Untitled
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
Ýtirazen þik yet dilekçesinde özetle,
1) Ýhale uhdesinde býrakýlan isteklinin iþ deneyimini tevsik amacýyla Gürcistan Teknik
Üniversite'sinden Hasan þžimþek adýna alýnmýþ "endüstri ve inþaat mühendisliði" programýna iliþkin diplomayý sunduðu, Gürcistan Teknik Üniversitesi'nden alýnan bu diplomanýn Türkiye'de herhangi bir öðretim kurumu tarafýndan verilen inþaat mühendisliði diplomasýna denk sayýlamayacaðý, zira Türkiye Cumhuriyeti'nde geçerli bir inþaat mühendisliði diplomasýna sahip olabilmek için Yükseköðretim Kurumu'ndan denklik alýnmasý gerektiði, bunun için de bir yöntem takip edildiði, bu durumda gerektiðinde Türkiye'de bulunan bir yükseköðretim kurumu nezdinde fark dersleri alýndýðý, bu fark dersleri için yapýlacak sýnavlarda baþarýlý olunduðu takdirde Türkiye Cumhuriyeti nezdinde tanýnan ve geçerli olan bir yükseköðretim diplomasý verilmesinin mümkün olduðu, ihale üzerinde býrakýlan istekli tarafýndan sunulan diplomanýn ihale konusu iþ için tanýmlanan benzer iþ kapsamýnda deðerlendirilmesinin mümkün olmadýðý, sunulan diplomayý düzenleyen üniversitenin YÖK tarafýndan denkliðinin 2010 yýlýnda verildiði, 2547 sayýlý Yüksek Öðretim Kanunu'nun 7/1.p maddesi ve 06.11.2010 tarih ve 27751 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe giren Yurtdýþý Yükseköðretim Diplomalarý Denklik Yönetmeliði uyarýnca, yabancý ülkelerde bulunan yükseköðretim kurumlarý tarafýndan verilen diplomalarýn Türkiye'de geçerli sayýlabilmeleri için Türkiye'de denkliklerinin bulunmasýnýn gerektiði, Hasan þžimþek adýna düzenlenen diplomanýn tarihinin 1997 olduðu, ancak diplomayý düzenleyen üniversitenin YÖK tarafýndan denkliðinin 2010 yýlýnda verilmiþ olduðu, bu çerçevede sunulan diplomanýn 2010 yýlý esas alýnarak bu tarihten itibaren dört yýl üzerinden deðerlendirilmesi gerektiði, bu durumda da iþ deneyim belgesinin ihalede istenilen asgari iþ deneyim tutarýný karþýlamadýðý ve anýlan isteklinin teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlmasý gerektiði,
2) Ýhale uhdesinde býrakýlan þirketin %50 oranýnda ortaðý durumunda olan Alaattin Sarpkaya hakkýnda ihale iþlemlerinden ötürü açýlmýþ bir kamu davasý bulunduðu, bu konuda idareye yapýlan þik yet baþvurusunun, hakkýnda kamu davasý açýlan %50 oranýndaki ortak durumunda olan Alaattin Sarpkaya'nýn ihale uhdesinde býrakýlan þirketin yarýsýndan fazlasýna sahip olmadýðý gerekçesi ile reddedildiði, ihalelere katýlan istekliler hakkýnda uygulanacak cezai yaptýrýmlara dönük düzenlemelerin, 4734 sayýlý Kanun'un ihalelere katýlým kurallarýný belirleyen önceki düzenlemeleri ortadan kaldýrmayacaðýnýn açýk olduðu, bu konuda Bölge Ýdare Mahkemesi'nin emsal kararlarý bulunduðu, geçici ya da sürekli olarak kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklanmýþ olanlarýn doðrudan ya da dolaylý olarak kendileri ya da baþkalarý adýna hiçbir þekilde kamu ihalelerine katýlmalarýna olanak bulunmadýðý, hakkýnda böyle bir yasaklama bulunmasýna raðmen yasaklý kiþinin baþkasý adýna d hi olsa kamu ihalelerine katýlmasý halinde ihaleye katýlan isteklinin deðerlendirme dýþý býrakýlmasý ve geçici teminatýnýn irat kaydedilmesi gerektiði, 4734 sayýlý Kanun ve diðer kanunlar gereðince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklanmýþ olanlarýn doðrudan, dolaylý veya alt yüklenici olarak kendileri veya baþkalarý adýna hiçbir þekilde ihalelere katýlamayacaklarý hükme baðlandýðýndan temsile yetkili müdürü yasaklý olan þirketin yasaklý bir gerçek kiþinin yönetiminde ihalelere teklif vermesinin hukuken mümkün bulunmadýðý, bu þekilde teklif veren þirketin teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlarak geçici teminatýnýn gelir kaydedilmesi gerektiði iddialarýna yer verilmiþtir.
Baþvuru sahibinin iddialarýnýn deðerlendirilmesi sonucunda aþaðýdaki hususlar tespit edilmiþtir.
1) Baþvuru sahibinin 1'inci iddiasýna iliþkin olarak:
09.06.2014 tarihinde yapýlan ihaleye 2 istekli tarafýndan teklif verildiði, her iki isteklinin tekliflerinin geçerli kabul edildiði, ihalenin ekonomik açýdan en avantajlý teklif sahibi SUKA Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti. üzerine býrakýldýðý anlaþýlmýþtýr.
Ýdari þžartname'nin 2'nci maddesinde ihale konusu iþ "Avrupa Bölgesi Eski Ýsale Hatlarý Yenileme Ýnþaatý" þeklinde tanýmlanmýþtýr.
Söz konusu þžartname'nin "Bu ihalede benzer iþ olarak kabul edilecek iþler" baþlýklý 7.6'ncý maddesinde "Yapým Ýþlerinde Ýþ Deneyiminde Deðerlendirilecek Benzer Ýþlere Dair Teblið'de yer alan AII veya AIII veya AIV gurubu iþler benzer iþ olarak kabul edilecektir.
7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: Ýnþaat Mühendisliði" þeklinde,
Anýlan þžartname'nin "Belgelerin sunuluþ þekli" baþlýklý 7.7'nci maddesinde "7.7.1. Ýstekliler, yukarýda sayýlan belgelerin aslýný veya aslýna uygunluðu noterce onaylanmýþ örneklerini vermek zorundadýr. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi’nin 9'uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete Ýdaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliðine baðlý odalarca “aslýnýn aynýdýr” þeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunlarýn noter onaylý suretleri de kabul edilecektir. Kamu kurum ve kuruluþlarý ile kamu kurumu niteliðindeki meslek kuruluþlarýnýn internet sayfasý üzerinden temin edilebilen ve teyidi yapýlabilen ihaleye katýlým ve yeterlik belgelerinin internet çýktýsý sunulabilir.
7.7.2. Noter onaylý belgelerin aslýna uygun olduðunu belirten bir þerh taþýmasý zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmýþ olanlar ile “ibraz edilenin aynýdýr” veya bu anlama gelecek bir þerh taþýyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.
7.7.3. Ýstekliler, istenen belgelerin aslý yerine ihale tarihinden önce Ýdare tarafýndan “aslý idarece görülmüþtür” veya bu anlama gelecek þekilde þerh düþülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler.
7.7.4. Türkiye Cumhuriyetinin yabancý ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafýndan düzenlenen belgeler dýþýnda yabancý ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancý ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafýndan düzenlenen belgelerin tasdik iþlemi:
7.7.4.1. Tasdik iþleminden, belgedeki imzanýn doðruluðunun, belgeyi imzalayan kiþinin hangi sýfatla imzaladýðýnýn ve varsa üzerindeki mühür veya damganýn aslý ile ayný olduðunun teyidi iþlemi anlaþýlýr.
7.7.4.2. Yabancý Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldýrýlmasý Sözleþmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleþme'nin 1'inci maddesi kapsamýnda bulunan resmi belgeler, “apostil tasdik þerhi” taþýmasý kaydýyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluðu veya Türkiye Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakanlýðý tasdik iþleminden muaftýr.
7.7.4.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diðer devlet veya devletlerarasýnda, belgelerdeki imza, mühür veya damganýn tasdik iþlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaþma veya sözleþme bulunduðu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik iþlemi bu anlaþma veya sözleþme hükümlerine göre yaptýrýlabilir.
7.7.4.4. “Apostil tasdik þerhi” taþýmayan veya tasdik iþlemine iliþkin özel hükümler içeren bir anlaþma veya sözleþme kapsamýnda sunulmayan yabancý ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanýn, mührün veya damganýn alýndýðý ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluðu tarafýndan veya sýrasýyla belgenin düzenlendiði ülkenin Türkiye’deki temsilciliði ile Türkiye Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluðunun bulunmadýðý ülkelerde düzenlenen belgeler ise sýrasýyla, düzenlendiði ülkenin Dýþiþleri Bakanlýðý, bu ülkeyle iliþkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluðu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliði ve Türkiye Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan tasdik edilmelidir.
...
7.7.5. Teklif kapsamýnda sunulan ve yabancý dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapýlmasý ve bu tercümelerin tasdik iþlemi:
7.7.5.1. Yerli istekliler tarafýndan sunulan ve yabancý dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik iþlemi aþaðýdaki þekilde yapýlýr:
7.7.5.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaþý gerçek kiþi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýna göre kurulmuþ tüzel kiþi ortaðý bulunan iþ ortaklýklarý veya konsorsiyumlar tarafýndan sunulan ve yabancý dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafýndan yapýlmasý ve noter tarafýndan onaylanmasý zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakanlýðý tasdik iþleminden muaftýr. ..." þeklinde düzenlemeler yer almaktadýr.
Ýhale dokümanýnýn yukarýda yer alan düzenlemelerinden mezuniyet belgeleri veya diplomalarýn inþaat mühendisliði bölümüne ait olmasý gerektiði, isteklilerin, belgelerin aslýný veya aslýna uygunluðu noterce onaylanmýþ örneklerini vermek zorunda olduðu, yerli istekliler tarafýndan sunulan yabancý dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafýndan yapýlmasý ve noter tarafýndan onaylanmasýnýn zorunlu olduðu anlaþýlmaktadýr.
Yapým Ýþleri Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði'nin "Ýþ deneyimini gösteren belgeler" baþlýklý 39'uncu maddesinde " ...(12) Mezuniyet belgelerinin iþ deneyimini tevsik için sunulmasý durumunda; mezuniyetten sonra geçen sürenin onbeþ yýldan fazlasýnýn deðerlendirmeye alýnabilmesi için, baþvuru veya teklif kapsamýnda mezuniyet belgesi sahibine ait yapým iþine iliþkin bir iþ deneyim belgesinin sunulmasý zorunludur.
(13) Her iki ortaðýn da mühendis olup % 50 - % 50 ortak olduðu tüzel kiþiler, ortaklarýndan herhangi birine ait deneyimi, ilgilinin mezuniyet belgesini sunmak suretiyle, benzer iþ deneyimi olarak kullanabilir. Bu durumda; her iki ortaðýn mezuniyet belgesinin de teklif kapsamýnda sunulmasý zorunludur. ..." þeklinde,
Anýlan Yönetmelik'in "Deðerlendirmeye iliþkin esaslar" baþlýklý 48'inci maddesinde " ...(8) Mühendis veya mimarlarýn, aldýklarý lisans eðitimine uygun yapým iþleri ihalelerinde, iþ deneyimi olarak mezuniyet belgelerini sunmalarý durumunda;
a) Ýþ deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarlarýn; toplam süresi onbeþ yýlý geçmemek kaydýyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yýl, Kanun'un 62'nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendinde belirtilen tutar kadar,
b) Ýþ deneyimi bulunan mühendis veya mimarlarýn; onbeþ yýllýk sýnýrlamaya tabi tutulmaksýzýn, mezuniyetlerinden sonra geçen her yýl Kanun'un 62'nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendinde belirtilen tutar kadar,
benzer iþ deneyimi olarak dikkate alýnýr." þeklinde hükümler yer almaktadýr.
Mevzuatýn yukarýda yer alan hükümlerinden, mezuniyet belgelerinin iþ deneyimini tevsik için sunulmasý durumunda ve her iki ortaðýn da mühendis olup %50 - %50 ortak olduðu tüzel kiþilerde, ortaklarýndan herhangi birine ait deneyimin, ilgilinin mezuniyet belgesini sunmak suretiyle, benzer iþ deneyimi olarak kullanýlabileceði, ancak bu durumda her iki ortaðýn mezuniyet belgesinin de teklif kapsamýnda sunulmasýnýn zorunlu olduðu, iþ deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarlarýn; toplam süresi onbeþ yýlý geçmemek kaydýyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yýlýn, Kanun'un 62'nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendinde belirtilen tutar kadar benzer iþ deneyimi olarak dikkate alýnacaðý anlaþýlmaktadýr.
Hasan þžimþek ve Alaattin Sarpkaya'nýn ihale üzerinde býrakýlan SUKA Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti.nin %50-%50 oranýnda ortaðý durumunda olduklarý ve teklif dosyasýnda her iki ortaða ait mezuniyet belgesinin bulunduðu, iþ deneyimini tevsik etmek amacýyla ise Haþan þžimþek'e ait Gürcistan Teknik Üniversitesi'nden alýnan "Endüstri ve Ýnþaat Mühendisliði" diplomasýnýn sunulduðu anlaþýlmýþtýr. Baþvuru sahibinin iddiasý ise Hasan þžimþek adýna alýnmýþ "Endüstri ve Ýnþaat Mühendisliði" programýna iliþkin Gürcistan Teknik Üniversitesi'nden alýnan diplomanýn Türkiye'de herhangi bir öðretim kurumu tarafýndan verilen inþaat mühendisliði diplomasýna denk sayýlamayacaðý ve Hasan þžimþek adýna düzenlenen diplomanýn tarihinin 1997 olduðu, ancak diplomayý düzenleyen üniversitenin YÖK tarafýndan denkliðinin 2010 yýlýnda verilmiþ olduðu, bu çerçevede sunulan diplomanýn 2010 yýlý esas alýnarak bu tarihten itibaren dört yýl üzerinden deðerlendirilmesi gerektiði, bu durumda da iþ deneyim belgesinin ihalede istenilen asgari iþ deneyim tutarýný karþýlamadýðý ve anýlan isteklinin teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlmasý gerektiði yönündedir.
2547 sayýlý Yükseköðretim Kanunu'nun "Yükseköðretim Kurulunun görevleri" baþlýklý 7'nci maddesinde “Yükseköðretim Kurulunun görevleri;
...p) Yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan alýnmýþ ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomalarýn denkliðini tespit etmek," hükmü,
Yurtdýþý Yükseköðretim Diplomalarý Denklik Yönetmeliði'nin "Tanýmlar" baþlýklý 3'üncü maddesinde ise " ...c) Denklik: Yurtdýþýnda tanýnan bir yükseköðretim kurumundan alýnan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarýnýn Türkiye'deki yükseköðretim kurumlarýnca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarýna eþdeðer olduðunun tespit edilmesini,
ç) Denklik belgesi: Denkliði talep edilen diplomanýn Türkiye'de hangi alan ve düzeyde tanýndýðýný gösterir belgeyi,
..h) Tanýma: Diplomayý veren yükseköðretim kurumunun, faaliyet gösterdiði ülke yetkili makamlarý ve Kurul tarafýndan akademik derece vermeye yetkili bir kurum olarak kabul edilmesini,
..ifade eder." düzenlemesi yer almaktadýr.
Baþvuru sahibinin iddiasý hakkýnda bir deðerlendirme yapýlabilmesi için konu ile ilgili olarak 25.07.2014 tarihli ve 1598 sayýlý yazýmýz ile Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðý Denklik Birimi'nden "1) 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanunu'nun 7/1.p maddesi ve 06.11.2010 tarih ve 27751 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren Yurtdýþý Yükseköðretim Diplomalarý Denklik Yönetmeliði uyarýnca, yabancý ülkelerde bulunan yükseköðretim kurumlarý tarafýndan verilen diplomalarýn Türkiye'de geçerli sayýlabilmeleri için Türkiye'de denkliklerinin bulunmasýnýn gerektiði, Kurumumuza yapýlan bir itirazen þik yete konu ihalede iþ deneyim belgesi olarak Gürcistan Teknik Üniversitesi tarafýndan Hasan þžimþek adýna düzenlenen "endüstri ve inþaat mühendisliði" bölümüne iliþkin diplomanýn sunulduðu tespit edilmiþtir. Hasan þžimþek adýna düzenlenen Gürcistan Teknik Üniversitesi'ne ait diplomanýn Yükseköðretim Kurumu tarafýndan denkliðinin verilip verilmediði,
2) Ýhale üzerinde býrakýlan isteklinin Gürcistan Teknik Üniversite'sinden Hasan þžimþek adýna alýnmýþ "endüstri ve inþaat mühendisliði" programýna iliþkin söz konusu diplomayý sunduðu, Gürcistan Teknik Üniversitesi'nden alýnan bu diplomanýn Türkiye'de herhangi bir öðretim kurumu tarafýndan verilen inþaat mühendisliði diplomasýna denk sayýlýp sayýlamayacaðý,
3) Söz konusu diplomaya iliþkin denklik belgesi alýnmýþ ise hangi tarihte denklik verildiði ve bu denkliðin mezuniyet tarihi itibariyle mi yoksa denkliðin alýndýðý tarih itibariyle mi geçerli olduðu" hususunda teknik görüþ istenmiþtir.
Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðý Denklik Birimi'nden alýnan 06.08.2014 tarihli cevabi yazýda "2547 Sayýlý Yükseköðretim Kanunu'nun 2880 Sayýlý Kanun'la deðiþik 7/p maddesi uyarýnca yurtdýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan alýnan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarýnýn denklik iþlemleri 6 Kasým 2010 tarihli Yurtdýþý Yükseköðretim Diplomalarý Denklik Yönetmeliði hükümlerince Kurulumuz tarafýndan yapýlmaktadýr.
Gürcistan'daki Gürcistan Teknik Üniversitesi Kurulumuzca tanýnmaktadýr. Ancak, ilgi yazýlarýnýz ile sorulan Hasan þžimþek'in "Gürcistan Teknik Üniversitesi"nden aldýðý beyan ettiði lisans diplomasýnýn denklik iþlemleri için Kurulumuza 2003 yýlýndan bu güne kadar yapýlmýþ bir baþvuru bulunmamaktadýr. Ýlgilinin Baþkanlýðýmýza ibraz edeceði denklik belgesinin bir örneðinin gönderilmesi halinde ayrýca bir arþiv çalýþmasý yapýlabilecektir.
Öte yandan tanýnma ile denklik farklý kavramlar olup dosyalar münferit incelendiðinden tanýnan bir okulun tanýnan bir programýndan alýnmýþ her diploma doðrudan denklik iþlemi ile sonuçlandýrýlmayabilir." þeklinde görüþ verilmiþtir.
Yukarýda yer verilen ilgili mevzuat hükümlerine göre, diploma denklik iþlemleri hususunda Yükseköðretim Kurulu'nun yetkili olduðu anlaþýlmaktadýr. Öte yandan, yurt dýþýnda gördüðü eðitime iliþkin diplomalarý bulunan ve iþ deneyimini tevsik etmek amacýyla bu diplomalarýný teklifleri kapsamýnda sunmak suretiyle ihaleye teklif verecek yerli isteklilerin, teklifleri kapsamýnda 2547 sayýlý Kanun'un 7'nci maddesinin (p) bendi uyarýnca yurt dýþý yüksek öðretim diplomalarý ile ilgili olarak Yüksek Öðretim Kurulunca verilen denklik belgelerini sunmalarý gerekmektedir.
Somut olayda, ihale üzerinde býrakýlan isteklinin %50 ortaðý konumunda olan Hasan þžimþek'in "Gürcistan Teknik Üniversitesi"nden aldýðý anlaþýlan lisans diplomasýna iliþkin denklik belgesinin teklif kapsamýnda Suka Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti. tarafýndan sunulmadýðý, bununla birlikte bahse konu diplomaya iliþkin denklik iþlemleri için Yükseköðretim Kurulu'na herhangi bir denklik baþvurusunun yapýlmadýðý tespit edilmiþtir.
Yukarýda yer verilen mevzuat hükümleri ve tespitler çerçevesinde, þik yete konu Hasan þžimþek'e ait mezuniyet belgesine iliþkin Yükseköðretim Kurulu'na herhangi bir baþvurunun yapýlmadýðý ve diplomanýn Yükseköðretim Kurulu nezdinde denkliðinin bulunmadýðý, ayrýca istekli tarafýndan sunulan "Endüstri ve Ýnþaat Mühendisliði" diplomasýnýn inþaat mühendisliði diplomasý olarak belirlenen benzer iþ tanýmýný karþýlamadýðý dolayýsýyla Suka Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti. tarafýndan sunulan ve yurt dýþýnda gördüðü eðitime iliþkin ihale üzerinde býrakýlan isteklinin %50 ortaðý konumunda olan Hasan þžimþek'e ait diplomanýn iþ deneyim belgesi olarak geçerli kabul edilmesinin mevzuata aykýrý olduðu anlaþýlmýþ olup baþvuru sahibi isteklinin iddiasýnýn yerinde olduðu sonucuna varýlmýþtýr.
2) Baþvuru sahibinin 2'nci iddiasýna iliþkin olarak:
Ýdari þžartname'nin "Ýhaleye katýlamayacak olanlar" baþlýklý 9'uncu maddesinde "9.1. 4734 sayýlý Kanunun 11 inci maddesinde ihaleye katýlamayacaðý belirtilenler ile 4734 sayýlý Kanun'un 53'üncü maddesinin (b) bendinin (8) numaralý alt bendi gereðince alýnacak Bakanlar Kurulu Kararlarý ile belirlenen yabancý ülkelerin isteklileri doðrudan veya dolaylý ya da alt yüklenici olarak, kendileri veya baþkalarý adýna hiçbir þekilde ihaleye katýlamazlar.
9.2. Bu yasaklara raðmen ihaleye katýlan istekliler ihale dýþý býrakýlarak geçici teminatlarý gelir kaydedilir. Ayrýca, bu durumun tekliflerin deðerlendirilmesi aþamasýnda tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapýlmýþsa, teminatý gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.
9.3. Haklarýnda ihalelere katýlmaktan yasaklama kararý bulunmamasý kaydýyla, kamu davasý açýlanlara iliþkin olarak Kanun'un 59'uncu maddesinde yer verilen özel düzenleme veya özel kanunlarda yer verilen düzenlemeler nedeniyle ihalelere katýlamayacak durumda olduðu halde ihalelere katýlan istekliler sadece ihale dýþý býrakýlýr. Bu durumda olanlar hakkýnda ayrýca 4734 sayýlý Kanun'un 11'inci ve 58'inci maddelerinde yer alan idari yaptýrýmlar uygulanmaz." düzenlemesi yer almaktadýr.
4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu'nun "Ýhaleye katýlamayacak olanlar" baþlýklý 11'inci maddesinde "Aþaðýda sayýlanlar doðrudan veya dolaylý veya alt yüklenici olarak, kendileri veya baþkalarý adýna hiçbir þekilde ihalelere katýlamazlar:
a) Bu Kanun ve diðer kanunlardaki hükümler gereðince geçici veya sürekli olarak idarelerce veya mahkeme kararýyla kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklanmýþ olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayýlý Terörle Mücadele Kanunu kapsamýna giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancý bir ülkede kamu görevlilerine rüþvet verme suçundan dolayý hükümlü bulunanlar. ..." þeklinde,
Anýlan Kanun'un "Yasak fiil veya davranýþlar" baþlýklý 17'nci maddesinde "Ýhalelerde aþaðýda belirtilen fiil veya davranýþlarda bulunmak yasaktýr:
...
e) 11 inci maddeye göre ihaleye katýlamayacaðý belirtildiði halde ihaleye katýlmak.
Bu yasak fiil veya davranýþlarda bulunanlar hakkýnda bu Kanunun Dördüncü Kýsmýnda belirtilen hükümler uygulanýr." þeklinde,
4734 sayýlý Kanun'un "Ýhalelere katýlmaktan yasaklama" baþlýklý 58'inci maddesinde "17'nci maddede belirtilen fiil veya davranýþlarda bulunduklarý tespit edilenler hakkýnda fiil veya davranýþlarýnýn özelliðine göre, bir yýldan az olmamak üzere iki yýla kadar, üzerine ihale yapýldýðý halde mücbir sebep halleri dýþýnda usulüne göre sözleþme yapmayanlar hakkýnda ise altý aydan az olmamak üzere bir yýla kadar, 2'nci ve 3'üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ihalelerine katýlmaktan yasaklama kararý verilir. Katýlma yasaklarý, ihaleyi yapan bakanlýk veya ilgili veya baðlý bulunulan bakanlýk, herhangi bir bakanlýðýn ilgili veya baðlý kuruluþu sayýlmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara baðlý birlik, müessese ve iþletmelerde ise Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan verilir.
Haklarýnda yasaklama kararý verilen tüzel kiþilerin þahýs þirketi olmasý halinde þirket ortaklarýnýn tamamý hakkýnda, sermaye þirketi olmasý halinde ise sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olan gerçek veya tüzel kiþi ortaklar hakkýnda birinci fýkra hükmüne göre yasaklama kararý verilir. Haklarýnda yasaklama kararý verilenlerin gerçek veya tüzel kiþi olmasý durumuna göre; ayrýca bir þahýs þirketinde ortak olmalarý halinde bu þahýs þirketi hakkýnda da, sermaye þirketinde ortak olmalarý halinde ise sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olmalarý kaydýyla bu sermaye þirketi hakkýnda da ayný þekilde yasaklama kararý verilir.
Ýhale sýrasýnda veya sonrasýnda bu fiil veya davranýþlarda bulunduklarý tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iþtirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararýnýn yürürlüðe girdiði tarihe kadar ayný idare tarafýndan yapýlacak sonraki ihalelere de iþtirak ettirilmezler.
Yasaklama kararlarý, yasaklamayý gerektiren fiil veya davranýþýn tespit edildiði tarihi izleyen en geç kýrkbeþ gün içinde verilir. Verilen bu karar Resmi Gazetede yayýmlanmak üzere en geç onbeþ gün içinde gönderilir ve yayýmý tarihinde yürürlüðe girer. Bu kararlar Kamu Ýhale Kurumunca izlenerek, kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklý olanlara iliþkin siciller tutulur.
Ýhaleyi yapan idareler, ihalelere katýlmaktan yasaklamayý gerektirir bir durumla karþýlaþtýklarý takdirde, gereðinin yapýlmasý için bu durumu ilgili veya baðlý bulunulan bakanlýða bildirmekle yükümlüdür." þeklinde,
Söz konusu Kanun'un "Ýsteklilerin ceza sorumluluðu" baþlýklý 59'uncu maddesinde "Taahhüt tamamlandýktan ve kabul iþlemi yapýldýktan sonra tespit edilmiþ olsa dahi, 17'nci maddede belirtilen fiil veya davranýþlardan Türk Ceza Kanununa göre suç teþkil eden fiil veya davranýþlarda bulunan gerçek veya tüzel kiþiler ile o iþteki ortak veya vekilleri hakkýnda Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuþturmasý yapýlmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur. Hükmolunacak cezanýn yaný sýra, idarece 58 inci maddeye göre verilen yasaklama kararýnýn bitiþ tarihini izleyen günden itibaren uygulanmak þartýyla bir yýldan az olmamak üzere üç yýla kadar bu Kanun kapsamýnda yer alan bütün kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ihalelerine katýlmaktan mahkeme kararýyla 58'inci maddenin ikinci fýkrasýnda sayýlanlarla birlikte yasaklanýrlar.
Bu Kanun kapsamýnda yapýlan ihalelerden dolayý haklarýnda birinci fýkra gereðince ceza kovuþturmasý yapýlarak kamu davasý açýlmasýna karar verilenler ve 58'inci maddenin ikinci fýkrasýnda sayýlanlar yargýlama sonuna kadar Kanun kapsamýnda yer alan kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ihalelerine katýlamaz. Haklarýnda kamu davasý açýlmasýna karar verilenler, Cumhuriyet Savcýlýklarýnca sicillerine iþlenmek üzere Kamu Ýhale Kurumuna bildirilir.
Bu Kanunda belirtilen yasak fiil veya davranýþlarý nedeniyle haklarýnda mükerrer ceza hükmolunanlar ile bu kiþilerin sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olduðu sermaye þirketleri veya bu kiþilerin ortaðý olduðu þahýs þirketleri, mahkeme kararý ile sürekli olarak kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklanýr.
Bu madde hükümlerine göre; mahkeme kararý ile yasaklananlar ve ceza hükmolunanlar, Cumhuriyet Savcýlýklarýnca sicillerine iþlenmek üzere Kamu Ýhale Kurumuna, meslek sicillerine iþlenmek üzere de ilgili meslek odalarýna bildirilir.
Sürekli olarak kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklanmýþ olanlara iliþkin mahkeme kararlarý, Kamu Ýhale Kurumunca, bildirimi izleyen onbeþ gün içinde Resmi Gazetede yayýmlanmak suretiyle duyurulur." þeklinde hükümler yer almaktadýr.
Kamu Ýhale Genel Tebliði'nin "Haklarýnda yasaklama kararý verilen þirket ortak veya ortaklarýnýn durumu" baþlýklý 29.1.9'uncu maddesinde " ...28.1.9.3. (Ek:13/04/2013- 28617 R.G./8. md.) 6359 sayýlý Kamu Ýhale Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanunla, 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununun 11 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde yer alan "olarak" ibaresinden sonra gelmek üzere "idarelerce veya mahkeme kararýyla" ibaresi eklenmiþ olduðundan, bu Kanun deðiþikliðinin yürürlüðe girmesiyle hakkýnda kamu davasý açýlanlar söz konusu bent kapsamýndan çýkarýlmýþtýr. Bununla birlikte, Kanun'un 17'nci maddesinde belirtilen ve Türk Ceza Kanunu'na göre suç teþkil eden fiil veya davranýþlarda bulunmalarý nedeniyle haklarýnda kamu davasý açýlanlarýn, Kanunun 59'uncu maddesinin ikinci fýkrasý gereðince ihalelere katýlamayacaklarý hüküm altýna alýnmýþ olup, Kanun deðiþikliði bu kuralla ilgili olmadýðýndan; haklarýnda kamu davasý açýlmýþ olanlarýn kendisi ya da bir tüzel kiþi veya baþka bir gerçek kiþi adýna teklif vererek ihaleye katýlmalarý veyahut ortaðý olduðu þahýs þirketleri ile sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olduklarý sermaye þirketlerinin ihaleye katýlmalarý mümkün deðildir. Bu yasaða raðmen ihaleye katýlmýþ olunmasý halinde, bu durumda olan isteklilerin deðerlendirme dýþý býrakýlmasý, ancak geçici teminatlarýnýn gelir kaydedilmemesi ve idarece haklarýnda kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklama kararý verilmemesi gerekmektedir. ..." açýklamasý bulunmaktadýr.
Mevzuatýn yukarýda yer alan hükümlerinden haklarýnda kamu davasý açýlmýþ olanlarýn kendisi ya da bir tüzel kiþi veya baþka bir gerçek kiþi adýna teklif vererek ihaleye katýlmalarý veyahut ortaðý olduðu þahýs þirketleri ile sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olduklarý sermaye þirketlerinin ihaleye katýlmalarýnýn mümkün olmadýðý, bu yasaða raðmen ihaleye katýlmýþ olunmasý halinde, bu durumda olan isteklilerin deðerlendirme dýþý býrakýlmasý, ancak geçici teminatlarýnýn gelir kaydedilmemesi ve idarece haklarýnda kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklama kararý verilmemesi gerektiði anlaþýlmaktadýr.
Baþvuru sahibinin iddiasý ise ihale üzerinde býrakýlan istekli olan SUKA Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti.nin %50 oranýnda ortaðý durumunda olan Alaattin Sarpkaya hakkýnda ihale iþlemlerinden ötürü açýlmýþ bir kamu davasý bulunduðu ve bu nedenle anýlan isteklinin teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlarak geçici teminatýnýn gelir kaydedilmesi gerektiði yönündedir.
Kamu Ýhale Kurumu yasaklýlýk sorgulama sayfasýndan Alaattin Sarpkaya hakkýnda açýlmýþ bir kamu davasý bulunduðu tespit edilmiþtir. 4734 sayýlý Kanun'da haklarýnda ihalelere girme yasaðý bulunanlarýn, sermaye þirketinde ortak olmalarý halinde sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olmalarý kaydýyla bu sermaye þirketi hakkýnda da ayný þekilde yasaklama kararý verileceði hüküm altýna alýnmýþ olup söz konusu Kanun'da hakkýnda ihalelere katýlma yasaðý bulunan þirket ortaðýnýn sermaye þirketinin yarýsýndan fazlasýna sahip olmamasý halinde, sermaye þirketinin, ortaðý hakkýnda uygulanan yasaklamanýn devam ettiði süre içerisinde ihalelere katýlamayacaðý yönünde bir hüküm bulunmamaktadýr.
Bu nedenle, SUKA Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti.nin %50 oranýnda ortaðý durumunda olan Alaattin Sarpkaya hakkýnda kamu davasý açýlmýþ olmasý nedeniyle Kanundan doðan yasaklýlýk halinin söz konusu SUKA Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti.nin ihalelere katýlmasýna engel teþkil etmeyeceði anlaþýldýðýndan baþvuru sahibinin bu konudaki iddiasý yerinde bulunmamýþtýr.
Sonuç olarak, yukarýda mevzuata aykýrýlýklarý belirtilen iþlemlerin düzeltici iþlemle giderilebilecek nitelikte iþlemler olduðu tespit edildiðinden, SUKA Çevre Tek. Ýnþ. San. Tic. Ltd. þžti.nin teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlmasý ve bu aþamadan sonraki ihale iþlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleþtirilmesi gerekmektedir.
Açýklanan nedenlerle 4734 sayýlý Kanun’un 65′inci maddesi uyarýnca bu kararýn teblið edildiði veya teblið edilmiþ sayýldýðý tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara Ýdare Mahkemelerinde dava yolu açýk olmak üzere,
Anýlan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fýkrasýnýn (b) bendi gereðince düzeltici iþlem belirlenmesine,
Oybirliði ile karar verildi.
|