ihalesine ilişkin olarak As Grup Taahhüt Özel Sağlık İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. şti.nin 12.10.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.10.2012tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince01.11.2012tarih ve 35827sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.11.2012tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

                      Başvuruya ilişkin olarak 2012/4001sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:  

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Teknik şartname’nin 3′üncü maddesinin (b) bendinde toplamda 85 personel istihdam edileceğinin belirtildiği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında, iş eksilişinin en fazla % 20 oran dahiline kadar mümkün olduğu ancak işten ayrılmaların olması durumunda Sağlık Bakanlığı işçilik hesaplama modülüne göre yapılacak olan hesaplama neticesinde o dönem çalışabilecek işçi sayısı çalışan işçi sayısından düşük ise, çıkan işçi yerine yeni işçi talep edilmeyeceğinin, yeni işçi alınmayacağının, ancak çalışabilecek işçi sayısı çalışan işçi sayısından yüksek ise çıkan yerine yeni işçi alınabileceğinin belirtildiği, buna göre yapılan hesaplamada sözleşme bedelinin %20'sinin altında bir rakam çıkması halinde 4735 sayılı Kanuna göre sözleşmenin feshi ve genel hükümlere göre işin tasfiyesi gerekeceği, bu durumda kaynakların etkin ve verimli kullanılmayacağı,

 

2) Teknik şartname’nin 3′üncü maddesinin (f) bendinde idarenin görevinde yetersiz veya ihmalkâr olan işçinin derhal binalardan, hastanelerden ya da herhangi bir iş alanından uzaklaştırılmasını isteyebileceği, yine aynı maddenin (o) bendinde yüklenicinin, hiçbir şekilde idarenin bilgisi olmadan personel rotasyonu yapamayacağı belirtilmiş olup, bu düzenlemenin, Kamu İhale Genel Tebliği 78.26′ ıncı maddesine uygun olmadığı,

 

3) Teknik şartname’nin 4′üncü maddesinin (d) bendinde, haftalık ve resmi tatil haricinde bir günden fazla gelmeyen ve hekim raporu alan personelin yerine yüklenicinin aynı özellikte başka personeli istihdam edeceğinin düzenlendiği, düzenlemenin Kamu İhale Genel Tebliği 78.25'inci maddesine aykırı olduğu,

 

4) Teknik şartname’nin 4′üncü maddesinin ödeme koşulları başlıklı (i) bendinde yüklenicinin çalıştırdığı işçilerin hak ediş ödemesini, personel ile yaptıkları iş sözleşmesindeki ödeme süresi içerisinde ödememesi halinde bir sonraki hak edişten işçilerin direkt hesaplarına hak ediş ödemesi yapılacağının belirtildiği, Sözleşme Tasarısının 12.1'inci maddesinde, işçi ücretlerinin doğrudan idare tarafından yatırılacağına ilişkin düzenleme getirildiği ve Sözleşme Tasarısı'nın "Diğer hususlar" başlıklı 36'ncı maddesinde yüklenicilerin bir dilekçe ile ilgili aya ait hakedişinin işçi ücretlerine ve net yol bedellerinin toplamına tekabül eden kısmının işçiler adına açılan banka hesaplarına idarece yatırılmasını açıkça beyan etmesinin öngörüldüğü, düzenlemelerinmevzuata aykırı olduğu,

 

İddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1 ) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:

 

                      Teknik şartname'nin 3'üncü maddesinde;  "b. Firma toplamda 85 personeli, istihdam edecektir. Sağlık bakanlığı işçilik hesaplama modülüne göre yapılacak olan hesaplamada o dönem için çalışabilecek işçi sayısı çalışan işçi sayısından düşük ise çıkan işçi yerine yeni işçi talep edilmeyecek, yeni işçi işe alınmayacaktır. Yine o dönem için çalışabilecek işçi sayısı çalışan işçi sayısından yüksek ise çıkan işçi yerine yeni işçi alınabilecektir." şeklinde düzenleme getirilmiştir.

 

                      İdarece teknik şartname metninde "Sağlık Bakanlığı İşçilik Hesaplama modülü" olarak ifade edilen hesaplama yönteminin, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 2009/32 sayılı ve 2009/64 sayılı Genelgeleri ile belirlenen ölçütler esas alınarak yapılacak hesaplama yöntemi olduğu anlaşılmaktadır.

 

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 2009/32 no'lu Genelgesinin"Mevcut Durum ve Mevcut Sözleşmeler" başlığı altında;  "Sözleşmesi devam eden ve birim fiyat teklif alınarak yapılan hizmet alımları bağlamında çalışan işçilerin kendiliğinden veya herhangi bir sebeple ayrılması durumunda; mevcut sözleşmeler kapsamında çalışan işçi sayılarının toplamı, kurumun yeni hesaplama yöntemine göre hesapladığı havuzdaki işçi sayısından fazla ise, iş eksilişine gidilerek yükleniciden ayrılan işçinin yerine yeni işçi istihdam etmesi istenmeyecektir."  düzenlemesi,

 

2009/64 no'lu Genelgenin 2'nci maddesinde, "İlgi genelgede öncelikle mevcut sözleşme hükümlerinin uygulanmasına sözleşme bitimine kadar devam edilmesi gerektiği vurgulanarak, sadece birim fiyat teklif alınarak yapılan hizmet alımlarında işçilerin kendiliğinden veya herhangi bir sebeple ayrılması durumunda işçi sayısı fazla olan kurumların ayrılan işçilerin yerine yeni işçi istihdam etmesinin yükleniciden istenmeyeceği belirtilmiştir. Bu düzenleme temel esas olmakla birlikte birim fiyat teklif alınarak sözleşme imzalanan hizmet alımları kapsamında çalıştırılan kritik personelin (ayrılan personelin sunmuş olduğu hizmetin hizmet alımı kapsamında çalışan diğer personeller tarafından sunulamaması ve bu nedenle hizmetin aksaması durumlarında, ayrılan kritik personel kritik personel olarak değerlendirilebilecektir. Bilgisayar mühendisi, sistem sorumlusu aşçıbaşı gibi) ayrılması durumunda hizmette aksamalara meydan verilmemesi için bu personelin yerine aynı nitelikleri haiz yeni personelin istihdam edilmesi yükleniciden istenebilir."  düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen genelgelerde, Bakanlığa bağlı idarelerin 4734 sayılı Kanuna göre yapacağı hizmet alımları kapsamında istihdam ettiği personel sayısının, 2009/32 no'lu Genelgeye göre bu kapsamda istihdam edebileceği azami personel sayısından fazla olduğu durumlarda,   birim fiyat üzerinden sözleşme imzalanmış işlerde çeşitli nedenlerle işten ayrılan personelin yerine yükleniciden yeni personel istihdam etmesinin istenmemesine ve iş eksilişine gidilmesi gerektiğine ilişkin kurallar getirildiği ve bazı istisnai durumlara ilişkin açıklamalar yapıldığı görülmektedir.

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun "Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi" başlıklı 24'üncü maddesinin son fıkrasında  "Sözleşme bedelinin % 80′inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80′i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5′i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir."hükmüne yer verilmiştir.

 

Aktarılan düzenleme ve tespitler bir arada değerlendirildiğinde, idarece teknik şartnamenin 3'üncü maddesi (b) bendinde yapılan düzenlemenin, 2009/32 sayılı ve 2009/64 sayılı Genelgeler esas alınarak yapıldığı, hizmet alımında çalışan personelin işten ayrılması sonucunda sözleşme bedelinin %20'sinin altında bir iş eksilişi ihtimalinde sözleşmenin feshi ve işin tasfiyesi gerekmediği,düzenlemenin mevzuata aykırı olmadığı anlaşılmış olup, iddia yerinde görülmemiştir.

 

2 ) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:

 

                      Teknik şartname'nin "Genel şartlar" başlıklı 3'üncü maddesinde;

                      "a. İşe başlatılan ve işten çıkarılan işçiler için İdareye bilgi verilmelidir.

                      ...

                      f.  İdare, yüklenici tarafından istihdam edilen ve idarenin bu şartname hükümlerine göre anlış bir davranışta bulunduğu tespit edilen. Görevinde yetersiz veya ihmalkâr olan işçinin derhal binalardan, hastanelerden ya da herhangi bir iş alanından uzaklaştırılmasını isteyebilir.              

                      ...

                      o.  Yüklenici, hiçbir şekilde İdarenin bilgisi olmadan personel rotasyonu yapmayacaktır." düzenlemesine yer verilmiştir.

 

                      Kamu İhale Genel Tebliği'nin 78.26'ncı maddesinde;  "4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası gereğince hizmet alımına dayanak teşkil edecek sözleşme ve şartnamelere; işe alınacak kişilerin belirlenmesi ve işten çıkarma yetkisinin kamu kurum, kuruluşları ve ortaklıklarına bırakılması, hizmet alım sözleşmeleri çerçevesinde ya da geçici işçi olarak aynı iş yerinde daha önce çalışmış olanların çalıştırılmasına devam olunması yönünde hükümler konulmayacaktır. İdarelerce, çalışan personel açısından denetim, sadece teknik şartnamede istenen kriterlere göre ve Hizmet İşleri Genel şartnamesinde idareye verilen yetki ve sorumluluklar çerçevesinde yapılacak olup, ihale dokümanında, anılan Kanun maddesine ve ilgili mevzuata aykırı şekilde, işe alınacak veya işten çıkarılacak personelin idarece belirleneceğine yönelik düzenlemelere yer verilmeyecektir."  açıklaması yer almaktadır.

Hizmet İşleri Genel şartnamesi'nin "İdare ve Kontrol Teşkilatının İtiraz Hakkı" başlıklı 11'inci maddesinde;  "İdare ve kontrol teşkilatı, yükleniciden çalıştırılmasında veya işyerinde bulunmasında engel durumu olduğunu tespit ettiği, uygunsuz davrandığı veya görevlerini yerine getirmekte yetersiz olduğu kanısında olduğu veya işyerinde çalıştırılmasında sakınca gördüğü her kademe ve nitelikteki elemanların (teknik ve idareci personel, hizmetli, işçi ve diğerleri) ve alt yüklenicilerin iş başından veya işyerinden uzaklaştırılmasını talep etme hakkına sahiptir. Yüklenici, bu talebi idare veya kontrol teşkilatı tarafından yapılacak tebligat üzerine ve verilen süre içinde yerine getirmek zorundadır. Yüklenicinin bu yükümlülüğü verilen süre içinde yerine getirmemesi halinde, söz konusu kişiler idare veya kontrol teşkilatı tarafından uzaklaştırılır veya uzaklaştırılmaları sağlanır. Uzaklaştırılmaları istenilenler, idarenin veya kontrol teşkilatının izni ve onayı alınmaksızın bir daha işlerde görev alamaz. Yüklenici, uzaklaştırılan kişilerin yerine en kısa zamanda uygun nitelikli başkalarını getirmek zorundadır."  şeklinde düzenleme bulunduğu, Teknik şartnamede yapılan bahse konu düzenlemenin, İş Kanunu ve Kamu İhale Genel Tebliği'nde yer aldığı şekliyle işe alınacak/işten çıkarılacak personel ile ilgili bütün yetkiyi idareye veren nitelikte bir düzenleme olmadığı ve aktarılan 11'inci maddede yer alan esaslar çerçevesinde idarenin yükleniciden eleman değiştirilmesini talep etme hakkının bulunduğu anlaşıldığından, iddia yerinde bulunmamıştır.

 

3 ) Başvuru sahibinin 3'üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliğinin78.25'inci maddesinde;  "İhale dokümanında günlük olarak belli sayıda personelin idarenin iş yerinde bulunması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılan ihalelerde, 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca izne hak kazanan işçilerin izin hakları idarenin belirleyeceği takvim çerçevesinde kullandırılacak ve izin kullanan işçiler fiilen çalışan işçi sayısına dahil kabul edileceğinden, izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanması talep edilmeyecektir. İdarelerin, ihale konusu işte çalıştırılması istenen personel sayısını bu hususu dikkate alarak belirlemeleri gerekmektedir. İdareler, yıllık ücretli izin haklarının kullanılmasına ilişkin olarak sözleşmenin uygulanması aşamasında 4857 sayılı Kanunun 53, 54 ve 55 inci maddelerinde belirtilen hükümlere uyulup uyulmadığını kontrol edeceklerdir."  açıklaması yer almaktadır.

                Teknik şartname'nin "Özlük Hakkı, İzin Rapor, Tatiller" başlıklı 4.d maddesinde;  "Yüklenici, işçilerin; yıllık, evlenme, babalık, izinlerini gibi yasal izinlerini 4857 Sayılı iş Kanunu hükümleri doğrultusunda vermek zorundadır. Haftalık izin ve resmi tatil haricinde 1 (bir) günden fazla Hekim Raporu alan personelin yerine yüklenici aynı özellikte personeli istihdam edecektir. 1 (bir) günlük Hekim Raporu alan personelin yerine aynı özellikte personel getirmeyen her gün için sözleşmedeki ceza oranında her gün için ceza kesintisi yapılacaktır." düzenlemesine yer verilmiştir.

                      Kamu İhale Genel Tebliği'nin yukarıda yer verilen maddesinde sadece yıllık izin hakkının kullanılmasına ilişkin açıklamalar yapılmış olup, idarece, sağlık raporu bulunan personelin yerine yüklenici tarafından aynı özellikte personel getirilmesine yönelik düzenlemede mevzuata aykırılık bulunmadığı, yıllık izin kullanan personelin bu durumdan ayrık tutulduğu, idarece şikâyet başvurusuna verilen cevapta da bu hususun ifade edildiği anlaşılmıştır.   Buna göre, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

4 ) Başvuru sahibinin 4'üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Teknik şartname'nin 4'üncü maddesinin "Ödeme Koşulları" başlıklı (i) bendinde 4857 sayılı İş Kanunu'nun 34 ve 36'ncı maddeleri tekrarlanmış olup,

                         "Madde 34 – Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

                        Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz."

  1. 4857 sayılı kanunun 36 ıncı madde hükümleri geçerlidir.
  2. Hizmet İşleri Genel şartnamesinin 38 nci maddesinin;

                "Kontrol teşkilatı işyerinde çalışanlar arasında yüklenici veya alt yüklenicilerce ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığını, vasıflı personel çalıştırılması ihale dokümanında öngörülen işlerde bu personele asgari ücretin üzerinde bir ödeme yapılması istenmişse, belirlenen asgari ödeme tutarının ilgili personele ödenip ödenmediğini kontrol ederek veya bu konuda kendisine gelen talep ve ihbarları değerlendirerek, yükleniciden ve alt yüklenicilerden istenecek bordrolara göre bu ücretlerin yüklenicinin hak edişinden ödenmesini sağlar."   şeklinde düzenlemelere yer verilmiştir.

 

Sözleşme Tasarısı'nın "Ödeme Yeri ve şartları" başlıklı 12'nci maddesinde yer alan düzenleme "Diğer Hususlar" başlıklı 36'ncı maddesinde tekrarlanarak;

36.1.  1- İşçi alacaklarının (nakdi olarak verilmesi öngörülen net yol bedelleri de dâhil olmak üzere) idaremiz tarafından işçiler adına açılacak banka hesaplarına yatırılacak olup, bu çerçevede;

a) Yüklenici firmalar hakkedişinin yatırılacağı kendilerine ait banka hesap bilgilerini içeren dilekçe/beyanname verirken bu dilekçe ile birlikte işçiler adına açılan banka hesap bilgileri ile işçiler adına düzenlenen ücret bordrolarını da vereceklerdir.

b) Söz konusu dilekçede yükleniciler ile ilgili aya ait hakedişinin işçi ücretlerine ve net yol bedellerinin toplamına tekabül eden kısmının işçiler adına açılan banka hesaplarına idaremiz tarafından yatırılmasını açıkça beyan edeceklerdir.

c) Yükleniciye hakediş ödemesi yapılırken muhasebe birimlerince hakedişten işçi ücretlerine tekabül eden kısım işçiler adına açılmış banka hesaplarına, kalan kısmı ise yüklenicinin hesabına yatırılacaktır."  şeklinde düzenleme getirilmiştir.

İdarenin şikayet başvurusuna verdiği cevap incelendiğinde yukarıdaki düzenlemenin Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun 26.07.2012 tarihli ve 7380 sayılı genel yazısının 3'üncü maddesinin (a), (b), (c) ve (d) bentlerine istinaden söz konusu yapıldığı anlaşılmıştır.

Söz konusu yazının ilgili bölümünde;

 

"3. İşçi ücretlerinin işçiler adına açılmış banka hesaplarına, yükleniciye hak ediş ödemesinin yapıldığı gün veya takip eden gün içinde aktarılması sağlanacaktır.

 

Bu doğrultuda;

 

  1. Yüklenici firmalar, hak edişinin yatırılacağı kendilerine ait banka hesap bilgilerini içeren dilekçe/beyanname verirken bu dilekçe ile birlikte işçiler adına açılan banka hesap bilgileri ile işçiler adına düzenlenen ücret bordrolarını da vereceklerdir.
  2. Söz konusu dilekçede yükleniciler, ilgili aya ait hak edişinin işçi ücretlerine tekabül eden kısmının işçilere adına açılan banka hesaplarına yatırılmasını açıkça beyan edeceklerdir.
  3. Yükleniciye hak ediş ödemesi yapılırken muhasebe birimlerince hak edişten işçi ücretlerine tekabül eden kısım işçiler adına açılmış banka hesaplarına kalan kısım ise yüklenicinin hesabına yatırılacaktır.

Yeni çıkılacak olan ihalelerde, gerek tip şartnamenin gerekse tip sözleşmelerin "Diğer Hususlar" başlıklı maddesine yukarıdaki hususları içeren hükümler konulacaktır."ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

                      Hizmet İşleri Genel şartnamesi'nin "Çalışanların özlük hakları" başlıklı 38'inci maddesinde; "Yüklenici çalıştırdığı işçilerin, işin yapılmakta olduğu bir işkolu veya meslekte aynı tipteki bu iş için mevzuatla kabul edilenlerden daha az elverişli olmayan şartlarda çalışmalarını ve ücret almalarını sağlayacaktır. Ücret, yan ödeme ve çalışma şartlarının toplu sözleşme veya mevzuatla tespit edilmemiş olması halinde yüklenici, en yakın ve uygun bir bölgedeki işkolu veya meslekteki aynı tip bir iş için mevzuatla tespit edilenlerden daha az elverişli olmayan ücret, yan ödeme ve çalışma şartlarını sağlayacaktır. Yüklenici, varsa alt yüklenicilerinin bu çalışma şartlarına uymalarını sağlamak için gerekli tedbirleri alacaktır.

 

Kontrol teşkilatı işyerinde çalışanlar arasında yüklenici veya alt yüklenicilerce ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığını, vasıflı personel çalıştırılması ihale dokümanında öngörülen işlerde bu personele asgari ücretin üzerinde bir ödeme yapılması istenmişse, belirlenen asgari ödeme tutarının ilgili personele ödenip ödenmediğini kontrol ederek veya bu konuda kendisine gelen talep ve ihbarları değerlendirerek, yükleniciden ve alt yüklenicilerden istenecek bordrolara göre bu ücretlerin yüklenicinin hakedişinden ödenmesini sağlar.

 

Bu amaçla yüklenicinin hakediş istemesi üzerine, bu istek ve hakedişin ödeneceği tarih (yaklaşık olarak), şantiye şefliği, işyeri ilan tahtası veya işçilerin toplu bulunduğu yerler gibi işçilerin görebileceği yerlere yazılı ilan asılmak suretiyle duyurulur. İlanın yapıldığı, kontrol teşkilatının ve yüklenici veya vekili ile işçi temsilcisinin imzaladıkları bir tutanakla tespit edilerek bu tutanağın bir kopyası hakedişin ödeme yerine gönderilir.

 

Personel alacakları, hakediş raporunun düzenlendiği tarihten önceki (işçi ücretleri ödeme günü öncesindeki) günler için belirlenmiş sayılır. Bu tür alacakların üç (3) aylık tutarından fazlası hakkında idareye herhangi bir sorumluluk düşmez.

 

Bildirilen alacak iddiaları, yüklenici veya alt yüklenicinin kayıtları ile varsa puantaj ve daha önceki hesap pusulalarından incelenip anlaşmaya varılan miktarların (üç aylık ücret tutarını geçmemek üzere) yüklenici tarafından bordroya bağlanması sağlanır ve bu bordrolar hakediş raporu ile birlikte ödeme yerine gönderilir.

 

Yüklenicinin hakedişinin ödenmesi gereken kısmından indirilen bu bordro tutarı ayrı bir çekle ödeme biriminin ilgili mutemedine verilir ve bordroda gösterilen alacaklar ilgililere kontrol teşkilatı, yüklenici veya vekili ile işçi temsilcisinin önünde ödenir. Bu husus ayrıca bir tutanakla tespit olunur. Yapılacak tebligata rağmen yüklenici veya vekili ödemede hazır bulunmazsa bu husus tutanakta belirtilir.

 

Yüklenicinin iş verdiği alt yüklenicilerin gündelikçi, haftalıkçı veya aylıkçı olarak işyerinde çalıştırdığı işçi, personel ve teknik elemanların tamamı da yüklenicinin elemanları hükmünde olup, bunların ücretlerinin ödenmesinden de doğrudan doğruya yüklenici sorumludur. Yüklenici, bunların ücretleri hakkında da aynen kendi elemanları gibi ve yukarıda belirtildiği şekilde işlem yapmak zorundadır."  şeklinde düzenlemeler yer almaktadır.

 

Söz konusu düzenlemede, işçi ücretlerinin yüklenici tarafından ödenmesi ve kontrol teşkilatınca işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğinin takibinde izlenecek yol ve yöntemler belirlenmiştir. Düzenlemenin lafzından, idarelere, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yaptığı hizmet alımlarında sözleşmenin yürütülmesi aşamasında, yüklenici ile işçi arasında akdedilen sözleşme uyarınca ödenmesi gereken işçi ücretlerinin ödenmesini takip etme ve ödenmeyen işçi aylıklarının hakedişten kesilerek işçilere ödeme yapılmasını sağlama yetki ve görevi verildiği anlaşılmaktadır.

 

Teknik şartname'nin 4'üncü maddesinin "Ödeme Koşulları" başlıklı (i) bendinde 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine yer verildiği ve mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmaktadır.   Bununla birlikte yüklenici tarafından çalıştırılan personel ücretlerinin idare tarafından doğrudan ödeneceğine ilişkin Sözleşme Tasarısı'nın 12'nci ve 36'ncı maddelerindeki düzenlemeler, Hizmet İşleri Genel şartnamesinin aktarılan 38'inci maddesine uygun görülmediğinden, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Anılan Kanunun 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

 

Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 1471 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor