YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin , iş için ayrılan ödeneğin üstünde olduğu bir durumda idarenin ihaleyi iptal edip etmeme konusunda takdir hakkı var mıdır?

Karar Özeti

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin , iş için ayrılan  ödeneğin üstünde olduğu bir durumda idarenin ihaleyi iptal edip etmeme konusunda takdir hakkı olduğu hk.

Karar

 

Toplantı No :  2013/002
Gündem No :  67
Karar Tarihi :  07.01.2013
Karar No :  2013/UH.II-108

şikayetçi:  
Özata Gıda Soğuk Hava Tesisleri Sosyal Hizmetler San. ve Tic. Ltd. şti., GIDA TOPTANCILAR SİTESİ K BLOK NO:1 DENİZLİ

 

İhaleyi Yapan Daire:  

Servergazi Devlet Hastanesi Baştabipliği, Bereketli Mahallesi 20100 DENİZLİ

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:  

14.12.2012 / 41352

 

Başvuruya Konu İhale:  

2012/154211 İhale Kayıt Numaralı “12 Aylık Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:  

Servergazi Devlet Hastanesi Baştabipliğitarafından 22.11.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan "12 Aylık Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı" ihalesine ilişkin olarak Özata Gıda Soğuk Hava Tesisleri Sosyal Hizmetler San. ve Tic. Ltd. şti.nin 28.11.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.11.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.12.2012 tarih ve 41352 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.12.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

                      Başvuruya ilişkin olarak 2012/4761 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:  

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuru konusu ihaleye teklif sunan tüm isteklilerin teklif tutarlarının yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu, idarece tespit edilen yaklaşık maliyetin nasıl ve hangi temeller üzerine oluşturulduğunun anlaşılamadığı, söz konusu ihalede idarece tespit edilen yaklaşık maliyetin hayatın olağan akışına ve ekonomik piyasa şartlarına uygun olmaması ve aşırı düşük tekliflerin tespitinde hatalı yaklaşık maliyet üzerinden değerlendirme yapılması sebebiyle firmalarının hak mahrumiyetine uğradığı, yaklaşık maliyetin güncellenmesi gerektiği, güncellenen tutarın isteklilerce teklif edilen tutarlarla örtüşmemesi durumunda ise ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

                      İdari şartname'nin "İhale konusu işe ilişkin bilgiler" başlıklı 2'nci maddesinde,

"2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: 12 aylık malzemeli yemek hizmeti alımı

b) Miktarı ve türü: Hizmetin miktarı ve türü ekte yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Denizli Servergazi Devlet Hastanesi…"düzenlemesi yer almaktadır.

                      Başvuru sahibi firma, söz konusu malzemeli yemek alımı ihalesinde idarece tespit edilen yaklaşık maliyetin hayatın olağan akışına ve ekonomik piyasa şartlarına uygun olmadığı ve güncellenmesi gerektiğini iddia etmektedir.

                      Başvuru sahibinin iddiasıyla ilgili olarak idarece Kurum'a gönderilen ihale işlem dosyasında bulunan yaklaşık maliyete ilişkin belgeler incelendiğinde, 17.10.2012 tarihli çizelgeye göre yaklaşık maliyetin 1.597.265,00 TL olarak tespit edildiği ve bu tutarın ihale tarihinde isteklilere bildirildiği belirlenmiştir.

                      Yaklaşık maliyete ilişkin belgeler arasında bulunan 17.10.2012 tarihli yaklaşık maliyet çizelgesinde bulunan dört çeşit öğünden, normal yemek için belirlenen birim fiyat 3,43 TL, diyet yemek için belirlenen birim fiyat ise 3,32 TL'dir.

                      Yaklaşık maliyet tespitinde diğer idarelerce yapılmış olan ihalelerde oluşan birim fiyatlar ile Denizli Ticaret Odası'nın belirlediği birim fiyatların kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ancak yaklaşık maliyete ilişkin belgelere göre altı farklı idareden temin edilen birim fiyatların toplamının altıya bölünmesi sonucu elde edilen ortalama değerler, normal yemek için 3,81 TL, diyet yemek için 3,46 TL olmaktadır ve bu fiyatlar idarece tespit edilenlerden farklıdır. İdarece Kuruma gönderilen ihale işlem dosyası dâhilinde ortalama değerin nasıl tespit edildiğine ilişkin bir bilgi bulunmadığından, yaklaşık maliyet hesabında altı farklı idareden temin edilen birim fiyatlardan hangilerinin ortalamaya dâhil edildiği belirlenememektedir.

                      Başvuru sahibinin yaklaşık maliyet tespitinin hatalı olduğuna ilişkin şikâyet başvurusu 28.11.2012 tarihinde idare kayıtlarına girmiştir.

                      Ancak, bu başvurudan bir gün önce, hastane yöneticiliğine hitaben yazılan ihale komisyonu başkanı imzalı 27.11.2012 tarihli yazıda,  "…Yaklaşık maliyet ve teklif edilen en düşük teklifin değerlendirilmesi sonucunda yaklaşık maliyette Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.11.2011 tarih ve 12268 sayılı yazılarında belirtilen konularda açıklayıcı bir bilginin bulunmadığı görülmüştür. Yukarıda belirtilmiş olan yazı gereğince 12 Aylık Malzemeli Yemek Hizmet Alımı İhalesi yaklaşık maliyetinin firma tutarı dahil detaylı hesaplamasının yapılıp yapılmadığının komisyonumuza bildirilmesini…"  ifadeleri bulunmaktadır.

                      Yukarıda aktarılan bilgi talebine cevaben yaklaşık maliyet komisyonu tarafından hastane yöneticiliğine hitaben yazılan 29.11.2012 tarihli yazıda,  "…Komisyonumuzca yapılan değerlendirme yaklaşık maliyetin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesinin 2.b fıkrası gereğince bu hizmeti alan diğer idarelerce gerçekleşmiş aynı veya benzer işteki fiyatların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanmıştır."  ifadeleri bulunmaktadır.

                      27.11.2012 tarihli yazıda bahsi geçen Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.11.2011 tarihli yazısında, malzemeli yemek alımı ihalelerinde, yaklaşık maliyetin, her bir öğünde kullanılacak malzemelerin gramajlarına denk düşen birim fiyatlar, çalıştırılacak personel maliyeti, demirbaş malzemenin kullanım bedeli, diğer giderler ve firma kârı dikkate alınarak hesaplanması gerektiği ifade edilmektedir.

                      Yaklaşık maliyet komisyonu tarafından hastane yöneticiliğine hitaben yazılan 29.11.2012 tarihli yazıdaki ifadelerden, Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.11.2011 tarihli yazısında belirtilen yaklaşık maliyet tespitine ilişkin esaslara uyulmadığı görülmekle birlikte Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 8. maddesi çerçevesinde hareket edilerek yaklaşık maliyet tespitinin yapılmak istenildiği anlaşılmaktadır.

                      Konuyla ilgili olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti" başlıklı 8'inci maddesinde,

                       "(1) İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

                      (2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

                      a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

                      b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

                      c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

                      ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

                      d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

                      Esas alınır.

                       (3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

                      (4) Fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verilir. Fiyat istenecek kişi ve kuruluşlara aynı koşulları taşıyan yazılarla başvurulur ve fiyatlar KDV hariç istenir. İstenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturalar değerlendirmeye alınmaz ve buna ilişkin gerekçeler yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir…"hükmü,

                      Aynı Yönetmeliğin"Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi"başlıklı 9'uncu maddesinde,

                       "(1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

                      a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

                      b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

                      (2) Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

                      (3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. (Ek 16/7/2011-27996 R.G./1. md.) Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.

                      (4) Yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, Türkiye İstatistik Kurumu aylık ÜFE Genel Endeksi (2003=100 Üretici Fiyatları Endeksi G satırındaki endeks) üzerinden güncellenir.

                      (5) Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir."hükmü yer almaktadır.

                      Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti" başlıklı 8'inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre ihaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatların ve ilgili odalarca belirlenmiş fiyatların yaklaşık maliyet tespiti işleminde idarelerce esas alınabileceği hüküm altın alınmıştır.

                      Dolayısıyla ihale tarihi öncesinde idarece yapılan yaklaşık maliyet hesabında diğer idarelerce veya ilgili odalarca belirlenen birim fiyatların kullanılmak istenilmesinde kamu ihale mevzuatı açısından bir aykırılık bulunmamaktadır.

                      Ancak başvuru sahibinin iddiasında da belirtildiği gibi söz konusu ihaleye teklif veren isteklilerce teklif edilen bütün teklifler idarece tespit edilen yaklaşık maliyetten yüksektir. Buna göre, başvuru konusu ihalede en düşük teklifi veren Gözde Zirve Kuyumculuk Hazır Yemek Beyaz Eşya Nalburiye Nakliyat Turizm San. ve Tic. Ltd. şti.nin teklif ettiği tutar olan 1.756.330,00 TL, idarece açıklanan yaklaşık maliyet olan 1.597.265,00 TL'den 159.065,00 TL daha fazladır.

                      Ancak, yukarıda da bahsedildiği gibi, bu durumun ihale komisyonunca da dikkate alındığı ve başvuru sahibinin şikâyet başvurusundan bir gün önce 27.11.2012 tarihinde ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyetin hesaplanma biçimine ilişkin olarak hastane yöneticiliğinden bilgi talep edildiği görülmektedir.

                      Konuyla ilgili olarak 03.12.2012 tarihli ihale komisyonu kararında ise  "…Satın Alma Komisyonumuz 22.11.2012 Perşembe günü saat 14:00'de tekrar toplanmıştır. Yapılan değerlendirmede hastanemizce hazırlanan yaklaşık maliyetin ihalede teklif edilen en düşük fiyattan yaklaşık %10'luk bir fiyat kadar az olduğu görülmüştür. Komisyonumuz mevcut yaklaşık maliyetin gerçek maliyeti yansıtıp yansıtmadığını tespit etmek için Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.11.2011 tarih ve 12268 sayılı yazısı doğrultusunda yaklaşık maliyetin tekrar değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucunda karar verilmesi için oturum kapatılmıştır.

Satın Alma Komisyonumuz 03.12.2012 Pazartesi günü saat 14:00'de ihaleyi sonuçlandırmak üzere toplanmıştır. Yapılan değerlendirmede, Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.11.2011 tarih ve 12268 sayılı yazısında yaklaşık maliyetin öğünü oluşturan tüm bileşenlerin (işçilik, taşıma, firma kârı malzeme maliyetleri vb.) ayrı ayrı oluşturulan fiyatın üzerinden değerlendirme yapmaya başlamıştır. İhale Komisyonumuzun yaptığı değerlendirme sonucunda öğün bileşenlerin değerlendirilmesi sonucunda toplam yıllık maliyetin 1.729.606,38 TL olduğu görülmüştür. Bu maliyete %4 firma kârı eklendiğinde toplam maliyetin 1.798.790,64 TL olduğu görülmüştür. Bu değerlendirmeye göre ihalede en düşük teklifi veren Gözde Zirve Kuyumculuk Hazır Yemek Beyaz Eşya Nalburiye Nakliyat Turizm San. ve Tic. Ltd. şti. firmasının teklifinin 1.756.330,00 TL olduğu, bu fiyatın yıllık maliyete %1,5 firma kârı eklenmiş olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenden dolayı adı geçen firmanın teklif etmiş olduğu bedelin yeniden değerlendirilen yaklaşık maliyet fiyatına göre uygun olduğu komisyonumuzca tespit edilmiş olup ihalenin Gözde Zirve Kuyumculuk Hazır Yemek Beyaz Eşya Nalburiye Nakliyat Turizm San. ve Tic. Ltd. şti. firmasına İdari ve Teknik şartname hükümlerine bağlı kalmak kaydıyla işin ihale edilmesine ve ihale yetkilisinin onayına sunulmasına
Oybirliği ile karar verilmiştir."
ifadeleri bulunmaktadır.

                      İhale komisyonu kararında bahsi geçen yaklaşık maliyet tespiti ile ilgili olarak idarece Kuruma gönderilen ihale işlem dosyasında bulunan yaklaşık maliyet tablosu ve ekindeki belgelerden yaklaşık maliyetin, ihale komisyonu tarafından yeniden hesaplandığı görülmektedir.

                      Söz konusu yaklaşık maliyet hesabına ilişkin belgeler incelendiğinde, kahvaltı, normal yemek, diyet yemeği ve ara kahvaltı öğünlerinin, içeriklerine göre maliyet oluşturmak suretiyle yeniden hesaplandığı görülmektedir. İhale komisyonunca bulunan öğün maliyetlerine, ekmek, işçilik giderleri, elektrik-su giderleri, doğalgaz, sarf malzeme-temizlik ve ilaçlama, demirbaş, taşıma ve sözleşme giderleri eklenmek suretiyle tespit edilen toplam tutara %4 oranında firma kârı ilave edilerek yaklaşık maliyetin bulunduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu kalemlerin maliyetlerine dayanak teşkil eden belgeler, idarece Kuruma gönderilen ihale işlem dosyasında bulunan sıra ile aşağıda incelenmiştir:

                      a) Taşıma maliyetinin birim fiyatı olarak, 2011/167828 İhale Kayıt Numaralı taşıma ihalesinde oluşan birim fiyatın kullanıldığı görülmektedir. Söz konusu ihaledeki sözleşme tarihi 22.12.2011'dir. Bahsi geçen tarihten ihale komisyonu kararının alındığı 03.12.2012 tarihi arasında kadar yaklaşık bir yıllık bir zaman diliminin bulunduğu dikkate alındığında, zikredilen birim fiyatın güncellenerek kullanılması gerektiği sonucuna varılmaktadır.

                      b) Demirbaş malzemelerinin maliyetinin tespitinin piyasadan teklif almak suretiyle yapıldığı anlaşılmakla birlikte söz konusu belgeler üzerindeki bilgilerden, demirbaş malzemeler için tespit edilen 16.084,98 TL'nin nasıl elde edildiği net olarak anlaşılamamaktadır.  "23-4"numaralı sayfada bulunan amortisman bedeli olarak gösterilen 15.579,49 TL'nin, yaklaşık maliyet cetvelindeki mezkûr tutara en yakın bedel olduğu görülmektedir. Demirbaş malzemelerinin maliyetinin tespitine ilişkin belgelerdeki tutarların, piyasadan faks yoluyla alınan teklif fiyatlardan oluştuğu görülmektedir. Bu faks iletilerinin 2012 yılının Kasım ayına ait olduğu üzerlerindeki tarihlerden anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, idarece tespit edilen tutarın, güncel olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

                      c) Temizlik sarf malzemeleri giderinin, 2011/82449 İhale Kayıt Numaralı 16 Aylık Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı işini yürüten Karpak Yemek Otomasyon Sosyal Hizmetler Temizlik İnşaat Medikal Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Tic. Ltd. şti. adına kesilen faturalardaki birim fiyatlar üzerinden hesaplandığı anlaşılmaktadır. Söz konusu faturalar, 2012 yılının 1'inci ayında başlamakta, 10'uncu ayında bitmektedir. Dolayısıyla, idarece tespit edilen tutarın, güncel veriler içerdiği sonucuna ulaşılmıştır.

                      d) İlaçlama giderinin tespiti de temizlik sarf malzemeleri gibidir. Ancak ilgili faturalar 2012 yılının 6'ncı ayına aittir ve sarf malzemeleri gideri için tespit edilen tutarın güncellenerek kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

                      e) Doğalgaz giderinin tespiti de temizlik sarf malzemeleri gibidir. İlgili faturalar 2012 yılının 6'ncı ayına aittir. Ancak 2012 yılının Ekim ayında doğalgaz birim fiyatlarının arttırıldığı dikkate alındığında, idarece kullanılan birim fiyatların güncellenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

                      f) Elektrik-su bedelinin tespiti, 2011/82449 İhale Kayıt Numaralı 16 Aylık Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı işini yürüten firmanın Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim hakedişlerindeki tutarlar vasıtasıyla yapılmıştır ve idarece tespit edilen tutarın güncel olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

                      g) Teknik şartname'nin "Çalıştırılacak Personelin Sayısı"başlıklı 5'inci maddesine göre ihale konusu işin 30 kişi ile yürütülmesi öngörülmüştür. İdari şartname'nin "Teklif fiyata dahil olan giderler"başlıklı 25'inci maddesinde, yol, yemek ve giyim giderleri ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak gün ve çalıştırılacak işçi sayısı belirtilmiştir. Söz konusu düzenlemeler doğrultusunda, yaklaşık maliyete dâhil olan işçilik maliyetinin Kamu İhale Kurumu işçilik hesaplama modülü üzerinden hesaplandığı görülmektedir. Bahsi geçen işçilik maliyeti hesabında kullanılan giyim gideri için kullanılan fiyatın 2012 yılının 1 ve 5'inci aylarına ait faturalardan temin edildiği anlaşılmıştır. Yemek gideri için öngörülen 3,00 TL'nin nasıl tespit edildiği belirlenememiştir. İşçilik ücreti, 2012 yılının ikinci yarısında geçerli olan asgari ücret üzerinden hesaba dâhil edilmiştir. Genel olarak işçilik maliyeti hesabının dokümanda yer alan bilgilerle uyumlu olmakla birlikte, giyim gideri için tespit edilen tutarın güncellenerek kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

                      h) Ekmek maliyetinin oluşturulmasında dayanak olarak kullanılan faturaların, 2012 yılının 2 ve 4'üncü ayları arasında düzenlendiği görülmektedir. Dolayısıyla ekmek maliyeti hesabı için tespit edilen birim fiyatın güncellenerek kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

                      g) Normal yemek, diyet yemeği, kahvaltı ve ara öğün için ihale komisyonu tarafından her bir yemek çeşidinde kullanılan malzemelerin miktar ve birim fiyatlarının bir tablo üzerinde gösterildiği ve öğün maliyetlerinin detaylı bir şekilde hesaplandığı görülmektedir.

                      Yemek çeşitlerinde kullanılan malzemelerin birim fiyatlarıyla ilgili olarak yaklaşık maliyet hesabından kullanılan belgeler arasında iki adet gıda çeşitlerinin birim fiyatlarının içeren liste bulunmaktadır. Bu iki listenin üzerinde iki farklı firmanın kaşesi mevcuttur. Listelerden bir tanesinin faks iletisi olduğu ve üzerinde 02.04.2008 tarihinin bulunduğu görülmektedir. Diğer liste üzerinde herhangi bir tarih yoktur. Listelerdeki birim fiyatların öğün maliyeti hesabına ilişkin tabloya nasıl aktarıldığı anlaşılamamakla birlikte tablodaki bazı birim fiyatların her iki listedeki birim fiyatların arasında olduğu, bazı birim fiyatların ise bir listedeki birim fiyat tercih edilerek kullanıldığı görülmektedir. Ancak ilgili liste üzerindeki 02.04.2008 tarihinin doğru olması hâlinde, bahsi geçen birim fiyatların güncellenerek kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

                      Sonuç olarak ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyetin oldukça detaylı bir şekilde ihale tarihi sonrasında tekrar hesaplandığı görülmüş, buna karşın güncellenmesi gereken kısımlarının olduğu neticesine ulaşılmıştır.

                      Konuyla ilgili olarak Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler"başlıklı 16.3 numaralı maddesinde,

                       "16.3.1.  Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceği hususunda tereddütler olduğu anlaşılmaktadır. İhale komisyonu;

a)  Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,

b)  Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,

c)  Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.

                      16.3.2.  Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir."açıklaması yer almaktadır.

                      Başvuru konusu ihaleye teklif veren bütün isteklilerin teklifleri, ihale tarihinde açıklanan yaklaşık maliyetin üzerindedir ve bu durum başvuru sahibinin şikâyetine konu edilmiştir.

                      İhaleye teklif veren bütün isteklilerin tekliflerinin yaklaşık maliyetin üzerinde olması durumu ile ilgili olarak ihale komisyonunun, Kamu İhale Genel Tebliği'nin yukarıda aktarılan "Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler"başlıklı 16.3 numaralı maddesinin yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığının araştırılmasına ilişkin 1'inci fıkrasının (a) bendi doğrultusunda hareket ettiği ve Strateji Geliştirme Başkanlığının 16.11.2011 tarih ve 12268 sayılı yazısı doğrultusunda öğünleri oluşturan tüm bileşenleri dikkate almak suretiyle yaklaşık maliyeti hesapladığı ve söz konusu tutar üzerinden ihale kararını verdiği anlaşılmaktadır.

                      İhale komisyonu tarafından bulunan yeni yaklaşık maliyet 1.798.790,64 TL, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin teklif tutarı ise 1.756.330,00 TL'dir. İhale onay belgesindeki kullanılabilir ödenek tutarının ise 1.727.505,00 TL olduğu görülmektedir.

                      Yeni yaklaşık maliyet üzerinden isteklilerin tekliflerinin değerlendirilmesi durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin teklif tutarı, kullanılabilir ödeneğin üzerinde olduğundan, Kamu İhale Genel Tebliği'nin yukarıda aktarılan "Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler"başlıklı 16.3 numaralı maddesinin ikinci fıkrasındaki açıklama doğrultusunda, başvuru konusu ihaleye teklif veren isteklilerin tekliflerinin kabul edilmesine ilişkin sorumluluk idareye aittir.

                      Özetle, ihaleye teklif veren bütün isteklilerin tekliflerinin ihale tarihinde açıklanan yaklaşık maliyetin üzerinde olması sebebiyle, yaklaşık maliyet hesabının ihale komisyonu tarafından yeniden değerlendirilmesi işleminin kamu ihale mevzuatına uygun olduğu ancak yeni yaklaşık maliyet hesabında kullanılan, yukarıda zikredilen ilgili girdilerin güncellenmesinin ardından oluşacak yeni değer üzerinden ihale işlemlerinin sonuçlandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

                      Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, yaklaşık maliyet hesabındaki ilgili girdilerin güncellenmesi sonucunda oluşarak yeni değer üzerinden ihaleye devam edilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oyçokluğu ile karar verildi.


Bu sayfa 1197 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor