YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Teknik þartname ile demostrasyonun yeterlik kriteri olarak belirlenmesi ihalenin iptaline neden olur mu?

Karar Özeti

Kararda teknik þartname marifetiyle demonstrasyonun yeterlik deðerlendirmesinde kullanýlacaðýnýn hüküm altýna alýndýðý,  Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliðinin 28 inci maddesi uyarýnca yeterlik deðerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik deðerlendirmesinde aranýlacak kriterlerin, ihale ilaný ile idari þartnamede belirtilmesinin zorunlu olduðu göz önünde bulundurulduðunda, iddia konusu düzenlemelerin teknik þartnamede yapýlmasýnýn mevzuata aykýrý olduðu bu itibarla, ihale ilaný ve idari þartnamede bu yönde bir hüküm konulmaksýzýn bu yeterlik kriterinin doðrudan ve sadece teknik þartnamede düzenleme konusu yapýlmasýnýn kamu ihale mevzuatý gereði kabulünün mümkün olmadýðý ve bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiði, belirtilmiþtir.

Karar

 

Toplantý No : 2011/033
Gündem No : 44
Karar Tarihi : 25.04.2011
Karar No : 2011/UH.II-1412

þžikayetçi:
Ýl – Sa Ýletiþim Ýnþ. Med. Tur. Ýth. Ýhrc. San. ve Tic. Ltd. þžti., Vedat Dalokay Caddesi Iþýk Center No: 66/4 Çankaya / Ankara

 

Ýhaleyi Yapan Daire:

Bitlis Devlet Hastanesi Baþhekimliði, Beþminare Mahallesi 160 Evler Karþýsý Bitlis

 

Baþvuru Tarih ve Sayýsý:

29.03.2011 / 16845

 

Baþvuruya Konu Ýhale:

2011/31957 Ýhale Kayýt Numaralý “Hastanemizin 2011 Yýlý 9 Aylýk Ýhtiyacý Olan %100 Web Tabanlý Hbys Hizmet Alýmý” Ýhalesi

 

Kurumca Yapýlan Ýnceleme ve Deðerlendirme:

15.04.2011 tarih ve B.07.6.KÝK.0.07.00.00-101.04-.H.[09.98].(0228)./2011-17E sayýlý Esas Ýnceleme Raporunda;

Bitlis Devlet Hastanesi Baþhekimliði tarafýndan 24.03.2011 tarihinde açýk ihale usulü ile yapýlan "Hastanemizin 2011 Yýlý 9 Aylýk Ýhtiyacý Olan % 100 Web Tabanlý HBYS Hizmet Alýmý" ihalesine iliþkin olarak Ýl – Sa Ýnþ. Ýlt. Med. Tur. Ýth. Ýhrc. San. ve Tic. Ltd. þžti.'nin 18.03.2011 tarihinde yaptýðý þikayet baþvurusunun, idarenin 21.03.2011 tarihli yazýsý ile reddi üzerine, baþvuru sahibinin 29.03.2011 tarih ve 16845 sayý ile Kurum kayýtlarýna alýnan 28.03.2011 tarihli dilekçe ile itirazen þikayet baþvurusunda bulunduðu,

Ýdare tarafýndan gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

4734 sayýlý Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fýkrasýnýn (a) bendi gereðince, ihalenin iptaline,

Karar verilmesinin uygun olacaðý hususlarýna yer verilmiþtir.

Karar:

Esas Ýnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

Ýtirazen þikayet dilekçesinde özetle;

1) Ýhale benzer iþ tanýmýnýn rekabeti kýsýtlar nitelikte olduðu,

2) Teknik þartnamede demonstrasyon yapýlmasýnýn yeterlik kriteri olarak düzenlenmesinin mevzuata aykýrý olduðu,

Ýddialarýna yer verilmiþtir.

Baþvuru sahibinin iddialarýnýn deðerlendirilmesi sonucunda aþaðýdaki hususlar tespit edilmiþtir:

1) Baþvuru sahibinin 1 inci iddiasýna iliþkin olarak:

Ýdari þartnamenin 2 nci maddesinde ihale konusu hizmetin adý;"Hastanemizin 2011 yýlý 9 aylýk ihtiyacý olan % 100 web tabanlý HBYS hizmet alýmý" þeklinde tanýmlanmýþtýr.

Ayný þartnamenin 7.6 ncý maddesinde benzer iþ tanýmý; "Kamu veya özel sektörde gerçekleþtirilmiþ idarece ayýpsýz ve noksansýz kabul edilen HBYS hizmet alýmlarý benzer iþ olarak kabul edilecektir." þeklinde düzenlenmiþtir.

4734 sayýlý Kanunun "Temel ilkeler" baþlýklý 5 inci maddesinde; "Ýdareler, bu Kanuna göre yapýlacak ihalelerde; saydamlýðý, rekabeti, eþit muameleyi, güvenirliði, gizliliði, kamuoyu denetimini, ihtiyaçlarýn uygun þartlarla ve zamanýnda karþýlanmasýný ve kaynaklarýn verimli kullanýlmasýný saðlamakla sorumludur." hükmü yer almaktadýr.

Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliðinin "Tanýmlar" baþlýklý 3 üncü maddesinde benzer iþ; "Ýhale konusu iþ veya iþin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakýmýndan benzerlik gösteren, ayný veya benzer usullerle gerçekleþtirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlýk ile personel ve organizasyon gerekleri bakýmýndan benzer özellik taþýyan iþler" þeklinde tanýmlanmýþtýr.

Ýhalelerde temel ilkelerden rekabet ilkesinin saðlanabilmesi için idarelerce yapýlacak düzenlemelerin ihaleye katýlýmý artýrýcý nitelikte olmasý gerekmektedir. Bu nedenle, idarelerce benzer iþ tanýmýnýn sadece ihale konusu iþi kapsayacak þekilde deðil, ihale konusu iþe benzerlik gösteren iþleri de kapsayacak þekilde yapýlmasý gerekmektedir.

Bu itibarla, kamu ve özel sektörde gerçekleþtirilmiþ hastane bilgi yönetim sistemi hizmeti þeklinde yapýlan benzer iþ tanýmýnýn sadece ihale konusu iþi yapmýþ isteklilere ihaleye katýlma fýrsatý verdiði, benzer nitelikteki bilgi yönetim sistemi iþleri yapanlarýn ihaleye katýlýmýný engellediði anlaþýldýðýndan baþvuru sahibinin iddiasý yerinde bulunmuþtur.

2) Baþvuru sahibinin 2 nci iddiasýna iliþkin olarak:

Teknik þartnamenin "Demonstrasyon" baþlýklý 3.3 üncü maddesinde;

"3.3.1. Ýhale aþamasýnda, ihaleye katýlan isteklilerin teklifleri kabul edilip idari ve teknik þartnamede istenilen belgelerin öncelikli olarak kontrolü yapýlacak belge eksiði olmayan firmalar için baþvuru sýrasýna göre demonstrasyon için yer belirtilerek gün ve saat verilerek ilan edilecektir...

3.3.3. Tüm firmalar baþvuru ile birlikte demonstrasyon ve teknik inceleme için hazýr olmalýdýr. Herhangi bir nedenle demonstrasyonunu belirlenen gün ve saatte yapmayan firma hakkýnda teknik þartnameye uygunsuzluk iþlemi yapýlacaktýr...

3.3.6. Yapýlacak olan demonstrasyon sonucunda teknik þartnamenin baþýnda yer alan amaç ve kapsam maddesinde yazýlý olan tüm modüller için birebir karþýlayan isteklilerin fiyat deðerlendirilmesine geçilecek, demonstrasyonu geçemeyen firmalarýn fiyat teklifleri deðerlendirmeye alýnmayacaktýr...

3.3.8. Demonstrasyonun tamamlanmasýný engelleyen hiçbir arýza ya da teknik bilgi eksikliði demonstrasyonun yapýlamamasýný haklý kýlmayacak olup ilgili firmanýn demonstrasyon þartlarýný yerine getiremediði kabul edilecek ve demonstrasyon kesilerek firmanýn teklifi deðerlendirme dýþý býrakýlacaktýr...

3.3.10. Ýstekliler, tercih edilen Ýnternet Tarayýcýsý (WEB BROWSER) vasýtasýyla HBYS ye eriþecek ve modüller mevcut sisteminde entegre biçimde çalýþtýðýný ihale komisyonuna kanýtlayacaktýr. Ýnternet tarayýcýsý (WEB BROWSER) dýþýndaki arayüzler teknik olarak yetersiz sayýlacak ve ihale dýþý býrakýlacaktýr. ..." düzenlemesi yer almaktadýr.

Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliðinin 28 inci maddesinin 2 nci fýkrasýnda; "Yeterlik deðerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik deðerlendirmesinde aranýlacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilaný ile idari þartnamede veya ön yeterlik þartnamesinde ya da davet yazýsýnda belirtilmesi zorunludur." hükmüne yer verilmiþtir.

Teknik þartnamenin aktarýlan maddelerinden, demonstrasyonun yeterlik deðerlendirmesinde kullanýlacaðý anlaþýlmaktadýr. Yukarýda anýlan mevzuat hükmüne göre yeterlik deðerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik deðerlendirmesinde aranýlacak kriterlerin, ihale ilaný ile idari þartnamede belirtilmesinin zorunlu olduðu göz önünde bulundurulduðunda, iddia konusu düzenlemelerin teknik þartnamede yapýlmasýnýn mevzuata aykýrý olduðu anlaþýlmýþtýr.

Bu itibarla, ihale ilaný ve idari þartnamede bu yönde bir hüküm konulmaksýzýn bu yeterlik kriterinin doðrudan ve sadece teknik þartnamede düzenleme konusu yapýlmasýnýn kamu ihale mevzuatý gereði kabulünün mümkün olmadýðý ve bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiði sonucuna varýlmýþtýr.

Açýklanan nedenlerle, 4734 sayýlý Kanunun 65 inci maddesi uyarýnca bu kararýn teblið edildiði veya teblið edilmiþ sayýldýðý tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara Ýdare Mahkemelerinde dava yolu açýk olmak üzere;

Anýlan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fýkrasýnýn (a) bendi gereðince, ihalenin iptaline,

Oybirliði ile karar verildi.

 

 
 
     
 
     
 

Bu sayfa 1268 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor