Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) Teknik şartname’nin 7.14′üncü maddesinde "Çalışan elemanların doğum, ölüm, yıllık izin ve raporlu olma gibi nedenlerle eksilmeleri halinde eksik personel yedeklerle tamamlanacak eksik personelle hizmet yapılmayacaktır." düzenlemesinin bulunduğu, idarece yıllık izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlatılmasının talep edilmesinin mevzuata aykırı olduğu,
2) Teknik şartname’nin 7.17′nci maddesinde yer verilen cezai müeyyidelerin oran olarak öngörülmesi gerektiği, parasal değer belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğu,
3) Teknik şartnamenin 7.24'üncü maddesinde yer alan "İhaleyi kazanan yüklenici firma merkezi Hatay il merkezinde değil ise, tam donanımlı bürosu, tam yetkili bir personeli olacak, kurum mesai saatleri içerisinde istediği an bir muhatap bulabilecektir. İhaleyi kazandığı tarihten itibaren 1 ay içinde bürosunu faaliyete geçirecektir" düzenlemesinin merkezi ihalenin yapıldığı ilde olan istekliler ile merkezi ihalenin yapıldığı ilde olmayan istekliler arasında çifte standart uygulamasına yol açtığı, rekabeti engellediği,
4) Teknik şartname'nin 9'uncu maddesinde, güvenlik görevlilerinin askerliğini yapmış olmaları gerektiğinin belirtildiği, "...Boy erkeklerde en az 170 cm., bayanlarda 165 cm. olacaktır. Boy ve kilo arasında +/- 10 kilo olacaktır..." düzenlemesinin bulunduğu, her iki düzenlemenin de 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 10'uncu maddesine aykırı olduğu, idarece takdir yetkisinin aşıldığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartname'nin 2'nci maddesinde ihale konusu işin adının "12 Adet Silahlı, 153 Adet Silahsız Özel Güvenlik Alımı" olarak belirtildiği,
Anılan şartname'nin "Kısmi teklif verilmesi" başlıklı 20'nci maddesinde "20.1. Bu ihalede işin tamamı için teklif verilecektir..." düzenlemesinin bulunduğu görülmüştür.
Başvuru sahibi tarafından anılan Teknik şartname düzenlemesi ile yıllık izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlatılmasının talep edilmesinin mevzuata aykırı olduğu iddia edilmektedir.
İhaleye ilişkin Teknik şartname'nin "Yüklenicinin Yükümlülükleri" başlıklı 7'nci maddesinde, "...7.14. Yüklenici; çalıştırdığı özel güvenlik görevlilerinin, her türlü özlük haklarını karşılamak ve ödemek zorundadır. Bu konularda İdarenin hiçbir sorumluluğu yoktur. Çalışan elemanların doğum, ölüm, yıllık izin ve raporlu olma gibi nedenlerle eksilmeleri halinde eksik personel yedeklerle tamamlanacak eksik personelle hizmet yapılmayacaktır…” düzenlemesinin yer aldığı anlaşılmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun "Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri" başlıklı 53'üncü maddesinde "İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.",
"Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi" başlıklı 54'üncü maddesinde "Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.
Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.
İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır.
İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.
Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur."
"Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller" başlıklı 55'inci maddesinde "Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).
b) Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.
c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).
d) Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla).
e) 66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.
f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.
g) 3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.
h) İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.
ı) İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.
j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.
k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi." hükümleri yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler" başlıklı 78'inci maddesinde "...78.25. İhale dokümanında günlük olarak belli sayıda personelin idarenin iş yerinde bulunması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılan ihalelerde, 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca izne hak kazanan işçilerin izin hakları idarenin belirleyeceği takvim çerçevesinde kullandırılacak ve izin kullanan işçiler fiilen çalışan işçi sayısına dahil kabul edileceğinden, izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanması talep edilmeyecektir. İdarelerin, ihale konusu işte çalıştırılması istenen personel sayısını bu hususu dikkate alarak belirlemeleri gerekmektedir. İdareler, yıllık ücretli izin haklarının kullanılmasına ilişkin olarak sözleşmenin uygulanması aşamasında 4857 sayılı Kanunun 53, 54 ve 55 inci maddelerinde belirtilen hükümlere uyulup uyulmadığını kontrol edeceklerdir…" düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan Tebliğ hükmüne göre 4857 sayılı Kanun'un 53, 54 ve 55'inci maddeleri uyarınca izne hak kazanan işçilerin izin haklarının idarenin belirleyeceği takvim çerçevesinde kullandırılması gerekmekte olup, izin kullanan işçiler fiilen çalışan işçi sayısına dâhil kabul edilecektir.
İdarenin 03.07.2014 tarihli şikâyet başvurusunun 1 no'lu iddiasına "Çalışacak özel güvenlik personellerinin çalışma yer ve sayıları Kamu İhale Genel Tebliği'nin 78.25 maddesindeki hususlara göre değerlendirilmiştir. Bu husus dikkate alınarak eleman sayısı tespit edilmiş ve belirtildiği üzere eksik personel yedeklerle tamamlanacağı ve eksik personelle hizmet yapılmayacağı belirtilmiştir. Bu tamamlamanın yüklenici tarafından yapılacağı hususuna yer verilmemiştir. Bunun haricinde özel güvenlik personelinin doğum, izin vb. durumlarda ek personele ihtiyaç duyulması halinde idarenin talebi üzerine yüklenici tarafından çalıştırılacak yeni özel güvenlik personellerinin durumu İdari şartname'nin 29.1'inci maddesi kapsamında değerlendirilecektir." cevabını verdiği, idarece gönderilen ve 20.08.2014 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan yazıda ise "şikayetçiye idaremizce verilen cevabın 1. Maddesinde "sözleşme tasarısının 29.1 maddesi kapsamında değerlendirilecektir' ibaresi yazılması gerekirken sehven "idari şartnamenin 29.1 maddesi kapsamında değerlendirilecektir' şeklinde cevap verilmiştir." denildiği görülmekle birlikte, bahse konu şartname maddesinde yıllık izne ayrılan personelin yerine yüklenici tarafından yeni personelin temin edilmesinin istenildiği ancak idarece yıllık izinde olan personelin yerine çalıştırılacak personel için herhangi bir ücret ödemesinin öngörülmediği, idarece şikâyete verilen cevap üzerine bu hususun netliğe kavuşturulması için herhangi bir zeyilnamenin de düzenlenmediği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla Teknik şartnamenin bahse konu maddesindeki düzenlemenin Kamu İhale Genel Tebliği'nin 78.25'inci maddesine aykırı olduğu değerlendirildiğinden başvuru sahibinin ihale dokümanına yönelik birinci iddiasının yerinde olduğu bu sebeple ihalenin iptalinin gerektiği sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:
İhaleye ilişkin Teknik şartname'nin "Yüklenicinin Yükümlülükleri" başlıklı 7'nci maddesinde,
"...7.17. Yüklenici firma ilgili kanunu yönetmelik, kurumun emir ve talimatlarına uymadığı veya aksattığı takdirde ikazlara rağmen durumunu düzeltmez ise sözleşme, şartname ve tek taraflı fesih edilebilecektir.
a) Görev mahallinde görevi kötüye kullanmak, göreve alkollü gelmek ve görev esnasında alkol almak, görev mahallinde uygunsuz hal ve hareketlerde bulunmak, kendi arkadaşıyla personele veya orada bulunan kişilerle kavga etmek veya kötü söz söylemek v.b. fiil ve hareketler personelin görevden alınmasına yeterli sebep olacaktır.
b) Kılık kıyafet yönetmeliğine uymamak, saç ve sakal traşına uymamak, bayan personellerin aşırı makyaj ve takı takmak v.b sebepler nedeniyle yüklenici her personel için 1.000,00 (Bin) TL ceza ödeyecektir.
c) Göreve gelmeyen personelin yerine personel göndermemesi nedeniyle yüklenici firma her personel için her defasında 1.000,00 (Bin) TL ceza ödeyecektir.
d) Görevde uyurken yakalanan personel adına yüklenici firma her defasında kişi başı 1.000,00 (Bin) TL ceza ödeyecektir.
e) şartnameye uygun atış yaptırmaz ise atış ücretinin 2 (iki) katı ceza ödeyecektir.
f) İdarenin onay vermediği personel işten çıkarılmayacak, işten çıkartılmasını istediği personel 3 (Üç) gün içinde görevden alınacak. Alınmaz ise yüklenici firma kişi başı çalıştığı her gün için 1.000,00 (Bin) TL ceza ödeyecektir.
g) Yüklenici firma her tesiste, her vardiyada bulunması gereken Telsiz, Fax özellikli telefon, cep telefonu, jop, kelepçe, tesisat kemeri, düdük, Büyük şarjlı el feneri, yağmurluk v.b. tam sağlam ve faal olarak bulundurulmasını sağlayacaktır. Herhangi birinin olmaması durumunda, yüklenici firma 1.000,00 (Bin) TL. ceza ödeyecek, süreklilik arz etmesi halinde 10.000,00 (Onbin) TL. ceza ve tek taraflı fesih sebebi sayılacaktır.
h) Herhangi bir olay karşısında yüklenici firma gereğini yapmaz, kuruma neticeyi bildirmez ise; fiilin ağırlık derecesine göre 1.000,00 (Bin) TL ceza ödeyeceği gibi işin fesih sebebi de sayılabilecektir.
ı) Personelin HATAY BÜYÜKşEHİR BELEDİYE ve Bağlıları haricinde ve güvenlik görevinin dışında, başka bir işte çalıştırıldığı tespit edildiğinde o personelin kuruma maliyetinin 5 (Beş) katını yüklenici ceza olarak ödeyecektir.
j) Yüklenici firmanın merkezi HATAY değilse, yetkili personel dahil tam teşkilatlı bürosunu 1 (bir) ay içerisinde faaliyete geçirecektir. Geçirmediği takdirde kurum maddi ve manevi kaybının 5 (beş) katının tahsil edebileceği gibi ihalenin tek taraflı fesih sebeplerinden sayacaktır.
k) Bu cezalar yüklenicinin o aya ait istihkakından, istihkakının yeterli olmaması halinde (kesin teminatı da dâhil) her türlü alacağından kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.
l) Sözleşme hükümlerine uygun hareket etmeyerek tek taraflı olarak sözleşmenin feshine neden olan yüklenici, İdarenin doğacak zararının tazmini ile yükümlüdür.
m) Yüklenici araç ve gereçlerin teminini iş başlangıcında gerçekleştirmek zorundadır. Yüklenici, temin edilmeyen her araç ve gereç için, her iş günü 1.000,00 (Bin) TL ceza ödeyecektir.
o) Yüklenici Madde 7.26 geçen denetleme ve denetleme raporunu Koruma ve Güvenlik Müdürlüğüne sunmaması halinde her hafta için 500 (Beşyüz) TL. ceza ödeyecektir. "düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı'nın "Cezalar ve sözleşmenin feshi" başlıklı 16.1'inci maddesinde, "İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:
16.1.1. Yüklenicinin işi süresinde bitirmemesi durumunda, İdare tarafından en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %0,01′i oranında ceza kesilecektir. Ancak, gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedelinin %0,01′i oranında ceza uygulanacaktır." düzenlemesi yer almaktadır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin ekinde yer alan Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme'nin "Cezalar ve sözleşmenin feshi" başlıklı 16'ncı maddesine ait 26 no'lu dipnotta "Bu madde aşağıda belirtilen açıklamalara uygun olarak İdare tarafından düzenlenecektir:
...
(3) İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, idarece her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere kesilecek ceza miktarı, sözleşme bedelinin % 1'ini geçmemek üzere oran olarak belirtilecektir. Ayrıca, bu aykırılıkların ardı ardına veya aralıklı olarak gerçekleştirilmek suretiyle belli bir sayıya ulaşması durumunda, yukarıda öngörülen ceza uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedileceği hususu ile sözleşmenin bu şekilde feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılık sayısı (iki veya daha fazla) idarece belirlenerek bu maddede yazılacaktır. Ancak ağır aykırılık hallerinde, bu aykırılık halleri maddede belirtilmek kaydıyla, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi yukarıda öngörülen şekilde sözleşmenin feshedilebileceği hususuna da idarece gerek görülmesi halinde bu maddede yer verilecektir..." düzenlemesi yer almaktadır.
Sözleşme Tasarısı'nın 16.1'inci maddesinde işin zamanında bitirilmemesi ve işin zamanında bitirilmemesi nedeniyle oluşacak aykırılık hallerinde uygulanacak cezaların oran olarak belirtildiği, bahsi geçen bu oranın yukarıda yer verilen Tip İdari şartname düzenlemesi gereği olması gereken ceza alt ve üst sınırına uygun olduğu, Teknik şartname'nin 7.17'nci maddesinde ise sözleşmeye aykırılık halleri ile işin zamanında bitirilmemesi nedeniyle oluşacak aykırılık hallerinin somutlaştırıldığı ve cezaların TL olarak öngörüldüğü, Sözleşme Tasarısı'nda belirtilen günlük %0,01 oranını geçmemek üzere cezaların TL olarak öngörülmesine hukuki bir engel olmadığı, bu iki düzenleme arasında çelişki bulunmadığı ve sağlıklı teklif verilmesini etkilemediği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
3) Başvuru sahibinin 3'üncü iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartname'nin "Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler başlıklı 7.5'inci maddesinde, "7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80′inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25′den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.
İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70′ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10′unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30′undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.
Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur.
7.5.2. Bu bent boş bırakılmıştır.
7.5.3. Bu bent boş bırakılmıştır...." düzenlemesi,
Teknik şartname'nin "Yüklenicinin Yükümlülükleri" başlıklı 7'nci maddesinde,"7.24. İhaleyi kazanan yüklenici firma merkezi Hatay İl merkezinde değilse; tam donanımlı bürosu, tam yetkili bir personeli olacak kurum mesai saatleri içerisinde istediği an bir muhatap bulabilecektir. İhaleyi kazandığı tarihten itibaren 1 (Bir) ay içerisinde bürosunu faaliyete geçirecektir." düzenlemesi bulunmaktadır.
Yapılan incelemede, Teknik şartname'nin şikâyet başvurusuna konu edilen 7.24'üncü maddesinde yapılan düzenlemeye İdari şartname'de yer verilmediği, dolayısıyla bu hususun yeterlik kriteri olarak isteklilerce ihaleye teklif verme aşamasında belgelendirilerek karşılanması gereken bir husus olmadığı, anılan düzenleme her ne kadar ilave bir masraf gerektirecek olsa da, masrafların teklif fiyatına yansıtılabileceği ve işin niteliği de göz önünde bulundurulduğunda anılan Teknik şartname düzenlemesinin mevzuata aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.
4) Başvuru sahibinin 4'üncü iddiasına ilişkin olarak:
Teknik şartname'nin "İş Yerlerimizde Yüklenici Tarafından Çalıştırılacak Özel Güvenlik Görevlilerinin Nitelikleri" başlıklı 9'uncu maddesinde; "Bu şartnamede yazılı hizmetler için 5188 sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelikteki belirtilen nitelikler ile aşağıdaki vasıfları da taşıması gerekmektedir.
Özel Güvenlik Görevlisi:
a)- Personelin silahlı eğitim sertifikası almış olması gerekmektedir.
b)- Personel bay ve bayan elemandan oluşacaktır. Boy erkeklerde en az 170 cm, bayanlarda 165cm. olacaktır. Boy ve kilo arasında + / - 10 Kilo olacaktır.
c)- Çalışma şekli vardiya şeklinde olacaktır.
d)- Resmi olarak görev yapacaklardır. (Siyah pantolon, gri gömlek v.s.)
e)- Erkek adayların askerliğini yapmış olması gerekmektedir
f)- Görev yapacak personel idare onayından sonra işe başlayacaktır.
g)- 165 Koruma ve Güvenlik Personeli alınacaktır.
h)- Kurumun şartları taşımadığını tesbit ettiği personel 3 gün içinde görevden alınacaktır.
ı)- Ayrıca Yüklenici firma tarafından çalıştırılacak personeller "5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun" ve bu kanuna dayalı çıkartılan "Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" için belirlenen kriterler kapsamında olacaktır." düzenlemesine yer verilmiştir.
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un "Özel Güvenlik Görevlilerinde Aranacak şartlar" başlıklı 10'uncu maddesinde "Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Silahsız olarak görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
d)Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, kamunun sağlığına karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.
e) (Mülga: 23/1/2008 "“ 5728/578 md.)
f) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile özürlü bulunmamak.
g) 14 üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak." hükmü,
4857 sayılı İş Kanunu'nun "Eşit davranma ilkesi" başlıklı 5'inci maddesinde "İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz…" hükmü yer almaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Temel İlkeler" başlıklı 5'inci maddesinde, "İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." hükmü bulunmaktadır. Bu çerçevede idarelerin kendi ihtiyaçları ve işin niteliği çerçevesinde ihale dokümanının içeriğini ve ihale konusu işte çalıştırılacak personellere dair kriterleri belirleme konusunda takdir hak ve yetkileri bulunmakla birlikte, bu düzenlemelerin işin özelliği ve niteliği dikkate alınarak çalışma hak ve hürriyetini kısıtlamayacak şekilde yapılması gerekmektedir. Başvuru konusu ihalede, idarece ihale konusu işte çalışacak personelin niteliği hakkında yürütülecek hizmete uygun biçimde düzenlemeler yapılmasının 4734 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinde yer alan ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ilkesine hizmet etmiş olacağı, mevcut durumda işin yürütülmesi aşamasında çalışacak güvenlik görevlilerine ilişkin olarak yapılan şikâyete konu Teknik şartname düzenlemesiyle idarece çalışacak personelin fiziki özelliklerini belirleme hususunda bu takdir hak ve yetkisinin kullanıldığı anlaşıldığından, söz konusu Teknik şartname düzenlemesinin ihalenin iptaline gerekçe olacak nitelikte bir aykırılık taşımadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Esasta Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.
Mahmut GÜRSESBaşkan |
|
Kazım ÖZKANII. Başkan |
Erkan DEMİRTAşKurul Üyesi |
Hamdi GÜLEÇKurul Üyesi |
|
Ahmet ÖZBAKIRKurul Üyesi |
Mehmet Zeki ADLIKurul Üyesi |
Hasan KOCAGÖZKurul Üyesi |
|